Veel onderzoeken laten zien dat de media bijdragen aan Veel onderzoeken laten zien dat de media bijdragen aan diëten en ontevredenheid over het lichaamsbeeld. Dit zijn allemaal voorlopers van eetstoornissen. en ontevredenheid over het lichaamsbeeld. Dit zijn allemaal voorlopers van eetstoornissen.
Factoren ontwikkeling eetstoornis
De media veroorzaken zelf geen anorexia, boulimia of eetbuien; anders zouden we veel meer mensen met een eetstoornis zien. Een verscheidenheid aan risicofactoren moet plaatsvinden voor een eetstoornis om zich te ontwikkelen. Deze omvatten psychologische, genetische, biologische en culturele factoren.
Televisie en eetstoornis
In een beroemd onderzoek van Dr. Anne Becker uit 2002 bezochten Becker en collega's Fiji in 1995. Dit was een paar weken nadat de televisie werd geïntroduceerd op het eiland, en zij keerde in 1998, drie jaar later, terug. Elke keer vroegen ze Fijische meisjes in de schoolleeftijd (gemiddelde leeftijd 17 jaar) hoeveel tv ze keken (en hun houding ten opzichte van de programmering), en vragen over hun eetgedrag. Hoge scores op een eetstoornis schaal stegen met 12,7%. Zo nam opzettelijk overgeven om het gewicht onder controle te houden toe met 11,3% tussen 1995 en 1998. Becker concludeerde dat "de belangrijkste indicatoren van een eetstoornis significant vaker voorkwamen na blootstelling aan televisie."