Eetstoornissen zijn complexe aandoeningen waarbij geen eenduidige oorzaak aan te wijzen is. Er zijn veel factoren die een rol kunnen spelen in de ontwikkeling ervan en die factoren kunnen voor iedereen weer anders zijn.
Factoren welke de kwetsbaarheid voor een eetstoornis ontwikkelen verhogen:
- Persoonlijke factoren. Eigenschappen zoals het slecht kunnen omgaan met emoties, de neiging tot perfectionisme of overmatig denken kan iemand gevoeliger maken voor het vervallen in verstoord eetgedrag.
- Genetische factoren. Het is bekend dat mensen met eetstoornissen in de familie een hoger risico lopen om zelf een eetstoornis te ontwikkelen.
- Traumatische gebeurtenissen. Ingrijpende gebeurtenissen welke onvoldoende zijn verwerkt kunnen een trigger zijn tot een verstoorde relatie met eten. Obsessief bezig zijn met eten kan dan een gevoel van controle geven.
Eetstoornissen komen op veel verschillende manieren voor. De meer bekendere vormen hebben te maken met te weinig eten zoals Anorexia Nervosa, overmatig eten, bijvoorbeeld BED, of het afwisselen van perioden met eetbuien en perioden van streng lijnen. Daarnaast kan ook het constant ‘grazen’ of herkauwen van het eten een stoornis zijn. Evenals het alleen maar gezond durven eten en overmatig sporten.