Hoe kan het dat je je reuk en smaak verliest bij Corona?

Hoe kan het dat je je reuk en smaak verliest bij Corona?

Corona is een ziekte die wordt veroorzaakt door het coronavirus SARS-CoV-2. Corona, of COVID-19 kan luchtwegklachten en koorts veroorzaken en in de ergste gevallen ademhalingsproblemen. Het virus verspreid zich door middel van druppeltjes, bijvoorbeeld door niezen, hoesten en praten. De druppeltjes komen dan in de lucht en zo kan het virus zich verspreiden.

Geur- en smaakverlies door corona

Een bijwerking van het coronavirus is geur- en smaakverlies. We zien dit niet alleen bij corona, maar ook bij andere aandoeningen zoals griep en een langdurige verkoudheid. Het verlies aan geur en smaak geneest meestal vanzelf. In bepaalde gevallen, zoals bij enkele corona gevallen, houden deze symptomen langer aan of verdwijnen helemaal niet meer.

Hoe ontstaat een verminderd reuk- en smaakvermogen?

Een verminderd reukvermogen kan veroorzaakt worden door een beschadiging van steunweefsel tussen de reukreceptoren. Deze receptoren zitten bovenin de neus in het reukepitheel en sturen 'geurprikkels' door via de bulbus olfactorius naar de hersenen. Wanneer hier dus een storing of defect aanwezig is, zullen de hersenen bepaalde geurprikkels niet herkennen.

In bepaalde gevallen verliest men ook het smaakvermogen. Hoe dit veroorzaakt wordt is nog niet helemaal duidelijk. Mogelijk zit het virus dan in het speeksel, en tast daar het smaakvermogen op de tong aan.

Gevolgen van een verminderd reukvermogen

Een verminderd reukvermogen, of zelfs helemaal niks meer kunnen ruiken of proeven, kan gevolgen hebben. Men kan bijvoorbeeld de eetlust verliezen. Sommige personen kunnen hierdoor zelfs negatieve gevoelens door krijgen, omdat  je letterlijk een zintuig bent verloren. Onze reuk is namelijk een belangrijk zintuig en al helemaal voor de sociale communicatie. Zo ruik je bepaalde luchtjes in huis niet meer, waaronder de geur van voedsel. Dit kan nadelig zijn als je bijvoorbeeld niet meer kan ruiken of bepaalde voedingsmiddelen nog houdbaar zijn. 

Reuktraining

Indien men te maken heeft met een verminderd geurvermogen door corona, kan men een 'geurtraining' doen om zo het reukorgaan te stimuleren. Je ruikt bijvoorbeeld  24 weken lang twee keer per dag 20 seconden lang aan verschillende geurflesjes. Indien je meer informatie wil over een geurtraining is het raadzaam om een KNO-arts te benaderen. Deze weet precies welke geurflesjes je het beste kan aanschaffen.

Wist je dat...

...een reuktraining ook wel fysiotherapie voor de neus wordt genoemd? Een geur- of reuktraining duurt minimaal 24 weken. Een reuktraining werkt niet bij mensen met anosmie (aangeboren reukstoornis) en er bestaat een reuktraining app (Reuktraining.nl). Deze app kan als hulpmiddel worden gebruikt.

Deborah

Geschreven door Deborah Nieuwdorp, DiëtistBSc Voeding en diëtiek

Bericht bewaren
Beoordeel

Mogelijk ook interessant

Medisch Medisch

Hoe kun je je geur en smaak terug te krijgen na bijvoorbeeld Corona?

Reukverlies ook wel 'anosomie' genoemd, is naast smaakverlies een bekend symptoom van corona. Ook nadat iemand is geneze...

Medisch Medisch

Kan je je geur en smaak volledig terugkrijgen na Corona?

Al vroeg in de COVID-19-pandemie bleek dat veel mensen die besmet waren hun reuk- en smaakvermogen verloren – zelf...

Voedingsstoffen Voedingsstoffen

Helpt vitamine D tegen het Corona-virus?

Er wordt de laatste tijd veel over gezegd in de media; vitamine D tegen Corona. Momenteel kan de Gezondheidsraad nog nie...

Medisch Medisch

Waarom proeven we niks als we verkouden zijn?

De reden waardoor je minder proeft als je verkouden bent is omdat reuk ook een rol speelt bij het proeven. Bij een verko...

Medisch Medisch

Welke rol speelt reuk bij eten en proeven?

Onze reuk is zo gevoelig dat we een ontelbaar aantal verschillende geuren van elkaar kunnen onderscheiden. Zodra een geu...

Toon meer (506)