Wat is een vermijdende/restrictieve voedselinnamestoornis?

Wat is een vermijdende/restr­i­c­t­i­e­v­e­ voedselinnamestoo­r­n­i­s­?­

Personen met een vermijdende of restrictieve voedselinnamestoornis, ook wel ARFID, hebben een selectief en/of restrictief eetgedrag.

Selectief eetgedrag is een hardnekkig patroon van specifieke voedsel voorkeuren, vanwege smaak, kleur, geur, textuur of vanwege slikangst. Restrictief eetgedrag betekent dat iemand in principe een normale variabiliteit aan producten eet, maar dat hiervan te weinig wordt gegeten. Dit kan komen door bijvoorbeeld gebrek aan interesse of plezier dat aan eten wordt beleefd. Het kan uiteindelijk leiden tot gewichtsverlies of een tekort aan bepaalde vitamines en mineralen.

ARFID kan ontstaan door een traumatische ervaring met een bepaald voedingsmiddel, erfelijke factoren, persoonlijke factoren, een allergie of voedselintolerantie, een ontwikkelingsstoornis of emotionele en relationele problemen. Hierdoor wordt afwijkend eetgedrag ontwikkeld. De behandeling van ARFID is afhankelijk van de achterliggende oorzaken hiervan.

Bericht bewaren
Beoordeel
Diëtist Simone de Lange beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze deskundigen hier!

Mogelijk ook interessant om te weten

Medisch Medisch

Welke verschillende eetstoornissen bestaan er?

Er bestaan verschillende soorten eetstoornissen die ieder hun eigen kenmerken hebben. In het Diagnostic and Statistical Manua...

Medisch Medisch

Wat is een voedingsstoornis?

De term voedingsstoornis is een overkoepelende term voor stoornissen die te maken hebben met verstoord eetgedrag. Verstoord e...

Medisch Medisch

Hoe kan ik mijn relatie met voedsel verbeteren?

Voor veel mensen is het lastig om een gezonde en gebalanceerde relatie met voeding te vinden. Sommige mensen eten te veel, so...

Algemeen Algemeen

Welk tussendoortje kan ik het beste aan mijn kind geven?

Veel van de tussendoortjes die in de supermarkt te vinden zijn bevatten weinig goede voedingsstoffen (ofwel een lage nutriënt...

Algemeen Algemeen

Hoe kan ik voedselverspillin­g­ tegengaan?

Er wordt gemiddeld 34 kg aan voedsel per persoon per jaar weggegooid. Denk bijvoorbeeld aan brood, zuivel, groenten en fruit....

Toon meer (1042)
Volg ons