Voeding is een van de belangrijkste pilaren van onze gezondheid en wordt daarom ook veel onderzocht als middel om ziektes te voorkomen. Eén van die ziektes is de ziekte van Alzheimer. De ziekte van Alzheimer is de meest voorkomende vorm van dementie en tot nu toe is er nog geen geneesmiddel voor de ziekte. Er is (beperkt) bewijs dat het Mediterrane voedingspatroon het risico op dementie kan verminderen, terwijl het Westerse voedingspatroon juist het risico zou kunnen verhogen.
De nadelige effecten van het Westerse voedingspatroon
Het "normale" voedingspatroon in de Westerse landen, waaronder Nederland, wordt het Westerse voedingspatroon genoemd. Dit voedingspatroon staat bekend om een relatief hoge consumptie van suiker, vet en (bewerkt) vlees, en een relatief lage consumptie van groenten, fruit en vis. Dit voedingspatroon wordt juist in verband gebracht met een hoger risico op dementie. Het Westerse voedingspatroon verhoogt ten slotte het risico op ziekten zoals overgewicht, diabetes type 2 en hart- en vaatziekten, welke op hun beurt weer in verband worden gebracht met dementie.
Het Mediterrane voedingspatroon
In tegenstelling tot het Westerse voedingspatroon, staat het Mediterrane voedingspatroon juist bekend om de relatief hoge consumptie van groenten, fruit en vis. Uit een aantal onderzoeken lijkt het Mediterrane voedingspatroon het risico op dementie te kunnen verkleinen. Tot nu toe is het echter nog onduidelijk aan welke specifieke voedingsstoffen dit verlaagde risico te wijten is.
Tot slot zijn er, naast een gezond voedingspatroon, nog een aantal andere factoren die in verband worden gebracht met een lagere kans op dementie. Dat zijn de volgende factoren:
- Actieve levensstijl
- Actief sociaal netwerk
- Niet roken
- Langer naar school gaan