Er zijn steeds meer mensen met dementie en genezing van dementie is nog niet mogelijk. Maar dementie lijkt wel te voorkomen of uit te stellen door gezond te leven, de hersenen de trainen en sociaal actief te zijn.
Is dementie te voorkomen door gezond te leven?

Niet alles is te beïnvloeden
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) keek in de literatuur van de afgelopen tien jaar wat er bekend is over de risicofactoren om dementie te ontwikkelen. Allereerst zijn er natuurlijk de factoren die niet te beïnvloeden zijn.
Leeftijd bijvoorbeeld: als mensen ouder worden, is de kans op dementie groter. Ook erfelijke aanleg speelt een rol.
Wist je dat...
... vouwen vaker de ziekte van Alzheimer lijken te ontwikkelen, terwijl bij mannen vaker vasculaire dementie optreedt.
Wat je wel kunt doen
Maar naast de factoren waar je niets aan kunt doen, zijn er factoren die wel te beïnvloeden zijn. De kans op dementie is namelijk groter bij mensen die ernstig overgewicht hebben, roken of alcohol drinken.
Ook weinig bewegen en een verstoorde slaap verhogen het risico op het krijgen van dementie. Bij mensen die last hebben van hoge bloeddruk, verhoogd cholesterol of diabetes type 2 komt dementie ook vaker voor.
Andere factoren
Het RIVM vond -naast de leefstijlfactoren- nog andere dingen die een rol spelen. Mensen die bijvoorbeeld weinig sociale contacten hebben, ontwikkelen vaker dementie. Daarnaast spelen depressie, een lage opleiding, gehoorverlies, luchtverontreiniging en traumatische hersenschade een rol.
Wat is eraan te doen?
Er is al veel onderzoek gedaan naar de effecten van leefstijlverandering om dementie te voorkomen of uit te stellen. Het blijkt het meest effectief meerdere leefstijlfactoren tegelijkertijd te verbeteren, en daarnaast de hersenen te blijven trainen en een goed sociaal netwerk op te bouwen.
Hoe vroeger daarop ingezet wordt, hoe beter. Maar het RIVM adviseert om hier in ieder geval vanaf de leeftijd van 40 tot 45 jaar mee aan de slag te gaan.