Gezondeten.nl Hersenfuncties beter behouden door gezond eten

Hersenfuncties beter behouden door gezond eten

Wie gezond eet, kan zijn brein jonger houden en achteruitgang vertragen. Dat blijkt uit onderzoek van het RIVM

Gezonde voeding voor de hersenen

Voordat dementie ontstaat, is er vaak een lange periode waarin de functies van het brein langzaam achteruit gaan, zoals het geheugen en de verwerkingssnelheid. Door deze achteruitgang te vertragen, kan het ontstaan van dementie mogelijk uitgesteld worden. Het RIVM onderzocht of gezonde voeding deze achteruitgang kan vertragen.

Groente, fruit, onverzadigd vet en volkoren

De voeding werd als gezond bestempeld als het voldeed aan de Richtlijnen goede voeding van de Gezondheidsraad (waarop de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum is gebaseerd). Ook een Mediterrane voeding en een voeding volgens de voedingsrichtlijnen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) werden als gezond beschouwd.

Deze voedingspatronen bevatten allemaal ruime porties groenten en fruit, relatief weinig verzadigd vet ten opzichte van onverzadigd vet, voldoende volkoren producten en weinig toegevoegde suikers en zout.

Twee jaar jonger brein

Uit het onderzoek blijkt dat gezond eten gunstig is voor het brein. Deelnemers (vanaf 45 jaar) die het meest gezond aten, hadden betere hersenfuncties. Gemiddeld waren deze functies van het brein 2 jaar “jonger”.

Iemand van bijvoorbeeld 65 jaar die gezond eet, heeft dezelfde hersenfunctie als een 63-jarige die minder gezond eet. Dat lijkt misschien weinig, maar het kan een groot verschil zijn als je dementie 2 jaar zou kunnen uitstellen. Daarnaast gaat de algemene cognitieve functie van de groep die gezond eet ook nog eens 7 procent minder snel achteruit.

Bericht bewaren
Beoordeel

Bronnen

RIVM (link)

Voedingswetenschapper Angela Sever

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze deskundigen hier!

Mogelijk ook interessant om te weten

Gezondeten.nl | Gezond én milieubewust eten met nieuwe Belgische adviezen

Gezond én milieubewust eten met nieuwe Belgische adviezen

Het Vlaams Instituut Gezond Leven richt zich nu meer op het milieuaspect van gezond eten. De Belgische voeding...

20 procent ging gezonder leven tijdens lockdown

20 procent Nederlanders ging gezonder leven tijdens lockdown

Tijdens de eerste lockdown is een deel van de mensen gezonder gaan eten, bewegen en meer ontspannen. Tegelijke...

Gezondeten.nl | Grotere kans op hart- en vaatziekten bij prediabetes

Grotere kans op hart- en vaatziekten bij prediabetes

Er is een groter risico  op een hartaanval, beroerte of een ander groot hart- en vaatprobleem bij mensen ...

Gezondeten.nl Gezond eten weer duurder geworden dan ongezond eten

Gezond eten weer duurder geworden dan ongezond eten

Gezonde voeding werd tussen 2010 en 2020  duurder dan ongezonde voeding. Gezonde producten stegen 21 proc...

Gezondeten.nl Oproep aan nieuwe kabinet: maak ons eten weer gezond!

Oproep aan nieuwe kabinet: maak ons eten weer gezond!

Medische experts, voedingswetenschappers en bezorgde consumenten roepen het nog te vormen nieuwe kabinet alvas...

Toon meer (-8)
Volg ons