Wie gezond eet, kan zijn brein jonger houden en achteruitgang vertragen. Dat blijkt uit onderzoek van het RIVM
Hersenfuncties beter behouden door gezond eten
Gezonde voeding voor de hersenen
Voordat dementie ontstaat, is er vaak een lange periode waarin de functies van het brein langzaam achteruit gaan, zoals het geheugen en de verwerkingssnelheid.
Door deze achteruitgang te vertragen, kan het ontstaan van dementie mogelijk uitgesteld worden. Het RIVM onderzocht of gezonde voeding deze achteruitgang kan vertragen.
Hoe gezond eet jij?
Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.
Wil jij graag je gezondheid verbeteren?
Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.
Ga naar de Matching toolGroente, fruit, onverzadigd vet en volkoren
De voeding werd als gezond bestempeld als het voldeed aan de Richtlijnen goede voeding van de Gezondheidsraad (waarop de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum is gebaseerd). Ook een Mediterrane voeding en een voeding volgens de voedingsrichtlijnen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) werden als gezond beschouwd.
Deze voedingspatronen bevatten allemaal ruime porties groenten en fruit, relatief weinig verzadigd vet ten opzichte van onverzadigd vet, voldoende volkoren producten en weinig toegevoegde suikers en zout.
Twee jaar jonger brein
Uit het onderzoek blijkt dat gezond eten gunstig is voor het brein. Deelnemers (vanaf 45 jaar) die het meest gezond aten, hadden betere hersenfuncties. Gemiddeld waren deze functies van het brein 2 jaar “jonger”.
Iemand van bijvoorbeeld 65 jaar die gezond eet, heeft dezelfde hersenfunctie als een 63-jarige die minder gezond eet. Dat lijkt misschien weinig, maar het kan een groot verschil zijn als je dementie 2 jaar zou kunnen uitstellen. Daarnaast gaat de algemene cognitieve functie van de groep die gezond eet ook nog eens zeven procent minder snel achteruit.
Hoe gezond eet jij?
Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.
Geschreven door Angela Severs, VoedingswetenschapperWO niveau Wetenschappelijke voedingsdeskundige A, BSc Biochemicus, MSc Scheikundige Technologie