Kinderen met een gezonde leefstijl hebben daar een leven lang voordeel van. Hun kans op hart- en vaatziekten is kleiner als ze volwassen zijn, zo blijkt uit Nederlands onderzoek.
Jong geleerd is oud gedaan
Wie als kind heeft geleerd hoe je gezond leeft, plukt daar later nog steeds de vruchten van. Het verkleint de kans op hart- en vaatziekten als volwassene. Dat blijkt uit nieuwe resultaten van de zogenoemde ABCD-studie. Deze studie volgt ruim 8.000 in Amsterdam geboren kinderen vanaf de geboorte.
In het onderzoek is gekeken naar de relatie tussen leefstijl op de leeftijd van 5 à 6 jaar en de gezondheid van de kinderen 6 jaar later op 11 à 12-jarige leeftijd. En dat is - volgens de onderzoekers - weer voorspellend voor het risico op hart- en vaatziekten op volwassen leeftijd.
Hart en bloedvaten
De onderzoekers gebruikten daarvoor de zogenoemde ideale cardiovasculaire gezondheidsnorm (ICH) van de Amerikaanse hartstichting. In de norm zitten leefstijlfactoren als voeding, beweging, gewicht en roken. Maar ook metingen als bloeddruk, bloedglucose- en cholesterolgehalte tellen mee in de norm. Uiteindelijk wordt een score bepaald. Deze score is oorspronkelijk bedoeld voor volwassenen, dus de onderzoekers hebben wel wat aanpassingen voor kinderen doorgevoerd. Zo hebben ze roken vervangen door roken van de moeder tijdens de zwangerschap.
Daarnaast hebben ze de score uitgebreid met de tijd die kinderen achter een beeldscherm zitten en met hun slaapduur. Vervolgens zijn de kinderen 6 jaar gevolgd. Na die 6 jaar is hun bloeddruk, bloedglucosegehalte en cholesterolgehalte gemeten. Kinderen die op 5-6-jarige leeftijd een gezonde leefstijl hadden, bleken 6 jaar later gezondere hart en bloedvaten te hebben. En wie op 11 à 12-jarige leeftijd gezondere hart en bloedvaten heeft, heeft volgens de onderzoekers als volwassene minder kans op hart- en vaatziekten.
Kwaliteit van de voeding
In het onderzoek is ook gekeken naar voeding. De onderzoekers berekenden de kwaliteit van de voeding van de kinderen. Daarvoor keken ze hoeveel fruit, groente, noten en peulvruchten, granen, magere melkproducten, rood en bewerkt vlees en gezoete dranken in de voeding voorkwam. Kinderen met een goede score op de leeftijd van 5-6 jaar hadden een gezonder hart en gezondere bloedvaten op 11-12-jarige leeftijd.