In Nederland is de Nutri-Score vanaf 2022 het officiële voedingskeuzelogo. Wat is de Nutri-Score en hoe werkt het? Ik zocht het voor je uit!
Nutri-Score: Wat houdt dit voedingskeuzelogo in?
Geschreven door Sammie Eslamimoghaddam, Diëtist i.o.BSc Voeding en diëtiek
De Nutri-Score
Ken je het ik-kies-bewust vinkje nog wat vroeger op producten stond? Dit symbool werd gebruikt om aan te geven wanneer je een bewuste of gezonde keuze maakte binnen een productgroep.
Het vinkje is al een paar jaar niet meer te vinden in de supermarkt. Het zorgde namelijk voor verwarring en werkte in de praktijk niet goed.
De Nutri-Score is hiervoor in de plaats gekomen. Dit voedingskeuzelogo bevindt zicht op de voorkant van verpakkingen van voedingsmiddelen. Door middel van een score van A (donkergroen) tot E (rood) geeft het logo aan of een product een gezonde keuze is binnen een productgroep. Dit logo kan je helpen een gezondere keuze te maken in de supermarkt.
Hoe is de Nutri-Score ontstaan?
De Nutri-Score is van Franse oorsprong en in 2017 opgenomen in het gezondheidsbeleid. Na verloop van tijd zijn ook andere landen dit voedingskeuzelogo gaan gebruiken, zoals België, Duitsland, Luxemburg en Zwitserland.
In Nederland is de Nutri-Score vanaf 2022 het officiële voedingskeuzelogo.
A, B, C, D of E, waar staat de score voor en wat zegt het?
Een voedingsmiddel kan een score van A (donkergroen) tot en met E (rood) krijgen. A is de meest gezonde keuze binnen een productgroep en E is het minst verantwoord.
De Nutri-Score van een product wordt bepaald aan de hand van een vrij ingewikkelde berekening die we in het artikel buiten beschouwing laten.
Versimpeld komt het neer op het volgende. Om tot een eindscore te komen worden de pluspunten van de minpunten afgetrokken. De score die hieruit voortvloeit is gekoppeld aan een Nutri-Score; A, B, C, D of E.
De pluspunten van de Nutri-Score
De verschillende voedingsmiddelen uit één productcategorie worden vergeleken per 100 gram. Een product krijgt pluspunten als de volgende voedingsmiddelen aanwezig zijn:
- Fruit Fruit levert over het algemeen weinig calorieën en veel voedingsstoffen. Daarnaast zit fruit vol met vitamines, mineralen en voedingsvezels.
- Groente Groentes leveren over het algemeen weinig calorieën, maar zijn rijk aan vitaminen, mineralen, antioxidanten, spoorelementen en voedingsvezels.
- Peulvruchten Peulvruchten (zoals bruine bonen, kikkererwten en linzen) bevatten eiwitten, ijzer en vitamine B1 en kunnen bijdragen aan de verlaging van je cholesterol.
- Noten Noten leveren ijzer, vitamine E en vitamine B1. Daarnaast zijn ze een goede bron van onverzadigde vetten.
- Vezels Vezels kunnen bijdragen aan een goede spijsvertering, een verzadigd gevoel na het eten en een gezonde stoelgang.
Hoe gezond eet jij?
Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.
Wil jij graag je gezondheid verbeteren?
Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.
Ga naar de Matching toolWist je dat...
...een gezonde stoelgang een ontlastingspatroon van 3 keer per dag tot 3 keer per week inhoud?
De minpunten op een rij
Er kunnen minpunten worden gegeven voor een hoog gehalte aan energie, suikers, verzadigd vet en/of zout:
- Energie Eten en drinken geeft je lichaam energie. Dit heeft je lichaam nodig om goed te functioneren.
Als je meer energie binnenkrijgt dan je lichaam verbruikt, heb je energie ‘over’. Een teveel aan energie slaat je lichaam op als vet. - Suikers Suikers behoren tot koolhydraten en komen van nature voor in voedingsmiddelen. Naast suiker van natuurlijke oorsprong wordt er aan veel voedingsmiddelen extra suiker toegevoegd. Toegevoegde of geraffineerde suikers dragen niet bij aan een gezond voedingspatroon en kun je beter zoveel mogelijk mijden.
- Verzadigd vet Verzadigd vet zin in veel volvette dierlijke producten zoals vlees, melkproducten, kaas, koek, gebak en snacks. Een hoge inname van verzadigd vet kan bijdragen aan een verhoogd cholesterol en kan schade aanrichten aan je de bloedvaten.
- Zout Zout is een belangrijke bron van natrium. Dit mineraal is belangrijk voor het regelen van je vochtbalans en je bloeddruk. Ook kan het bijdragen aan een goede werking van je spier- en zenuwcellen. Echter dien je wel voorzichtig te zijn met de hoeveelheid die je dagelijks binnenkrijgt. Een te veel aan zout kan namelijk leiden tot een hoge bloeddruk en kan de kans op hart- en vaatziekten vergroten.
Zo kan het voedingskeuzelogo je helpen
Vroeger had je de keuze tussen pindakaas van het huismerk en van een A-merk. Als je geluk had was er ook nog een variant met extra nootjes. Maar dat was het dan, meer keus was er niet. Nu staat het schap vol; van biologisch tot extra smeuïg en van 100% natuurlijk tot light. Help, keuzestress!
Hier komt de Nutri-Score to the rescue. Dit logo is gemaakt om de consument te helpen. Met deze score kun je in één oogopslag zien welk product de gezondste keuze is binnen een categorie. Hierdoor weet je snel welk voedingsmiddel de gezondere keuze is, zonder dat je hiervoor de ingrediëntenlijsten hoeft uit te pluizen.
Heb je een allergie of andere dieetwensen? Dan is het alsnog raadzaam om op de achterkant van het product te kijken.
De Nutri-Score is gemaakt om snel voor overzicht te zorgen als je voor een vol schap staat, maar we kunnen ons goed voorstellen dat er soms wat verwarring kan ontstaan.
Bijvoorbeeld als je in de supermarkt op zoek bent naar een fles olie. Tot nu toe hebben alle bereidingsvetten (zoals olijf- of zonnebloemolie) een score van C (geel), D (oranje) of E (rood).
Deze ‘slechte’ score kan worden verklaard doordat bereidingsvetten een hoog energie- en vetgehalte per 100 ml hebben. Maar, in de praktijk gebruik je dagelijks niet veel van deze producten en behoren vetten wel degelijk tot een gezond voedingspatroon. Een beetje gek dus…
Hoe gezond eet jij?
Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.
Geen appels met peren vergelijken
Daarnaast is het belangrijk dat je niet de vergelijking maakt met andere productgroepen. Een Ristorante pizza tonno krijgt namelijk de score B (lichtgroen), maar op de verpakking van de voedzame macadamianoten staat een C (geel).
Het is heel belangrijk om goed te beseffen dat dit niet betekent dat een pizza gezonder is dan een handje noten.
We kunnen ons heel goed voorstellen dat je hierdoor soms in de war kunt raken. Het is dus goed om te onthouden dat het Nutri-Score logo alleen iets zegt over hoe een product zich verhoudt tot andere producten uit dezelfde categorie. En logischerwijs behoren een zak noten en een diepvriespizza niet tot dezelfde productgroep.
Wanneer je weet hoe je het voedingskeuzelogo moet gebruiken, kan het een eenvoudig hulpmiddel zijn. Het gebruik kan bijdragen aan het maken van bewustere keuzes.
Wist je dat...
...het eerste onderzoek en voorstel voor de Franse Nutri-Score al uit 2014 komt.