Obesitas vergroot de kans op slaapapneu, niet alleen bij volwassenen, maar ook bij kinderen. Slaapapneu op de kinderleeftijd werkt hart- en vaatproblemen op latere leeftijd in de hand.
Kinderen met obesitas hebben vaak slaapapneu
Symptomen
Slaapapneu komt voor bij ongeveer de helft van de kinderen met obesitas, tegenover 2 à 3 procent van de kinderen in het algemeen. Het gaat vaak gepaard met snurken of adempauzes tijdens het slapen.
Andere symptomen zijn onrustig slapen, ’s nachts wakker worden, zweten tijdens de slaap, moeilijk ademen en soms ook bedplassen.
Overdag kunnen kinderen er vermoeid uit zien, druk en hyperactief zijn, of kunnen ze zich moeilijker concentreren en presteren ze slechter op school.
Hoe gezond eet jij?
Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.
Wil jij graag je gezondheid verbeteren?
Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.
Ga naar de Matching toolBelgisch onderzoek
Onlangs hebben het Universitair Ziekenhuis Antwerpen en de Universiteit Antwerpen onderzoek gedaan bij 130 kinderen met obesitas tussen 8 en 18 jaar. Van deze groep hadden 87 kinderen niet alleen obesitas, maar ook obstructief slaapapneu.
In het onderzoek is specifiek gekeken naar de bloedvaten. Zowel obesitas als slaapapneu kunnen namelijk de binnenkant van de bloedvaten aantasten. Dit kan hart– en vaatproblemen op later leeftijd in de hand werken, zoals aderverkalking en hypertensie.
Neveneffect omkeerbaar
Uit het onderzoek blijkt dat het nadelig effect op de bloedvaten bij kinderen met obesitas omkeerbaar is: na gewichtsverlies herstelt de schade aan de bloedvaten meestal. Alleen bij kinderen met slaapapneu is het herstel minder groot. Dat betekent dat slaapapneu op kinderleeftijd ook op latere leeftijd nog gevolgen kan hebben voor hart en bloedvaten.
Hoe gezond eet jij?
Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.
Behandeling
Volgens de onderzoekers is het daarom belangrijk om slaapapneu bij kinderen met obesitas tijdig vast te stellen en goed te behandelen. Bij milde gevallen bieden medicijnen uitkomst. Soms is een ingreep of orthodontie nodig. Bij kinderen met overgewicht is gewichtsreductie ook een essentieel onderdeel van de behandeling.
Geschreven door Angela Severs, VoedingswetenschapperWO niveau Wetenschappelijke voedingsdeskundige A, BSc Biochemicus, MSc Scheikundige Technologie