Wat hebben darmbacteriën te maken met rood vlees en hart- en vaatziekten? Dat rood vlees de kans op hart- en vaatziekten verhoogt is bekend, maar we weten nog niet waarom dat zo is. Onderzoekers denken nu dat de darmbacteriën na consumptie van rood vlees ongezonde stoffen aanmaken.
Risico op hart- en vaatziekten door rood vlees?
Hoger risico op beroerte bij rood vlees
Onder rood vlees vallen rundvlees en varkensvlees. Het eten van rood vlees vergroot de kans op hart- en vaatziekten.
De aanname was dat dit kwam door een verhoging van het cholesterol, maar overtuigend bewijs is hier niet voor. Amerikaanse onderzoekers deden daarom onderzoek naar andere factoren die mogelijk invloed hebben.
Onderzoek bij 4000 ouderen
De onderzoekers keken bij 4.000 65-plussers onder meer naar stoffen die worden aangemaakt door het darmmicrobioom.
Het darmmicrobioom is een verzameling van bacteriën, schimmels en gisten in de darmen, waarvan steeds duidelijker wordt dat ze een belangrijke rol spelen in de stofwisseling en de gezondheid.
De deelnemers aan het onderzoek werden zo’n 12,5 jaar gevolgd. Ze werden ingedeeld aan de hand van hoeveel vlees ze aten. Ook werd gemeten hoeveel van de ongunstige stoffen door de darmbacteriën werden aangemaakt, en naar andere bloedwaarden zoals glucose, cholesterol en de bloeddruk.
Daarnaast hielden de onderzoekers bij welke mensen een hartinfarct, beroerte of andere hart- en vaatziekten ontwikkelden.
Hoe gezond eet jij?
Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.
Wil jij graag je gezondheid verbeteren?
Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.
Ga naar de Matching toolSterkste relatie met rood vlees
Uit de analyse bleek dat de consumptie van vlees, en met name rood vlees, samenhangt met een hoger risico op het krijgen van deze hart- en vaatziekten. Iedere extra portie rood vlees per dag brengt een hoger risico mee.
Deze relatie werd wel gevonden bij rood vlees, maar niet bij gevogelte, vis of eieren. Andere factoren die samenhingen met het vergrote risico, waren bloedglucose, insuline en de ontstekingswaarden in het bloed. Voor bloeddruk en cholesterol werd geen significant verband gevonden.
Wist je dat...
...onbewerkt mager vlees wel in de Schijf van Vijf staat? Denk aan kippenborst of kalkoenvlees.
Advies blijft onveranderd
Het advies van de Gezondheidsraad was al om de hoeveelheid rood en bewerkt vlees te beperken. Het Voedingscentrum heeft het specifieker berekend en doet de aanbeveling om per week maximaal 300 gram rood vlees en geen bewerkt vlees te eten.
De uitkomsten van dit onderzoek veranderen niets aan dit advies, maar geven meer duidelijkheid over een mogelijk achterliggende oorzaak voor de toename van het risico op hart- en vaatziekten.
Hoe gezond eet jij?
Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.
Wil je minder (rood) vlees eten? Vervang deze dan eens door peulvruchten, tofu, tempé of ei nemen of zelfs ongezouten noten.
Geschreven door Marjolein Streur, GezondheidswetenschapperHBO niveau Leefstijlcoach, MSc Health sciences, BSc Gezondheidspsychologie