Risico op hart- en vaatziekten door rood vlees?

Wat hebben darmbacteriën te maken met rood vlees en hart- en vaatziekten? Dat rood vlees de kans op hart- en vaatziekten verhoogt is bekend, maar we weten nog niet waarom dat zo is. Onderzoekers denken nu dat de darmbacteriën na consumptie van rood vlees ongezonde stoffen aanmaken. 

beroerte rood vlees

Hoger risico op beroerte bij rood vlees

Onder rood vlees vallen rundvlees en varkensvlees. Het eten van rood vlees vergroot de kans op hart- en vaatziekten.

De aanname was dat dit kwam door een verhoging van het cholesterol, maar overtuigend bewijs is hier niet voor. Amerikaanse onderzoekers deden daarom onderzoek naar andere factoren die mogelijk invloed hebben. 

Onderzoek bij 4000 ouderen

De onderzoekers keken bij 4.000 65-plussers onder meer naar stoffen die worden aangemaakt door het darmmicrobioom.

Het darmmicrobioom is een verzameling van bacteriën, schimmels en gisten in de darmen, waarvan steeds duidelijker wordt dat ze een belangrijke rol spelen in de stofwisseling en de gezondheid.

ouderen rood vlees

De deelnemers aan het onderzoek werden zo’n 12,5 jaar gevolgd. Ze werden ingedeeld aan de hand van hoeveel vlees ze aten. Ook werd gemeten hoeveel van de ongunstige stoffen door de darmbacteriën werden aangemaakt, en naar andere bloedwaarden zoals glucose, cholesterol en de bloeddruk.

Daarnaast hielden de onderzoekers bij welke mensen een hartinfarct, beroerte of andere hart- en vaatziekten ontwikkelden. 

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert

Sterkste relatie met rood vlees

Uit de analyse bleek dat de consumptie van vlees, en met name rood vlees, samenhangt met een hoger risico op het krijgen van deze hart- en vaatziekten. Iedere extra portie rood vlees per dag brengt een hoger risico mee.

Deze relatie werd wel gevonden bij rood vlees, maar niet bij gevogelte, vis of eieren. Andere factoren die samenhingen met het vergrote risico, waren bloedglucose, insuline en de ontstekingswaarden in het bloed. Voor bloeddruk en cholesterol werd geen significant verband gevonden. 

Voedingsschema's op maatNieuw

Ontvang elke week een nieuw voedingsschema op basis van je persoonlijke macro- en caloriebehoefte. Inclusief wekelijkse boodschappenlijst.

Elke week een nieuw voedingsschema op maat!
Fitchef logo Powered by FitChef
Voedingsschema's
Wist je dat...

...onbewerkt mager vlees wel in de Schijf van Vijf staat? Denk aan kippenborst of kalkoenvlees.

advies rood vlees

Advies blijft onveranderd

Het advies van de Gezondheidsraad was al om de hoeveelheid rood en bewerkt vlees te beperken. Het Voedingscentrum heeft het specifieker berekend en doet de aanbeveling om per week maximaal 300 gram rood vlees en geen bewerkt vlees te eten.

De uitkomsten van dit onderzoek veranderen niets aan dit advies, maar geven meer duidelijkheid over een mogelijk achterliggende oorzaak voor de toename van het risico op hart- en vaatziekten. 

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!
Tip

Wil je minder (rood) vlees eten? Vervang deze dan eens door peulvruchten, tofu, tempé of ei nemen of zelfs ongezouten noten.

Gezondheidswetenschapper Marjolein Steur

Geschreven door Marjolein Streur, GezondheidswetenschapperHBO niveau Leefstijlcoach, MSc Health sciences, BSc Gezondheidspsychologie

Beoordeel dit nieuws

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert
Nieuw Voedingsschema's op maat

Gezond eten was nog nooit zo eenvoudig!

Voedingsschema's
Meer informatie
Fitchef logo Powered by FitChef

Beoordeel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Hoeveel calorieën per dag eten?

Hoeveel calorieën per dag eten?

We zullen in dit artikel uitleggen wat een goede manier is om je dieet samen te stellen. Niet qua soort voedsel, maar wa...

DASH dieet - bloeddruk verlagen en afvallen

DASH dieet - bloeddruk verlagen en afvallen

Het DASH dieet is in eerste instantie ontwikkeld om je bloeddruk te verlagen. Onderzoekers in Amerika merkten dat je oo...

Hoge bloeddruk verlagen zonder medicijnen

Hoge bloeddruk verlagen zonder medicijnen

Heb je last van een te hoge bloeddruk? Dan bestaan er, naast het gebruik van medicijnen, veel manieren om je bloeddruk o...

rood vlees

Rood vlees: is het schadelijk voor je gezondheid?

Een malse, sappige hamburger met een flinke laag saus en een plakje gesmolten kaas. Geserveerd op een knapperig broodje ...

Lage bloeddruk (hypotensie): oorzaken en behandeling

Lage bloeddruk (hypotensie): oorzaken en behandeling

Iedereen heeft momenten van lage en hoge bloeddruk, dat is heel normaal. Je kunt zelfs in eerste instantie helemaal niet...

Verlaag je cholesterol

Cholesterol: oorzaken en gevolgen van een te hoog cholesterolgehalte

Aan cholesterol kleeft een negatieve klank, omdat een te hoge waarde in verband wordt gebracht met aderverkalking en een...

Biologisch vlees zuivel beter

Biologisch vlees en zuivel beter voor jou en het milieu?

Biologische vlees- en zuivelproducten zijn hot! Zo kan het zomaar gebeuren dat je bij je buurvrouw op de koffie bent en ...

Lees wat je gemist hebt

14193 Mensen gingen je al voor

Blijf op de hoogte door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief. Ontvang tijdelijk ons e-book 'Eet jij gezond?' helemaal gratis.

Je ontvangt maximaal één persoonlijke e-mail per week van een van onze teamleden.
Een postbode met het (PDF) boek 'Gezond eten voor iedereen'