Slimme toiletbril meet je gezondheid

Het klinkt futuristisch: een wc die helpt om je gezondheid in de gaten te houden. Toch is het dichterbij dan je wellicht denkt, nu een slimme toiletbril bij mensen thuis wordt getest.

Slimme badkamer

Het slimme toilet is een belangrijk onderdeel van “de slimme badkamer”, waar OnePlanet Research Center aan werkt. Dit is een samenwerking tussen onder meer Wageningen University & Research (WUR) en Radboud Universiteit.

De slimme badkamer maakt gebruik van innovatieve apparaatjes, bijvoorbeeld in en rond het toilet. Hiermee worden regelmatig metingen gedaan. Het uiteindelijke doel is ziekten vroegtijdig opsporen en mensen persoonlijke adviezen geven over voeding, leefstijl en medicijnen.

Van bloeddruk tot ontlasting

In de slimme badkamer kan bijvoorbeeld je bloeddruk regelmatig worden gemeten. Of het zuurstofgehalte van je bloed. Variaties hierin kunnen vroege signalen zijn van hart- en vaatziekten.

Ook kunnen er via de slimme toiletbrilmetingen worden gedaan aan de urine en de ontlasting. Zo kan gemeten worden of er eiwit in je urine zit, wat inzicht geeft in de conditie van je urinewegen. Daarnaast kan gemeten worden of je voldoende drinkt.

Verder kan in je ontlasting gemeten worden of er ontstekingsstoffen in zitten. Dit geeft inzicht in de conditie van je spijsverteringskanaal. Tenslotte kan het gewicht gemeten worden. Geleidelijk gewichtsverlies kan wijzen op (dreigende) ondervoeding.

Prototype

In 2019 werd het eerste prototype van een slim toilet getest onder bezoekers van het Lowlands-evenement in Biddinghuizen. Nu zoekt OnePlanet Reserach Center deelnemers uit de provincie Gelderland voor het testen van een 2e, geoptimaliseerd prototype bij vrijwilligers thuis.

Zij gaan gedurende twee weken op de slimme toiletbril zitten wanneer ze thuis naar het toilet gaan. De onderzoekers willen er zo vooral achter komen hoe zij het gebruik van de slimme toiletbril ervaren. 

Tip

Woon je in Gelderland en wil je meedoen aan dit onderzoek? Lees dan hier hoe je je kunt opgeven.

Bericht bewaren
Beoordeel

Bronnen

OnePlanet Research Center (link)

Voedingswetenschapper Angela Sever

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze deskundigen hier!

Mogelijk ook interessant om te weten

gezonde werknemers werkvloer

Op werk mag vaker gesproken worden over gezonde leefstijl

Werkgevers praten nauwelijks met werknemers over een gezonde leefstijl. Terwijl bijna de helft van de werknemers dit bes...

Gezondeten.nl | Jongeren met overgewicht minder positief over eigen gezondheid

Jongeren met overgewicht minder positief over eigen gezondheid

Jongeren met overgewicht zijn minder vaak positief over hun gezondheid dan leeftijdsgenoten zonder overgewicht. Dat blij...

Gezondeten.nl | Gezonde leefstijl moet grotere plek krijgen in artsenopleiding

Gezonde leefstijl moet grotere plek krijgen in artsenopleiding

Artsen in opleiding zouden meer moeten leren over een gezonde leefstijl en positieve gezondheid. Dat is het doel van het...

Leefstijl van jongeren verslechter door lockdowns

Leefstijl van jongeren verslechter door lockdowns

Door lockdowns zijn veel jongeren minder gaan bewegen en ongezonder gaan eten. Maar er zijn ook positieve gevolgen van d...

Heeft leefstijl effect op het denkvermogen van ouderen?

Heeft leefstijl effect op het denkvermogen van ouderen?

Van geheugentraining tot lichaamsbeweging en van gezonde voeding tot ontspanning. Wat helpt om achteruitgang in het denk...

Toon meer (-8)
Volg ons