Mensen die meer vezels eten, lijken minder kans op complicaties te hebben na een operatie voor dikkedarmkanker. Dat blijkt uit onderzoek van Wageningen University & Research.
Groot onderzoek naar vezel gebruik
Het is een groot onderzoek: de onderzoekers gebruikten gegevens van maar liefst 1.399 patiënten uit de COLON-studie. Dit is een onderzoek naar de relatie tussen voeding en leefstijl en het ziekteverloop van dikkedarmkanker. Deze patiënten zijn allemaal geopereerd aan dikkedarmkanker.
Ze zijn afkomstig van 11 ziekenhuizen in Nederland, waaronder Ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede, Radboud UMC in Nijmegen en Rijnstate in Arnhem. De vezelinname is een maand voor de operatie in kaart gebracht door met een vragenlijst. Ook werden van alle patiënten gegevens over hun complicaties na de operatie verzameld.
Minder complicaties door vezels
Uit het onderzoek blijkt dat er minder kans op complicaties is als mensen gewend zijn meer vezels te eten. Dat is natuurlijk gunstig, want complicaties verminderen de kwaliteit van leven van darmkankerpatiënten, verhogen het risico op overlijden en bemoeilijken het herstel.
Vezels zitten alleen in plantaardige voedingsmiddelen, zoals groente, fruit, noten, volkoren graanproducten en peulvruchten. Vezels zijn gunstig voor de darmgezondheid, en een goede darmgezondheid kan de complicaties na een darmoperatie verminderen. Dieuwertje Kok, onderzoeker aan Wageningen University & Research:
‘Heel simpel gedacht: hoe gezonder de darm is, hoe beter die zich kan verdedigen tegen infecties of andere problemen. Een patiënt met een gezondere darm komt mogelijk beter door een operatie heen.’