Kun je met de juiste voeding de ziekte van Alzheimer voorkomen?

Voeding is een van de belangrijkste pilaren van onze gezondheid en wordt daarom ook veel onderzocht als middel om ziektes te voorkomen. Eén van die ziektes is de ziekte van Alzheimer. De ziekte van Alzheimer is de meest voorkomende vorm van dementie en tot nu toe is er nog geen geneesmiddel voor de ziekte. Er is (beperkt) bewijs dat het Mediterrane voedingspatroon het risico op dementie kan verminderen, terwijl het Westerse voedingspatroon juist het risico zou kunnen verhogen.

De nadelige effecten van het Westerse voedingspatroon

Het "normale" voedingspatroon in de Westerse landen, waaronder Nederland, wordt het Westerse voedingspatroon genoemd. Dit voedingspatroon staat bekend om een relatief hoge consumptie van suiker, vet en (bewerkt) vlees, en een relatief lage consumptie van groenten, fruit en vis. Dit voedingspatroon wordt juist in verband gebracht met een hoger risico op dementie. Het Westerse voedingspatroon verhoogt ten slotte het risico op ziekten zoals overgewicht, diabetes type 2 en hart- en vaatziekten, welke op hun beurt weer in verband worden gebracht met dementie. 

Het Mediterrane voedingspatroon

In tegenstelling tot het Westerse voedingspatroon, staat het Mediterrane voedingspatroon juist bekend om de relatief hoge consumptie van groenten, fruit en vis. Uit een aantal onderzoeken lijkt het Mediterrane voedingspatroon het risico op dementie te kunnen verkleinen. Tot nu toe is het echter nog onduidelijk aan welke specifieke voedingsstoffen dit verlaagde risico te wijten is. 

Tot slot zijn er, naast een gezond voedingspatroon, nog een aantal andere factoren die in verband worden gebracht met een lagere kans op dementie. Dat zijn de volgende factoren:

  • Actieve levensstijl
  • Actief sociaal netwerk
  • Niet roken
  • Langer naar school gaan

Geschreven door

Gezondeten.nl Voedingswetenschapper Julia Haarhuis

Julia Haarhuis

Voedingswetenschapper

Mogelijk ook interessant om te weten

Wat is de ziekte van Dühring?

Alicia Izeboud
De ziekte van Dühring wordt ook wel Dermatitis Herpetiformis genoemd. Het is een huidaandoening waarbij jeukende plekken op bepaalde lichaamsdelen ont...
Diëten +1

Wat mag ik niet eten bij de ziekte van Crohn?

Rabia Kechouh
Er is geen specifiek voedingsmiddel dat je niet mag eten bij de ziekte van Crohn. De oorzaak van de ziekte van Crohn is niet duidelijk en de ziekte wo...

Hoe wordt de ziekte van Dühring behandeld?

Julia Haarhuis
De ziekte van Dühring, ook wel dermatitis herpetiformis genoemd, is een huidaandoening die gepaard gaat met voedselovergevoeligheid voor gluten (coeli...

Welke specerijen leveren gezondheidsvoordelen?

Mireille Bakermans
Welke specerijen gezondheidsvoordelen leveren is niet eenvoudig te zeggen. Er is veel onderzoek naar gedaan en van een aantal specerijen is bewezen da...

Wat is Colitis Ulcerosa?

Alicia Izeboud
Colitis Ulcerosa is een onstekingsaandoening aan de darm. Colitis Ulcerosa en de ziekte van Crohn zijn allebei ontstekingsaandoeningen aan de darmen e...
Toon meer (672)
Volg ons