Steeds meer aanbod van ongezond voedsel

In de afgelopen 10 jaar zijn er in Nederland duizenden fastfoodlocaties, donutzaken, ijssalons en dönerzaken bijgekomen, terwijl het aantal verswinkels, zoals bakkers en groenteboeren, juist afnam. 

Er komen steeds meer fastfood ketens

Fastfood

Er is steeds meer ongezond voedsel te koop: in het straatbeeld is het met 30 procent toegenomen tussen 2011 en 2021. Dat blijkt uit onderzoek van onderzoeksplatform Pointer (KRO-NCRV).

In 10 jaar tijd zijn landelijk bijna 1.200 verswinkels verdwenen, terwijl er 1.000 verkooppunten van fastfood bijkwamen. Als ook ijssalons en grillrooms worden meegeteld, groeide het aantal zelfs met 3.000 verkooppunten.

Meer ongezond eten

Artsen en wetenschappers maken zich ernstig zorgen over de ongezonde voedselomgeving, omdat deze bijdraagt aan het steeds vaker voorkomen van overgewicht en de ziektes die daaruit voortvloeien. Denk aan diabetes type 2, hart- en vaatziekten en kanker. Hoogleraar voeding en gezondheid Seidell van de Vrije Universiteit Amsterdam heeft onderzoek gedaan naar het voedselaanbod in wijken in Amsterdam: ‘Wij zien dat het aanbod de vraag stuurt. Dat wil zeggen dat als er veel ongezond eten is, er veel ongezond wordt gegeten.’

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert

Scherpere afspraken over junkfood

Hoogleraar obesitas Prof. Liesbeth van Rossum (Erasmus MC) vindt dat de omgeving juist moet stimuleren om gezonder te eten. Ze wil een aanscherping van het Nationaal Preventie-akkoord waarin afspraken zijn gemaakt om het overgewicht bij volwassenen en kinderen flink terug te dringen. Van Rossum: ‘Zolang de voedselomgeving ons verleidt om juist ongezond te leven, is het dweilen met de kraan open. Het is duidelijk dat er meer moet gebeuren om het aanbod gezonder te maken.’ Het RIVM kwam eerder al tot de conclusie dat de afspraken binnen het Nationaal Preventie-akkoord niet toereikend zijn om de gezondheidsdoelen die gesteld zijn te bereiken. Demissionair staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid onderschrijft de oproep van deskundigen om de voedselomgeving gezonder te maken. Een nieuw kabinet moet volgens hem een concreet voorstel doen.

Tip

Wil je weten hoe het eetaanbod in jouw buurt is veranderd in de afgelopen 10 jaar? Je kunt het hier zien. 

Voedingsschema's op maatNieuw

Ontvang elke week een nieuw voedingsschema op basis van je persoonlijke macro- en caloriebehoefte. Inclusief wekelijkse boodschappenlijst.

Elke week een nieuw voedingsschema op maat!
Fitchef logo Powered by FitChef
Voedingsschema's
Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!
Voedingswetenschapper Angela Sever

Geschreven door Angela Severs, VoedingswetenschapperWO niveau Wetenschappelijke voedingsdeskundige A, BSc Biochemicus, MSc Scheikundige Technologie

Beoordeel dit nieuws

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert
Nieuw Voedingsschema's op maat

Gezond eten was nog nooit zo eenvoudig!

Voedingsschema's
Meer informatie
Fitchef logo Powered by FitChef

Beoordeel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Blauwe Zones (Blue Zones): langer en gezonder leven

Blauwe Zones (Blue Zones): langer en gezonder leven

De Blauwe Zones (Blue Zones) zijn een aantal gebieder in de wereld waar mensen gemiddeld het oudste worden. En ze blijve...

Is brood gezond of ongezond?

Is brood gezond of ongezond?

Is brood gezond of ongezond? Velen van ons zullen ermee zijn opgevoed: brood. Een bolletje met hagelslag bij het ontbijt...

Glycemische Index (GI) helpt bij afvallen en gezonder leven

Glycemische Index (GI) helpt bij afvallen en gezonder leven

Ben jij al bekend met de term 'Glycemische Index'? Het is een term die in de voedingsleer veel gebruikt wordt om de mate...

Energiedrankjes ongezond?

Hoe Ongezond zijn Energiedrankjes

Trek jij wel eens een blikje energydrank open? Vooral jongeren drinken steeds meer energydrinks en sportdrankjes. In de ...

Is roomboter gezond of ongezond?

Is roomboter gezond of ongezond?

Roomboter was voor een hele lange tijd een tafelfavoriet totdat de gevaren van cholesterol meer in beeld kwam. Hierdoor ...

Is drinken tijdens het eten ongezond?

Is drinken tijdens het eten ongezond?

Voldoende drinken is belangrijk voor je lichaam om goed te functioneren. Zo ondersteunt vocht onder andere een gezonde d...

Havermelk: het Plantaardige antwoord op dierlijke Melk

Is havermelk gezonder dan koemelk? (+ zo maak je het zelf)

Havermelk kom je steeds vaker tegen. Niet alleen in de schappen van de supermarkt, maar ook in de horeca. Het drankje i...

Lees wat je gemist hebt

14326 Mensen gingen je al voor

Blijf op de hoogte door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief. Ontvang tijdelijk ons e-book 'Eet jij gezond?' helemaal gratis.

Je ontvangt maximaal één persoonlijke e-mail per week van een van onze teamleden.
Een postbode met het (PDF) boek 'Gezond eten voor iedereen'