Steeds meer aanbod van ongezond voedsel

In de afgelopen 10 jaar zijn er in Nederland duizenden fastfoodlocaties, donutzaken, ijssalons en dönerzaken bijgekomen, terwijl het aantal verswinkels, zoals bakkers en groenteboeren, juist afnam. 

Er komen steeds meer fastfood ketens

Fastfood

Er is steeds meer ongezond voedsel te koop: in het straatbeeld is het met 30 procent toegenomen tussen 2011 en 2021. Dat blijkt uit onderzoek van onderzoeksplatform Pointer (KRO-NCRV).

In 10 jaar tijd zijn landelijk bijna 1.200 verswinkels verdwenen, terwijl er 1.000 verkooppunten van fastfood bijkwamen. Als ook ijssalons en grillrooms worden meegeteld, groeide het aantal zelfs met 3.000 verkooppunten.

Meer ongezond eten

Artsen en wetenschappers maken zich ernstig zorgen over de ongezonde voedselomgeving, omdat deze bijdraagt aan het steeds vaker voorkomen van overgewicht en de ziektes die daaruit voortvloeien. Denk aan diabetes type 2, hart- en vaatziekten en kanker. Hoogleraar voeding en gezondheid Seidell van de Vrije Universiteit Amsterdam heeft onderzoek gedaan naar het voedselaanbod in wijken in Amsterdam: ‘Wij zien dat het aanbod de vraag stuurt. Dat wil zeggen dat als er veel ongezond eten is, er veel ongezond wordt gegeten.’

Scherpere afspraken over junkfood

Hoogleraar obesitas Prof. Liesbeth van Rossum (Erasmus MC) vindt dat de omgeving juist moet stimuleren om gezonder te eten. Ze wil een aanscherping van het Nationaal Preventie-akkoord waarin afspraken zijn gemaakt om het overgewicht bij volwassenen en kinderen flink terug te dringen. Van Rossum: ‘Zolang de voedselomgeving ons verleidt om juist ongezond te leven, is het dweilen met de kraan open. Het is duidelijk dat er meer moet gebeuren om het aanbod gezonder te maken.’ Het RIVM kwam eerder al tot de conclusie dat de afspraken binnen het Nationaal Preventie-akkoord niet toereikend zijn om de gezondheidsdoelen die gesteld zijn te bereiken. Demissionair staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid onderschrijft de oproep van deskundigen om de voedselomgeving gezonder te maken. Een nieuw kabinet moet volgens hem een concreet voorstel doen.

Tip

Wil je weten hoe het eetaanbod in jouw buurt is veranderd in de afgelopen 10 jaar? Je kunt het hier zien. 

Bericht bewaren
Beoordeel

Bronnen

KRO-NCRV (link)

Voedingswetenschapper Angela Sever

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze deskundigen hier!

Mogelijk ook interessant om te weten

Duurzame voeding steeds populairder

Duurzame voeding wordt steeds populairder

Nederlanders kopen steeds meer duurzame voeding. In totaal gaven we vorig jaar 21 procent meer uit aan duurzame producte...

Amerikaanse kinderen eten sterk bewerkt voedsel

Amerikaanse kinderen eten vooral sterk bewerkt voedsel

Uit onderzoek blijkt dat Amerikaanse kinderen ongeveer tweederde van hun calorieën halen uit sterk bewerkt voedsel. De i...

Gezondeten.nl te veel suiker en zout in ons eten

Nog steeds te veel zout en suiker in bewerkte voeding

Nederlanders krijgen nog steeds te veel suiker en zout uit bewerkte producten binnen, ondanks afspraken met de voedingsi...

Minder vlees eten, vleeseter, flexitariër, vegetariër of veganist

Nederlanders eten steeds minder vlees

De laatste jaren eten veel Nederlanders steeds minder vlees. Dit is vooral omdat ze het beter vinden voor het milieu, he...

Europeanen eten steeds minder vlees, Nederland aan kop

Europeanen eten steeds minder vlees, Nederland aan kop

In heel Europa gaan mensen steeds minder dierlijke producten als vlees en zuivel gebruiken. Nederland is daarbij koplope...

Toon meer (-8)
Volg ons