In de afgelopen 10 jaar zijn er in Nederland duizenden fastfoodlocaties, donutzaken, ijssalons en dönerzaken bijgekomen, terwijl het aantal verswinkels, zoals bakkers en groenteboeren, juist afnam.
Steeds meer aanbod van ongezond voedsel
Fastfood
Er is steeds meer ongezond voedsel te koop: in het straatbeeld is het met 30 procent toegenomen tussen 2011 en 2021. Dat blijkt uit onderzoek van onderzoeksplatform Pointer (KRO-NCRV).
In 10 jaar tijd zijn landelijk bijna 1.200 verswinkels verdwenen, terwijl er 1.000 verkooppunten van fastfood bijkwamen. Als ook ijssalons en grillrooms worden meegeteld, groeide het aantal zelfs met 3.000 verkooppunten.
Meer ongezond eten
Artsen en wetenschappers maken zich ernstig zorgen over de ongezonde voedselomgeving, omdat deze bijdraagt aan het steeds vaker voorkomen van overgewicht en de ziektes die daaruit voortvloeien. Denk aan diabetes type 2, hart- en vaatziekten en kanker. Hoogleraar voeding en gezondheid Seidell van de Vrije Universiteit Amsterdam heeft onderzoek gedaan naar het voedselaanbod in wijken in Amsterdam: ‘Wij zien dat het aanbod de vraag stuurt. Dat wil zeggen dat als er veel ongezond eten is, er veel ongezond wordt gegeten.’
Hoe gezond eet jij?
Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.
Wil jij graag je gezondheid verbeteren?
Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.
Ga naar de Matching toolScherpere afspraken over junkfood
Hoogleraar obesitas Prof. Liesbeth van Rossum (Erasmus MC) vindt dat de omgeving juist moet stimuleren om gezonder te eten. Ze wil een aanscherping van het Nationaal Preventie-akkoord waarin afspraken zijn gemaakt om het overgewicht bij volwassenen en kinderen flink terug te dringen. Van Rossum: ‘Zolang de voedselomgeving ons verleidt om juist ongezond te leven, is het dweilen met de kraan open. Het is duidelijk dat er meer moet gebeuren om het aanbod gezonder te maken.’ Het RIVM kwam eerder al tot de conclusie dat de afspraken binnen het Nationaal Preventie-akkoord niet toereikend zijn om de gezondheidsdoelen die gesteld zijn te bereiken. Demissionair staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid onderschrijft de oproep van deskundigen om de voedselomgeving gezonder te maken. Een nieuw kabinet moet volgens hem een concreet voorstel doen.
Wil je weten hoe het eetaanbod in jouw buurt is veranderd in de afgelopen 10 jaar? Je kunt het hier zien.
Hoe gezond eet jij?
Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.
Geschreven door Angela Severs, VoedingswetenschapperWO niveau Wetenschappelijke voedingsdeskundige A, BSc Biochemicus, MSc Scheikundige Technologie