Steeds meer aanbod van ongezond voedsel

In de afgelopen 10 jaar zijn er in Nederland duizenden fastfoodlocaties, donutzaken, ijssalons en dönerzaken bijgekomen, terwijl het aantal verswinkels, zoals bakkers en groenteboeren, juist afnam. 

Er komen steeds meer fastfood ketens

Fastfood

Er is steeds meer ongezond voedsel te koop: in het straatbeeld is het met 30 procent toegenomen tussen 2011 en 2021. Dat blijkt uit onderzoek van onderzoeksplatform Pointer (KRO-NCRV).

In 10 jaar tijd zijn landelijk bijna 1.200 verswinkels verdwenen, terwijl er 1.000 verkooppunten van fastfood bijkwamen. Als ook ijssalons en grillrooms worden meegeteld, groeide het aantal zelfs met 3.000 verkooppunten.

Meer ongezond eten

Artsen en wetenschappers maken zich ernstig zorgen over de ongezonde voedselomgeving, omdat deze bijdraagt aan het steeds vaker voorkomen van overgewicht en de ziektes die daaruit voortvloeien. Denk aan diabetes type 2, hart- en vaatziekten en kanker. Hoogleraar voeding en gezondheid Seidell van de Vrije Universiteit Amsterdam heeft onderzoek gedaan naar het voedselaanbod in wijken in Amsterdam: ‘Wij zien dat het aanbod de vraag stuurt. Dat wil zeggen dat als er veel ongezond eten is, er veel ongezond wordt gegeten.’

Scherpere afspraken over junkfood

Hoogleraar obesitas Prof. Liesbeth van Rossum (Erasmus MC) vindt dat de omgeving juist moet stimuleren om gezonder te eten. Ze wil een aanscherping van het Nationaal Preventie-akkoord waarin afspraken zijn gemaakt om het overgewicht bij volwassenen en kinderen flink terug te dringen. Van Rossum: ‘Zolang de voedselomgeving ons verleidt om juist ongezond te leven, is het dweilen met de kraan open. Het is duidelijk dat er meer moet gebeuren om het aanbod gezonder te maken.’ Het RIVM kwam eerder al tot de conclusie dat de afspraken binnen het Nationaal Preventie-akkoord niet toereikend zijn om de gezondheidsdoelen die gesteld zijn te bereiken. Demissionair staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid onderschrijft de oproep van deskundigen om de voedselomgeving gezonder te maken. Een nieuw kabinet moet volgens hem een concreet voorstel doen.

Tip

Wil je weten hoe het eetaanbod in jouw buurt is veranderd in de afgelopen 10 jaar? Je kunt het hier zien. 

Voedingswetenschapper Angela Sever

Geschreven door Angela Severs, WO niveau Wetenschappelijke voedingsdeskundige A, BSc Biochemicus, MSc Scheikundige Technologie, Voedingswetenschapper

Bericht bewaren
Beoordeel

Mogelijk ook interessant

Vooral ongezond aanbod in supermarkt en horeca

Vooral ongezond aanbod in de supermarkt en horeca

In supermarkten en horeca zijn vooral ongezonde voedingsmiddelen te koop. Dat blijkt uit onderzoek van drie universiteit...

gezond kinderen

CDA: gezond voedsel goedkoper en ongezond voedsel duurder

Het aanbod van fastfood beperken, gezond voedsel goedkoper maken en ongezond voedsel juist duurder: dit zijn enkele voor...

onderzoek gezondheid

Gezond voedsel moet goedkoper

Consumenten willen massaal dat btw op groenten en fruit wordt afgeschaft. Ook is men voor een suikertaks en het beperken...

Amerikaanse kinderen eten sterk bewerkt voedsel

Amerikaanse kinderen eten vooral sterk bewerkt voedsel

Uit onderzoek blijkt dat Amerikaanse kinderen ongeveer tweederde van hun calorieën halen uit sterk bewerkt voedsel. De i...

Zo ongezond zijn sterk bewerkte voedingsmiddelen voor hartpatiënten

Zo ongezond zijn sterk bewerkte voedingsmiddelen voor hartpatiënten

Hartpatiënten kunnen beter kiezen voor zoveel mogelijk verse en onbewerkte voedingsmiddelen. Dan lopen ze minder ri...

Toon meer (201)