Waarom voelt het eten van comfort food als beloning?

Na een lange werkdag lekker op de bank ploffen, wie kent dit niet? Je hebt trek en maakt een zak chips open, want die heb je ook verdiend. De volgende keer dat je op de bank ploft, trekt je weer een zak chips open. Dit gevoel van verlangen wordt namelijk veroorzaakt door een reactie van je hersenen die je aan chips doet denken, iedere keer dat je op de bank neerploft.

Om gedrag dat we prettig vinden te stimuleren, geven de hersenen iedere keer dat je dit gedrag uitvoert het stofje dopamine af. Dopamine zorgt voor een geluksgevoel en op deze manier wordt je gedrag telkens beloond. Het ervaren van dat geluksgevoel iedere keer wanneer je chips op de bank eet bijvoorbeeld, maakt dat je het televisie kijken op de bank na verloop van tijd met het eten van chips en de bijbehorende beloning associeert.

Geschreven door

Sabrina Porru beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Sabrina Porru

Diëtist i.o.

Mogelijk ook interessant om te weten

Wat is comfort food?

Alicia Izeboud
De betekenis van comfort food kunnen we eigenlijk al uit de naam halen, namelijk voedsel waar je blij van wordt. Vaak geeft comfort food je een nostal...

Waarom is comfort food zo lekker?

Sabrina Porru
Al heel vroeg in ons leven wennen we aan comfort food. Als baby al worden we getroost met vette, zoete melk als we huilen. Deze (moeder)melk is zeer r...

Maakt het lichaam endorfine aan als we eten?

Alicia Izeboud
Er zijn een aantal hormonen in ons lichaam die ons een blij en gelukkig gevoel kunnen geven. Voorbeelden hiervan zijn endorfine en dopamine. Je lichaa...

Wat is het raw food dieet?

Desiré van der Kruk
Het raw food dieet bestaat al sinds de 19e eeuw, echter populariteit kreeg het pas een aantal jaren geleden. De aanhangers van het dieet geloven dat h...

Waarom eten we zo graag vet, zout en zoet voedsel?

Ilse Brand
Waarom we zo graag vet, zout en zoet voedsel eten is voor een deel te verklaren aan de smaak. De zoete smaak van suiker vinden we instinctief lekker. ...
Toon meer (726)
Volg ons