Kan er antibiotica in vleeswaren voorkomen?

Antibiotica is een geneesmiddel dat bij dieren gebruikt kan worden om ziekmakende bacteriën te bestrijden. Er kunnen soms hele kleine beetjes antibiotica in vleeswaren voorkomen. Overschrijdingen komen in Nederland echter zelden voor.

Er zijn strenge controles op de aanwezigheid van antibiotica in producten door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. Als een dier antibiotica toegediend heeft gekregen, geldt er een wachtperiode voordat het dier geslacht mag worden. De antibiotica moet na deze wachtperiode niet of amper meer terug te vinden zijn in het vlees bij de slacht.

Geschreven door

Diëtist Melissa Verlaan beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Melissa Verlaan

Diëtist bij Coloriet

Mogelijk ook interessant om te weten

Wat doen antibiotica voor slachtvee?

Johnny van Schooneveld
Antibiotica wordt, net als bij mensen, gebruikt om infecties bij slachtvee tegen te gaan. In Nederland mag de antibiotica niet preventief gebruikt wor...

Wat zijn de gevolgen van antibiotica in vleeswaren voor ons?

Desiré van der Kruk
Antibiotica zijn geneesmiddelen die worden gebruikt om bacteriële infecties te behandelen. Ze werken door het doden of de groei van schadelijke bacter...

Wat doet antibiotica in ons lichaam?

Alicia Izeboud
Antibiotica zijn medicijnen die infecties en ontstekingen kunnen tegengaan, die veroorzaakt worden door bacteriën. Bacteriën zijn zo klein dat je ze n...

Waarom is biologisch vlees beter dan gewoon vlees?

Johnny van Schooneveld
Er is geen wetenschappelijk bewijs dat biologische voeding per se gezonder is dan reguliere voeding.Het grote verschil tussen tussen de twee soorten v...

Hoe kunnen antibiotica de darmflora beïnvloeden?

Wendy van Doorn
Antibiotica zijn medicijnen die bacteriële infecties kunnen genezen, doordat ze de groei van bacteriën remmen of de bacteriën zelfs doden. Ze worden v...
Toon meer (1039)
Volg ons