5 Handige tips voor meer (zelf)vertrouwen

Twijfel jij wel eens aan jezelf of aan je vermogen om een activiteit succesvol uit te voeren? Of heb je wel eens belemmerende gedachtes die je weerhouden om iets te doen?

Dit kan komen doordat je natuurlijke (zelf)vertrouwen geblokkeerd wordt. En dat is zonde, want dat staat je levensgeluk in de weg. 

Gelukkig kun je hier zelf eenvoudig wat aan doen. In dit artikel geef ik je 5 praktische tips die je helpen om je (zelf)vertrouwen te (her)ontdekken. Een zelfvertrouwen coach kan je eventueel begeleiden bij deze zoektocht.

zelfvertrouwen definitie

Wat is (zelf)vertrouwen?

(Zelf)vertrouwen is het vertrouwen dat je hebt om een taak of activiteit succesvol af te ronden.

Deze taak of activiteit kan van alles zijn. 

Bijvoorbeeld het succesvol afleggen van een examen of een sollicitatiegesprek.

Maar ook kun je denken aan het aanspreken van een vreemde of het verliezen van 20 kilo overgewicht.

Heb je voldoende (zelf)vertrouwen? Dan geloof je erin dat jij de taak succesvol gaat voltooien. 

Het was de eerste keer en toen zomaar weer…

Doe je iets voor de eerste keer? Dan is het vaak spannend. Kun je het wel? Ga je het redden? 

onzekerheid zelfvertrouwen

Vanaf hier kan het eigenlijk twee kanten op gaan.

Je kunt er net als Pippi Langkous meteen veel vertrouwen in hebben: “Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het kan”. 

Of je schiet in de stress schiet en bent bang dat je faalt. 

Helaas zijn we niet allemaal zoals Pippi Langkous.

Voedingsschema's op maatNieuw

Ontvang elke week een nieuw voedingsschema op basis van je persoonlijke macro- en caloriebehoefte. Inclusief wekelijkse boodschappenlijst.

Elke week een nieuw voedingsschema op maat!
Fitchef logo Powered by FitChef
Voedingsschema's

Onzekerheid is iets van alle dag. Je kunt simpelweg niet alles zeker weten. En dat is ook niet erg. Onzekerheid staat (zelf)vertrouwen namelijk niet in de weg.

Tip

“Natuurlijk zelfvertrouwen betekent oké zijn met onzekerheid”. 
Janine Schimmelpenninck, grondlegger van de Natural Skills Psychologie en docent van de Sonnevelt cursus Coachen op (zelf)vertrouwen.

Hoe ontstaat (zelf)vertrouwen?

Door een activiteit vaker uit te voeren, zul je merken dat je er beter in wordt. Hierdoor verklein je de onzekerheid en is de kans groter dat je de taak goed uitvoert. Zo wordt de activiteit telkens iets minder spannend en groeit je (zelf)vertrouwen. 

Ontbreekt dit vertrouwen? Dan kun je dit zien als een fietsband met een piepklein gaatje. Er ontsnapt dan steeds een beetje lucht uit jouw band. En zonder die lucht kost het je ontzettend veel moeite om vooruit te komen. 

Kortom, het ervaren van (zelf)vertrouwen is essentieel voor een gelukkig leven. 

Tip

Als de uitkomst van een activiteit of taak niet zeker is, heb je (zelf)vertrouwen nodig. Onzekerheid en (zelf)vertrouwen gaan hand in hand.

weinig zelfvertrouwen

Te weinig (zelf)vertrouwen

Te weinig (zelf)vertrouwen kan extreem schadelijk zijn voor je gezondheid.

Het kan er namelijk voor zorgen dat je bepaalde situaties of activiteiten uit de weg gaat. 

Dat klinkt onschuldig en dat is het misschien ook als het gaat over fietsen op een eenwieler. Maar als je je onprettig voelt op de werkvloer of in de supermarkt is het een stuk ernstiger.

Tip

Te weinig (zelf)vertrouwen is niet iets waar je mee rond hoeft te lopen. Iedereen kan (zelf)vertrouwen (her)ontdekken.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert

Zo vergroot je je (zelf)vertrouwen 

Helaas is het (her)ontdekken van meer (zelf)vertrouwen niet zo eenvoudig als het plakken van een fietsband. Meer (zelf)vertrouwen krijgen heeft tijd en aandacht nodig. Het goede nieuws is dat iedereen het in zich heeft. Ook jij. 

(Zelf)vertrouwen is onvoorwaardelijk. Dat betekent dat het altijd aanwezig is. Maar het kan zijn dat je natuurlijke (zelf)vertrouwen geblokkeerd wordt. 

Geconditioneerde gedachtepatronen kunnen de oorzaak zijn van deze blokkade. Wanneer je deze blokkade kunt opheffen, opent dit de deur naar je natuurlijke (zelf)vertrouwen.

Tip

Ben je op zoek naar een zelfvertrouwen boek? Het boek ‘Natural Skills’ van Janine Schimmelpenninck, grondlegger van de Natural Skills Psychologie en docent van de Sonnevelt cursus Coachen op (zelf)vertrouwen, is verkozen tot het beste psychologieboek van 2022.

zelfvertrouwen vergroten

Zelf je (zelf)vertrouwen vergroten

Wat is belangrijk voor (zelf)vertrouwen?

Als je met meer (zelf)vertrouwen door het leven wilt gaan is het belangrijk dat je hier actief mee aan de slag gaat. 

De volgende 5 eenvoudige tips kunnen je hierbij helpen.

Tip 1: Word je bewust van je gedachten

Het is belangrijk dat je er probeert achter te komen in welke situaties je minder (zelf)vertrrouwen ervaart. Dat kun je doen door de volgende stappen te doorlopen en de antwoorden op te schrijven. 

Heb je de stappen een paar keer doorlopen? Dan kun je gaan kijken of je overeenkomsten ziet. Zijn er bepaalde situaties, gevoelens of terugkerende gedachtes die onzekerheid bij je triggeren?

Stap 1: Situatie

Zit je in een situatie die je onzeker maakt? Beschrijf deze situatie. Wat gebeurt er? Wie zijn er aanwezig? Waar ben je?

gedachtes

Stap 2: Gedachtes

Vervolgens schrijf je op welke gedachtes er in je opkomen.

Waar denk je aan?

Zijn het helpende (positieve) gedachtes?

Of juist belemmerende (negatieve) gedachtes?

Stap 3: Gedrag

Hoe heb je je gedragen in deze situatie? Beschrijf welke acties je uitvoerde. Wat zei je en welke bewegingen maakte je? Ging je hartslag omhoog of begon je misschien te zweten?

Stap 4: Gevoelens

Hoe voelde je je in deze situatie? Was je boos, bang of jaloers?

Stap 5: Beschrijf andere factoren die van belang kunnen zijn

Het kan zijn dat je gedrag, gevoelens of gedachtes anders waren dan normaal. Bijvoorbeeld doordat je net verdrietig nieuws hebt gehad of slecht hebt geslapen. Is dit het geval? Noteer dat dan ook.

stop belemmerende gedachtes

Tip 2: Vervang belemmerende gedachtes door helpende gedachtes

In een onzekere situatie kan het voorkomen dat je belemmerende gedachtes hebt.

Bijvoorbeeld 'Ik denk niet dat het me lukt'.

Of 'De vorige keer ging het mis, dan zal het nu ook wel weer mis gaan'.

Het is belangrijk dat je deze belemmerende gedachtes leert herkennen. Op die manier kun je ze veranderen. Probeer er positieve gedachtes van te maken. Bijvoorbeeld: 'Het ging de vorige keer misschien mis, maar dat gaat niet nog een keer gebeuren!'

Een positieve gedachte zorgt ervoor dat je je gesterkt voelt. Let er wel op dat deze gedachte realistisch blijft. Zo voorkom je teleurstellingen.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Tip 3: Ga het onbekende niet uit de weg

Probeer uitdagingen gewoon aan te gaan, hoe spannend ze ook zijn. Het is hierbij wel belangrijk dat je ervoor zorgt dat de uitdaging haalbaar is.

Want als je een uitdaging aangaat en deze succesvol afrondt zul je zien dat je (zelf)vertrouwen toeneemt. Hierdoor ben je de volgende keer eerder geneigd opnieuw een uitdaging aan te gaan.

Wist je dat...

...je een uitdaging haalbaarder kunt maken door deze op te knippen in kleine stapjes.

kwaliteiten opschrijven

Tip 4: Weet waar je goed in bent

Wat zijn jouw kwaliteiten? Schrijf ze eens onder elkaar op een lijstje.

Zo maak je inzichtelijk waar je goed in bent.

Hierdoor leg je de focus op wat je kwaliteiten zijn en niet op de dingen waar je je onzeker over voelt. 

Vind je dit lastig? Vraag dan aan drie mensen die dichtbij je staan of ze dit voor je willen doen. Doe je dit liever niet? Noteer dan de complimenten die mensen je geven.

Tip 5: Weet: Jij mag er zijn!

Jij mag er zijn! Ieder mens is uniek en jij bent mooi op jouw manier. Probeer trots te zijn op de dingen waar je goed in bent.

Maak je je druk om de meningen van anderen? Probeer wat anderen vinden bij hen te laten. Dat is namelijk niet iets wat jij kunt veranderen. Wat je wel kunt veranderen is hoe jij over jezelf denkt. 

Tip

Weten dat je er mag zijn is iets anders dan geloven dat je er mag zijn. Vind je dit lastig? Een gecertificeerde coach kan je hierbij helpen. Klik hier om op zoek te gaan naar een coach in de buurt.

Meer (zelf)vertrouwen met een coach

Zelf op zoek gaan naar meer (zelf)vertrouwen kan erg lastig zijn. Een coach kan je hierbij helpen. Coaches die de cursus Coachen op (zelf)vertrouwen van Sonnevelt hebben gevolgd zijn speciaal opgeleid om je in dit traject te begeleiden.

Laat je je coachen op meer (zelf)vertrouwen? Dan zul je tijdens het coachtraject kennis en vaardigheden opdoen die je helpen om een voortdurend gevoel van (zelf)vertrouwen te ervaren. Kortom, een cursus zelfvertrouwen vergroten voor volwassenen.

Tip van Gezondeten.nl

Lijkt het jou fijn om zelf mensen te helpen bij deze ontdekkingstocht? De cursus Coachen op (zelf)vertrouwen van Sonnevelt Opleidingen geeft jou de handvatten die je nodig hebt om mensen te begeleiden bij het herwinnen van hun gevoel van (zelf)vertrouwen.

Conclusie

Ervaar je weinig (zelf)vertrouwen? Dan kan dit komen doordat je natuurlijke (zelf)vertrouwen geblokkeerd wordt. Deze blokkades kunnen worden veroorzaakt door vastgeroeste (belemmerende) gedachtepatronen.

Je kunt zelfstandig aan de slag gaan met het achterhalen en aanpassen van deze patronen. De 5 tips uit dit artikel helpen je daarbij.

Of je kunt samen met een (zelf)vertrouwen coach werken aan zelfvertrouwen terugkrijgen. Dit is iemand die de cursus Coachen op (zelf)vertrouwen van Sonnevelt Opleidingen heeft gevolgd.

Beoordeel dit artikel

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert
Nieuw Voedingsschema's op maat

Gezond eten was nog nooit zo eenvoudig!

Voedingsschema's
Meer informatie
Fitchef logo Powered by FitChef

Beoordeel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Alles over Koolhydraten

Alles wat jij moet weten over koolhydraten

Koolhydraten hebben vaak een slechte naam en worden al snel gelinkt aan gewichtstoename. Maar niet alle koolhydraten zij...

Afvallen

Afvallen, hoe doe je dat op een gezonde manier?

5 Kilo afvallen in 3 weken. Klinkt dat te mooi om waard te zijn? Dan is dat het waarschijnlijk ook. Gezond afvallen is n...

Wat doet een voedingscoach?

Dit kun je verwachten van een voedingscoach

Het is soms lastig om door de bomen het bos te zien wanneer je gezond wilt eten. Want wat is goede voeding? En met welke...

Behaal jouw doelen met een gepersonaliseerd voedingsschema

Gezond aan je gewicht werken? Gebruik een voedingsschema

Afvallen, spiermassa opbouwen, op gewicht blijven of het nastreven van een bepaalde sportieve challenge. Wat je doel ook...

Alles over voedselallergieën

Voedselallergieën, voedselovergevoeligheden en intoleranties wat zijn het en hoe herken je ze?

“Wij zijn een keuken, geen ziekenhuis”. Op de BBC Good Food Show opperde Raymond Blanc, een Franse Chef, dat het momente...

Gezondeten.nl, Alles wat je moet weten over Macronutriënten

Alles wat je moet weten over macronutriënten

In dit artikel wordt een antwoord gegeven op de volgende vragen. Waarom heb je dagelijks macronutriënten nodig? Hoeveel ...

Gezondeten.nl Vetten, een onmisbaar onderdeel van het dieet?

Vetten, onderschat maar onmisbaar in een gezond eetpatroon

Vetten, zijn ze vet belangrijk? Of kun je er beter voor zorgen dat je niet te veel van deze stofjes binnenkrijgt? Over ...

Lees wat je gemist hebt

14324 Mensen gingen je al voor

Blijf op de hoogte door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief. Ontvang tijdelijk ons e-book 'Eet jij gezond?' helemaal gratis.

Je ontvangt maximaal één persoonlijke e-mail per week van een van onze teamleden.
Een postbode met het (PDF) boek 'Gezond eten voor iedereen'