Wat is ashwagandha en wat doet het voor je?

Wat is ashwagandha en wat doet het voor je?

Ashwagandha is een van oorsprong Indiaas kruid dat bekend staat om z'n geneeskrachtige werkingen. Het is een plantje dat al duizenden jaren gebruikt wordt in de Aryuveda, de traditionele Indiase geneeswijze. Het wordt ook wel koninklijk kruid, winterkers en Indiase ginseng genoemd. Het woord ashwagandha is afgeleid van 'ashwa', dat paard betekent, en 'gandha', dat wortel betekent. De wortel van de plant zou namelijk naar paarden ruiken.

Werking

Het kruid zou een brede werking hebben. Zo zou het bijdragen aan:

  • Het verhogen van de niet-specifieke weerstand tegen ziekte
  • Het tegengaan van celveroudering
  • Het remmen van ontstekingen
  • Sterke spieren
  • Het verbeteren van de conditie (zowel fysiek als mentaal)
  • Een goede werking van het geheugen
  • Het verminderen van angst en stress

Veilig gebruik

Het gebruik van het kruid is veilig bevonden mits de aanbevolen doseringen niet worden overschreden. Voor volwassenen is deze voor de ashwagandawortel 3 tot 6 gram per dag en voor extract 300 tot 600 mg per dag.

Interacties en contra-indicaties

Ben je van plan ashwagandha te gaan gebruiken, overleg dan altijd eerst met een arts. Er zijn nauwelijks significante bijwerkingen bekend, maar er zijn wel veel mogelijke interacties die kunnen optreden. Daarnaast wordt het zwangeren en vrouwen die borstvoeding geven afgeraden om het kruid te gebruiken.

Bericht bewaren
Beoordeel

Bronnen

Stichting Orthokennis (link)

Singh (link)

N. An Overview on Ashwagandha: A Rasayana (Rejuvenator) of Ayurveda

Terry Schouten beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze deskundigen hier!

Mogelijk ook interessant om te weten

Algemeen Algemeen

Welk tussendoortje kan ik het beste aan mijn kind geven?

Veel van de tussendoortjes die in de supermarkt te vinden zijn bevatten weinig goede voedingsstoffen (ofwel een lage nutriënt...

Algemeen Algemeen

Hoe kan ik voedselverspillin­g­ tegengaan?

Er wordt gemiddeld 34 kg aan voedsel per persoon per jaar weggegooid. Denk bijvoorbeeld aan brood, zuivel, groenten en fruit....

Producten Producten

Worden er kleurstoffen en smaakstoffen aan goedkope thee toegevoegd?

Er wordt veel gespeculeerd over de aanwezigheid van kleur- en smaakstoffen in (goedkope) thee. Kleurstoffen en smaakstoffen ...

Medisch Medisch

Wat is een eetverslaving?

Een eetverslaving is een psychische aandoening, een afwijking van het normale eetgedrag. Iemand die eetverslaafd is voelt een...

Medisch Medisch

Hoe kun je kinderen meer fruit en groenten laten eten?

Volgens de Nederlandse Voedsel Consumptie Peiling van het RIVM haalt maar 19% van de jonge kinderen (2 tot 6 jaar) de aanbevo...

Toon meer (1033)
Volg ons