Wat is het verschil tussen pasteuriseren en steriliseren?

Wat is het verschil tussen pasteuriseren en steriliseren?

De basis van het conserveren van levensmiddelen is het doden van aanwezige micro-organismen.

Warmtebehandeling

Warmtebehandeling van producten is een van de belangrijkste technieken in de voedingsindustrie voor voedselconservering. Warmtebehandeling stopt de bacteriële en enzymactiviteit; hierdoor wordt kwaliteitsverlies voorkomen en voedsel bederft minder snel. Bij warmtebehandelingsprocessen kunnen verschillende tijd- en temperatuurcombinaties worden toegepast, afhankelijk van de producteigenschappen en houdbaarheidseisen. Twee veelgebruikte methoden zijn pasteurisatie en sterilisatie.

Pasteurisatie

Pasteurisatie verwijst naar de toepassing van milde hitte op voedsel (gewoonlijk minder dan 100°C), zodat de schadelijke micro-organismen erin worden gedood of gedeactiveerd. Omdat er slechts een milde hitte wordt toegepast, ervaart het behandelde voedsel slechts een kleine vermindering van de voedingswaarde en weinig verandering in de sensorische eigenschappen. Hierdoor is pasteurisatie een goed hulpmiddel voor conservering en veiligheid voor veel voedselproducten.

Sterilisatie

Sterilisatie daarentegen verwijst naar het proces waarbij alle micro-organismen worden gedood of verwijderd door het product sterk te verhitten boven de 100°C. De houdbaarheid van gesteriliseerde producten is langer in vergelijking met gepasteuriseerde producten. De sensorische eigenschappen zoals de smaak wordt door het proces wel veranderd, zo heeft gesteriliseerde melk een aparte smaak vergeleken met gepasteuriseerde melk.

Bericht bewaren
Beoordeel
Diëtist Desiré van der Kruk beantwoordt jouw vragen

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze deskundigen hier!

Mogelijk ook interessant om te weten

Algemeen Algemeen

Hoe pasteuriseer je een ei en waarom is dit belangrijk?

Het wordt afgeraden om rauwe eieren te eten vanwege het risico op een Salmonella-infectie, maar voor sommige recepten zijn ra...

Algemeen Algemeen

Is het gezond om rauwe eieren te eten?

Hoewel er traditioneel gezien rauwe eieren verwerkt worden in voedingsmiddelen zoals mayonaise en tiramisu, wordt het door he...

Producten Producten

Kan ik beter fritessaus, yogonaise of halvanaise kiezen?

Fritessaus, yogonaise en halvanaise worden alle drie gebruikt als saus bij de patat, een frituursnack of in een dressing. Het...

Producten Producten

Is brood van de bakker gezonder dan dat uit de supermarkt?

Velen halen brood bij de bakker, omdat dit gezonder zou zijn. Maar klopt deze informatie?  Bakker vs. reguliere superma...

Algemeen Algemeen

Wat is het verschil tussen natuurlijke en kunstmatige toevoegingen?

Wanneer er op een verpakking "natuurlijke toevoegingen" staat, kun je al snel denken dat dit gezonder is dan kunstmatige toev...

Toon meer (1083)
Volg ons