Wat is het verschil tussen pasteuriseren en steriliseren?

Wat is het verschil tussen pasteuriseren en steriliseren?

De basis van het conserveren van levensmiddelen is het doden van aanwezige micro-organismen.

Warmtebehandeling

Warmtebehandeling van producten is een van de belangrijkste technieken in de voedingsindustrie voor voedselconservering. Warmtebehandeling stopt de bacteriële en enzymactiviteit; hierdoor wordt kwaliteitsverlies voorkomen en voedsel bederft minder snel. Bij warmtebehandelingsprocessen kunnen verschillende tijd- en temperatuurcombinaties worden toegepast, afhankelijk van de producteigenschappen en houdbaarheidseisen. Twee veelgebruikte methoden zijn pasteurisatie en sterilisatie.

Pasteurisatie

Pasteurisatie verwijst naar de toepassing van milde hitte op voedsel (gewoonlijk minder dan 100°C), zodat de schadelijke micro-organismen erin worden gedood of gedeactiveerd. Omdat er slechts een milde hitte wordt toegepast, ervaart het behandelde voedsel slechts een kleine vermindering van de voedingswaarde en weinig verandering in de sensorische eigenschappen. Hierdoor is pasteurisatie een goed hulpmiddel voor conservering en veiligheid voor veel voedselproducten.

Sterilisatie

Sterilisatie daarentegen verwijst naar het proces waarbij alle micro-organismen worden gedood of verwijderd door het product sterk te verhitten boven de 100°C. De houdbaarheid van gesteriliseerde producten is langer in vergelijking met gepasteuriseerde producten. De sensorische eigenschappen zoals de smaak wordt door het proces wel veranderd, zo heeft gesteriliseerde melk een aparte smaak vergeleken met gepasteuriseerde melk.

Diëtist Desiré van der Kruk beantwoordt jouw vragen

Geschreven door Desiré van der Kruk, DiëtistBSc Voeding en diëtiek, WO niveau Nutrition, Exercise and Sports

Beoordeel dit antwoord

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert
Nieuw Voedingsschema's op maat

Gezond eten was nog nooit zo eenvoudig!

Voedingsschema's
Meer informatie
Fitchef logo Powered by FitChef

Beoordeel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Melkvervangers - 5 alternatieven voor melk

Melkvervangers - 5 alternatieven voor melk

Waarom zou je melkvervangers drinken? 'Melk is goed voor elk'. 'Melk, de witte motor'. Toch? Vroeger kreeg ieder kind el...

Is melk gezond of ongezond?

Melk: de gezondheidsvoordelen en -nadelen op een rij

De gemiddelde Nederlander is opgegroeid met melk. Je zou er groot en sterk door worden. Maar is melk zo gezond als we vr...

Opgeblazen buik en winderigheid

Opgeblazen buik: wat zijn de oorzaken en hoe kom je er van af?

Misschien heb je wel eens van de term ‘een opgeblazen buik’ gehoord. Heb je vaak last van een opgeblazen gevoel na het e...

Acupunctuur

Acupunctuur

Alternatieve geneeswijzen zoals acupunctuur worden steeds populairder. Ben jij benieuwd naar wat acupunctuur voor je kan...

Lekkende darm syndroom

Lekkende darm syndroom

De aandoening 'lekkende darm syndroom' is nog niet bij veel mensen bekend. Wij besteden er daarom in dit artikel aandach...

Koorts behandelen: zo kom je van je koorts af

Koorts behandelen: zo kom je van je koorts af

Iedereen heeft weleens te maken met griep en koorts. Je hebt het afwisselend warm of koud, je zweet en hebt rillingen. T...

Je weerstand verhogen op natuurlijke wijze

Je weerstand verhogen op natuurlijke wijze

Je weerstand verhogen kan veel bijdragen aan een goede gezondheid. Je wordt sterker, fitter en beter bestand tegen aller...

Lees wat je gemist hebt

13528 Mensen gingen je al voor

Blijf op de hoogte door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief. Ontvang tijdelijk ons e-book 'Eet jij gezond?' helemaal gratis.

Je ontvangt maximaal één persoonlijke e-mail per week van een van onze teamleden.
Een postbode met het (PDF) boek 'Gezond eten voor iedereen'