Wat zijn de meest voorkomende redenen voor vegetarisme?

Wat zijn de meest voorkomende redenen voor vegetarisme?

Er zijn veel redenen om te kiezen voor een vegetarisch dieet. Hierbij noemen we de meest voorkomende overwegingen voor vegetarisme.

Milieu

Een van de grootste milieuvervuilers is de vee-industrie. Door vegetarisch te eten zorg je voor minder uitstoot van CO2 en daarbovenop ook voor minder waterverbruik en ontbossing.

Ook het eten van vis heeft een grote impact op het milieu. Het zorgt voor overbevissing waardoor ecosystemen worden bedreigd. Veel andere dieren zoals dolfijnen en schildpadden worden door de visserij ook ongewenst gevangen. Kweekvis is hierbij geen betere optie.

Leefomstandigheden

Daarnaast eten veel mensen vegetarisch op basis van ethische overwegingen. Als je vlees eet, eet je gemiddeld 1167 dieren in je hele leven. Hierbij zullen veel dieren waarschijnlijk in verschrikkelijke omstandigheden leven.

Voedseltekort

Tot slot zou vegetarisch eten kunnen zorgen voor minder voedseltekort. Voor de productie van vlees is vele malen meer land en water nodig dan voor de productie van vegetarische alternatieven.

Else Teuben beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Geschreven door Else Teuben, Diëtist bij St. Antonius ZiekenhuisBSc Voeding en diëtiek

Beoordeel dit antwoord

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert
Nieuw Voedingsschema's op maat

Gezond eten was nog nooit zo eenvoudig!

Voedingsschema's
Meer informatie
Fitchef logo Powered by FitChef

Beoordeel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Behaal jouw doelen met een gepersonaliseerd voedingsschema

Gezond aan je gewicht werken? Gebruik een voedingsschema

Afvallen, spiermassa opbouwen, op gewicht blijven of het nastreven van een bepaalde sportieve challenge. Wat je doel ook...

Blauwe Zones (Blue Zones): langer en gezonder leven

Blauwe Zones (Blue Zones): langer en gezonder leven

De Blauwe Zones (Blue Zones) zijn een aantal gebieder in de wereld waar mensen gemiddeld het oudste worden. En ze blijve...

Glycemische Index (GI) helpt bij afvallen en gezonder leven

Glycemische Index (GI) helpt bij afvallen en gezonder leven

Ben jij al bekend met de term 'Glycemische Index'? Het is een term die in de voedingsleer veel gebruikt wordt om de mate...

rood vlees

Rood vlees: is het schadelijk voor je gezondheid?

Een malse, sappige hamburger met een flinke laag saus en een plakje gesmolten kaas. Geserveerd op een knapperig broodje ...

De verschillende duurzame keurmerken

Duurzame Keurmerken: Welke zijn er en wat houden ze in?

In de supermarkt kies je een product waarschijnlijk op basis van het uiterlijk, de houdbaarheidsdatum en de prijs. Maar ...

vegetariërs leven langer

Feit of fabel: Vegetariërs leven langer

Steeds meer mensen kiezen ervoor om minder of geen vlees te eten vanwege hun gezondheid, dierenwelzijn of het milieu. I...

Biologisch vlees zuivel beter

Biologisch vlees en zuivel beter voor jou en het milieu?

Biologische vlees- en zuivelproducten zijn hot! Zo kan het zomaar gebeuren dat je bij je buurvrouw op de koffie bent en ...

Lees wat je gemist hebt

14331 Mensen gingen je al voor

Blijf op de hoogte door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief. Ontvang tijdelijk ons e-book 'Eet jij gezond?' helemaal gratis.

Je ontvangt maximaal één persoonlijke e-mail per week van een van onze teamleden.
Een postbode met het (PDF) boek 'Gezond eten voor iedereen'