Een dieet bij chemotherapie?

Kan een kortdurende dieetrestrictie zorgen voor minder bijwerkingen bij vrouwen die chemotherapie krijgen voor borstkanker? Wetenschappers van het Erasmus MC gaan dit onderzoeken.

Onderzocht wordt of bijwerkingen afnemen bij een kortdurende dieetrestrictie.

Dieetrestrictie

Sinds de jaren 60 is chemotherapie de eerste aangewezen therapie voor de behandeling van meerdere kankervormen. Sommige soorten chemotherapie (anthracyclines) kunnen echter forse bijwerkingen veroorzaken en op lange termijn zelfs hartschade geven.

Onderzoekers van het Erasmus MC gaan onderzoeken of bijwerkingen afnemen bij een kortdurende dieetrestrictie.

Hierbij zullen de proefpersonen gedurende 5 dagen voor de chemotherapiebehandeling een dieet volgen met 30 procent minder calorieën en 80 procent minder eiwit dan het dagelijks aanbevolen voedingspatroon.

Deze groep wordt vergeleken met vrouwen die hun normale voeding voortzetten voorafgaand aan de chemokuren. De effecten van het dieet zullen onderzocht worden door te kijken naar veranderingen in het bloed en in het hart, door onder andere het maken van een echo. 

Effecten dieet 

In eerder onderzoek leidde dieetrestrictie bij dieren al tot langer leven en een afname van ouderdomsziekten als hart- en vaatziekten. Ook bij diverse patiëntengroepen werden goede resultaten gezien. Zo zorgde het dieet bij nierdonoren en -ontvangers voor sneller herstel na de operatie. Bij patiënten met naar de lever uitgezaaide kanker werd een betere opname van de chemotherapie gezien, zonder extra bijwerkingen.  

Verwachtingen 

Over het effect van dit dieet op bijwerkingen van chemotherapie aan het hart is nog niets bekend. Als dit relatief simpele, veilige en makkelijk vol te houden dieet ernstige hartschade door chemotherapie voorkomt, kan de kwaliteit van leven bij deze vrouwen verbeteren, ook op lange termijn. Tevens is het de verwachting dat de chemotherapie beter verdragen zal worden, met als gevolg betere uitkomsten van de behandeling. 

Subsidie 

De onderzoekers hebben voor dit onderzoek een subsidie van bijna 250.000 euro ontvangen van de Stichting Vrienden Integrale Oncologische Zorg. Het onderzoek gaat in april van start en zal ongeveer 3 jaar duren. Meerdere ziekenhuizen in de regio Rotterdam zullen patiënten includeren in het onderzoek. 

Voedingswetenschapper Angela Sever

Geschreven door Angela Severs, WO niveau Wetenschappelijke voedingsdeskundige A, BSc Biochemicus, MSc Scheikundige Technologie, Voedingswetenschapper

Bericht bewaren
Beoordeel

Mogelijk ook interessant

Nieuwe onderbouwing voor dieet bij ADHD

Nieuwe onderbouwing voor dieet bij ADHD

Wageningen University & Research doet onderzoek naar het effect van een speciaal dieet bij kinderen met ADHD. Dit di...

Vette vis niet meer afgeraden bij chemotherapie

Vette vis niet meer afgeraden bij chemotherapie

Jarenlang werd mensen met kanker voor de zekerheid afgeraden om vette vis en visolie te nemen bij bepaalde vormen van ch...

Is kalium de gezonde zoutvervanger voor iedereen?

Is kalium de gezonde zoutvervanger voor iedereen?

Kaliumzouten hebben een bloeddrukverlagend effect. Is kalium daarmee een goede zoutvervanger, ook bij een nierziekte? Er...

meer-fruit-en-groente-zorgen-voor-meer-winderigheid

Meer fruit en groente zorgen voor meer winderigheid!

Mensen die overstappen op een plantaardig dieet laten vaker winden. Vervelend, maar het is juist een goed teken. Het kom...

voedingspatroon

Regelmatig eetpatroon goed voor je biologische klok

Voor je gezondheid maakt het niet alleen uit wat je eet, maar ook wanneer en hoe vaak. Onze biologische klok lijkt voora...

Toon meer (186)