Melatonine bijwerkingen op korte en lange termijn

Er zijn vele wetenschappelijke onderzoeken gedaan naar de bijwerkingen van melatonine, zowel op de korte als de lange termijn. Hieruit zijn geen zorgelijke resultaten gerold, maar als we kijken naar de ervaringen die mensen online delen, bestaan er wel degelijk klachten omtrent het gebruik van melatonine.

Lees hier meer over de mogelijke bijwerkingen van melatonine.

Professor Bink beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Geschreven door Professor Bink, Vertegenwoordigt gezondeten.nl

Melatonine is een lichaamseigen hormoon.

Wat is melatonine?

Melatonine is een lichaamseigen hormoon. Het wordt in de epifyse (pijnappelklier) geproduceerd. Ook dieren en planten maken dit hormoon aan.

De pijnappelklier is een klein gebied in de hersenen, die via cellen in het netvlies van je ogen reageert op licht en donker, en daarmee de melatonine-aanmaak regelt.

Het wordt door de dag heen afgegeven aan het hersenvocht en het bloed. In de nacht is het melatonine niveau in je lichaam het hoogst. Als het licht wordt, stopt de productie.

Melatonine regelt voor een groot deel je dag- en nachtritme en het lichamelijk herstel in de nacht. Ook ondersteunt het de spijsvertering.

Melatonine wordt aangemaakt uit serotonine. Serotonine is een neurotranmitter; een communicatiemiddel dat seintjes heen en weer stuurt tussen de hersenen en de rest van het lichaam. Melatonine is dus afhankelijk van serotonine.

Serotonine wordt ook wel 'gelukshormoon' genoemd. Het is een hormoon dat veel invloed heeft op je humeur, maar ook op je geheugen, je pijntolerantie en je hongergevoel.

Effecten van een verstoord dag- en nachtritme

Een verstoord dag- en nachtritme kan zorgen voor diverse klachten, zoals:

  • Maag- en darmklachten
  • Ondergewicht of overgewicht
  • Hoofdpijn
  • Spierpijn
  • Verhoogde bloeddruk
  • Sneller ziek worden
  • Een lager reactievermogen
  • Vermoeidheid
  • Duizeligheid
  • Benauwdheid
  • Concentratieproblemen
  • Somberheid

Wat is de werking van melatonine supplementen?

Melatonine supplementen werken direct en op een natuurlijk manier, omdat het lichaam al bekend is met de stof. Het vertraagt je ademhaling, verlaagt je lichaamstemperatuur en maakt je daardoor slaperig, waardoor je makkelijk in slaap valt. Het verbetert tijdens de nacht de slaapkwaliteit en zorgt er in principe ook voor dat je goed doorslaapt en niet steeds wakker wordt.

Voedingsschema's op maatNieuw

Ontvang elke week een nieuw voedingsschema op basis van je persoonlijke macro- en caloriebehoefte. Inclusief wekelijkse boodschappenlijst.

Elke week een nieuw voedingsschema op maat!
Fitchef logo Powered by FitChef
Voedingsschema's
Wist je dat...

... melatonine een krachtige antioxidant is? Daarmee helpt de stof het immuunsysteem versterken.

In welke gevallen kun je melatonine gebruiken?

Er zijn wel degelijk gevallen waarin je een melatonine supplement veilig kunt gebruiken. Wij hebben ze hier voor je op een rij gezet.

Incidenteel gebruik

Je kunt melatonine af en toe gebruiken als je bijvoorbeeld tot laat hebt moeten werken of studeren en de volgende dag weer vroeg op moet. Of als je de volgende dag een belangrijke, spannende dag hebt en gewoon met zekerheid goed wilt slapen.

Maar ook als er bepaalde gebeurtenissen zijn waardoor je weet dat je veel gaat piekeren in bed of je rusteloos voelt / gaat voelen. Dan kan melatonine je helpen om makkelijker in slaap te komen en zo toch verzekerd te zijn van een goede of betere nachtrust.

Bij een verstoort ritme kan melatonine helpen

Verstoord slaap-waakritme

Veel mensen gebruiken melatonine bij een verstoord slaap-waakritme, bijvoorbeeld als je laat in slaap valt en moeilijk wakker wordt (delayed sleep phase-syndroom). Ook bij wisselende diensten en nachtdiensten of een jetjag kan melatonine ondersteuning bieden. 

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert
Wist je dat...

... bij ouderen de productie van melatonine afneemt (al vanaf het 40ste levensjaar)? Ouderen hebben daardoor vaker last van licht slapen, vroeg wakker worden en niet meer in slaap kunnen komen.

Aandoeningen die slaapproblemen veroorzaken

Bij bepaalde aandoeningen aan het zicht kun je ook baat hebben bij melatonine. Hetzelfde geldt voor wanneer je last hebt van oorsuizen.

Bij ADHD en ADD wordt vaak eveneens melatonine voorgeschreven. Dit komt omdat je dan pas te laat op de dag melatonine aan, waardoor je de neiging hebt om erg laat te gaan slapen en moeite hebt met vroeg opstaan.

Verder wordt melatonine regelmatig aangeraden bij mensen met autisme, bipolaire stoornissen, COPD (longziekten), (winter)depressie, migraine en bij bepaalde symptomen van dementie.

Tip

Wil je weten of je een melatoninetekort hebt? Breng een bezoek aan je huisarts en laat eventueel een bloedtest doen.

Wanneer geen melatonine gebruiken

Het wordt afgeraden om melatonine te gebruiken als je een auto-immuunziekte hebt, zoals de ziekte van Crohn en reumatische aandoeningen.Bij problemen met de leverfunctie, uitgeputte bijnieren en epilepsie zijn de effecten van melatonine nog niet bekend. Hiervoor zal nog meer onderzoek moeten plaatsvinden.

Voor vrouwen die tijdens of na de overgang melatonine gebruiken geldt dat zij dit beter maar voor korte duur zouden moeten doen. Ook vrouwen die zwanger willen worden en vrouwen met baarmoederhalskanker wordt afgeraden om melatonine voor langere tijd te gebruiken.

Tip

Overleg dus altijd met je arts als je aan een van bovenstaande aandoeningen lijdt of een andere aandoening hebt.

Melatonine is een veilige stof

Geeft melatonine bijwerkingen?

We weten allemaal dat slaappillen veel bijwerkingen geven en lijden tot gewenning en verslaving. Bij langdurig gebruik zul je steeds een hogere dosering moeten nemen voor hetzelfde effect.

Melatonine heeft dit effect niet. Je lichaam went niet aan de stof dus je hoeft ook je dosering niet te verhogen. Melatonine wordt van nature al in het lichaam aangemaakt. Het is één van de meest veilige stoffen

Het effect van melatonine is per individu wel verschillend. Het hangt ervan af hoe gevoelig je bent voor de opname van het stofje. Er zijn ook geen wisselwerkingen met andere medicijnen bekend. Je kunt melatonine dus veilig gebruiken in combinatie met andere geneesmiddelen. Toch is het verstandig om met je huisarts te overleggen of melatonine voor jou kan werken.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Mogelijke melatonine bijwerkingen

Wanneer je begint met het slikken kun je te maken krijgen met enkele melatonine bijwerkingen. Als je een hele tijd slecht hebt geslapen en dan ineens weer goed kunt slapen door melatonine, kan het zijn dat je je de eerste periode dat je melatonine gebruikt wazig voelt.

Verder zijn er andere melatonine bijwerkingen bekend die in meer of mindere mate kunnen optreden. Met name de eerste dagen van het slikken en bij het slikken van hoge doseringen (3-5 mg) kunnen de volgende melatonine bijwerkingen optreden:

  • Overgevoeligheid voor melatonine in de vorm van huiduitslag en jeuk.
  • Hoofdpijn
  • Sufheid
  • Duizeligheid gedurende de dag
  • Buikpijn en verstopping
  • Droge mond
  • Gewichtstoename
  • Misselijkheid
  • Helder dromen

Incidenteel kan er sprake zijn van melatonine bijwerkingen als:

  • Hartkloppingen
  • Pijn op de borst
  • Verhoogde bloeddruk
  • Vaak en veel moeten plassen
  • Rusteloosheid
  • Zweten
  • Zwak gevoel

Neem altijd contact op met je huisarts als je last krijgt van heftige melatonine bijwerkingen. Drink veel en zorg voor vezelrijke voeding.

Om melatonine bijwerkingen te voorkomen: doe 's morgens gelijk de gordijnen open om je ogen daglicht te geven of, als het nog donker is, doe dan de lichten aan of gebruik een lichtwekker of lichttherapie-apparaat.

Bijwerkingen lange termijn

Uit studies is naar voren gekomen dat het gebruik van melatonine, ook op langere termijn, geen schadelijke gevolgen heeft voor de gezondheid.

Je zou ook op elk moment kunnen stoppen zonder ontwenningsverschijnselen, al hoor ik weleens van mensen dat er dan toch bijwerkingen optreden, meestal dezelfde bijwerkingen als wanneer je net met melatonine gestart bent.

Melatonine bijwerkingen op lange termijn zijn vooralsnog onbekend. Wel bestaat er zoiets als psychische afhankelijkheid. Afbouwen is dus toch de beste methode, in plaats van zomaar ineens stoppen.

Wist je dat...

...een overdosis krijgen niet mogelijk is? Je zult er hooguit erg duizelig van worden en meer last hebben van melatonine bijwerkingen als je meer slikt dan voorgeschreven.

Dosering en gebruik melatonine

De dosering loopt van 0,1 mg tot ongeveer 5 mg per dag. Lage hoeveelheden zijn bij de drogist verkrijgbaar zonder recept. Melatonine wordt ook door artsen voorgeschreven en in sommige gevallen vergoed. 

Het is erg belangrijk om de melatonine op tijd in te nemen. Dat betekent: een tot drie uur voor het slapen gaan. Liefst voor middernacht; daarna gaat het in tegen het natuurlijke slaapritme.

Wist je dat kinderen meer melatonine produceren dan volwassenen? Ze hebben daardoor meer behoefte aan slaap. 15% van de kinderen heeft echter moeite met slapen. Daarom wordt melatonine ook voor kinderen voorgeschreven:

  • 3-6 jaar: 0,1 - 0,3 mg
  • 7-18 jaar: 0,1 - 0,5 mg

Bij jetlags is het verstandig om al twee tot drie dagen voor de reis te starten met melatonine en dan de supplementen ook in te nemen als het op de plaats van bestemming tussen 22-24 uur is.

Mogelijkheden om slaapproblemen te voorkomen

Er zijn meerdere mogelijkheden om insomnia te voorkomen, te beperken of op te lossen.

Grijp niet gelijk naar melatonine maar probeer onderstaande methodes eerst uit. Slik je al melatonine? Dan zijn onderstaande methodes een welkome aanvulling en ondersteuning:

  • Valeriaan
  • Duidelijk dag- en nachtritme
  • Goed matras, kussen en beddengoed
  • Doe aan yoga of maak een wandeling voor het slapengaan
  • Frisse lucht in de slaapkamer
  • Verban elektrische apparaten uit de slaapkamer
  • Geen schermen een uur voor het slapengaan
  • Ga lekker lezen
  • Doe oordoppen in
  • Luister naar rustige muziek of een luisterboek
  • Goede gordijnen die niet teveel licht doorlaten
  • Slaapmaskertje
  • Lichtwekker
  • Warme douche of bad voor het slapengaan
  • Eet geen suikerrijke voeding, koffie of alcohol na het avondeten
  • Stress te verminderen

Beoordeel dit artikel

Professor Bink beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze voedingsexperts hier!

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert
Nieuw Voedingsschema's op maat

Gezond eten was nog nooit zo eenvoudig!

Voedingsschema's
Meer informatie
Fitchef logo Powered by FitChef

Beoordeel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Tips om te stoppen met roken (zonder aan te komen)

Tips om te stoppen met roken (zonder aan te komen)

Bijna iedere roker probeert één of meerdere keren in zijn of haar leven te stoppen. Misschien heb jij al van alles gepro...

Duizeligheid en hoofdpijn, 12 oorzaken

Duizeligheid en hoofdpijn, de 12 meest voorkomende oorzaken

Duizeligheid en hoofdpijn zijn enorm vervelend. Het brengt je letterlijk en figuurlijk uit balans. Het komt redelijk vaa...

Stoppen met antidepressiva

Stoppen met antidepressiva

Stoppen met antidepressiva is meestal niet eenvoudig. Het is ook zeker niet iets wat je van de één op de andere dag kunt...

Oogirritatie: wat te doen bij droge, rode, geïrriteerde ogen

Oogirritatie: wat te doen bij droge, rode, geïrriteerde ogen

Wat te doen bij droge, rode, geïrriteerde ogen. Hiervoor zijn natuurlijk verschillende oorzaken te vinden en die zullen ...

Verschillende soorten hoofdpijn

Verschillende soorten hoofdpijn

Hoofdpijn is een veel voorkomende pijn. Bijna 3,5 miljoen Nederlanders hebben te maken met ernstige, vaak chronische vor...

Serotonine, het feelgood-hormoon

Serotonine, het feelgood-hormoon

Serotonine is een neurotransmitter en hormoon. Het wordt ook wel 5-hydroxytryptamine (5-HT) genoemd en is een chemische ...

Insomnia

De 11 meest effectieve tips tegen Insomnia (slapeloosheid)

Insomnia of slapeloosheid is een slaapstoornis waarbij je slecht kunt slapen. Je hebt het vast weleens ervaren: je bent ...

Lees wat je gemist hebt

14045 Mensen gingen je al voor

Blijf op de hoogte door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief. Ontvang tijdelijk ons e-book 'Eet jij gezond?' helemaal gratis.

Je ontvangt maximaal één persoonlijke e-mail per week van een van onze teamleden.
Een postbode met het (PDF) boek 'Gezond eten voor iedereen'