Oxazepam bijwerkingen - de ongewenste effecten van oxazepam

Kleven er aan oxazepam bijwerkingen? Het medicijn wordt regelmatig door artsen voorgeschreven. Meestal bij angstgevoelens, gespannenheid, slapeloosheid en alcoholontwenning.

De effecten van Oxazepam zijn dat je rustiger wordt, dat angst afneemt en dat je spieren ontspannen. Hoe zit het met de bijwerkingen van oxazepam bij het gebruik en wanneer je er mee stopt?

Professor Bink beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Geschreven door Professor Bink, Vertegenwoordigt gezondeten.nl

Oxazepam bij slapeloosheid

Oxazepam bij slapeloosheid

Indien je gestrest bent zul je moeilijker de slaap kunnen vatten. Oxazepam kan je helpen om rustiger te worden in je hoofd en je lichaam.

Het is niet echt een verstandig slaapmiddel maar heeft wel effect. Aangezien Oxazepam verslavend werkt is het beter als je het middel maar kort gebruikt.

Je motoriek en je geest worden behoorlijk beïnvloed waardoor je handelingen met machines zoals bijvoorbeeld met zelf autorijden niet verstandig is.

Het middel Oxazepam begint na een uurtje al zijn werk te doen en heeft een uitwerking van zes tot tien uur. 

Wist je dat...

...de kans aanwezig is dat als je bijvoorbeeld 's nachts naar de WC moet dat je eerder valt? Dit komt door de lengte van de uitwerking. Als je 's morgens wakker wordt kun je nog steeds sloom reageren.

Oxazepam bij Paniekaanvallen

Oxazepam bij Paniekaanvallen

In een stressvolle situatie kan je een paniekaanval krijgen. Paniekaanvallen openbaren zich door hartkloppingen, trillen van ledematen, buikklachten en transpireren.

Oxazepam zal deze reacties van je lichaam afzwakken. Langdurig gebruik wordt afgeraden.

Het wordt bijvoorbeeld wel gegeven om je snel even wat rustiger te krijgen. Als je langduriger gespannen bent en blijft is andere hulp of medicatie gewenst.

Oxazepam en Alcohol

Oxazepam en Alcohol

Als je Oxazepam slikt en alcohol neemt kunnen de reacties heftig zijn. Alcohol werkt namelijk ook als een rustgever en samen met Oxazepam kan dit versterkend werken.

Je kunt behoorlijk suf worden als je dit medicijn tegelijk met alcoholische drank inneemt. Het is beter om de drank (voorlopig) te laten staan.

Oxazepam wordt weleens voorgeschreven als je last hebt van de ontwenningsverschijnselen bij het stoppen van je alcoholverslaving. Door dit middel enkele dagen drie per dag in te nemen zullen de reacties van je lichaam, die bij het stoppen met alcohol ontstaan, afnemen.

De reacties van de ontwenningsverschijnselen zijn vaak best heftig. Zo kun je flink transpireren, een verhoogde hartslag hebben, last van trillen van je lichaam, misselijkheid hebben en angstige momenten hebben. Epileptische aanvallen en slapeloosheid komen ook voor.

Zwanger en Oxazepam

Zwanger en Oxazepam

Het is niet verstandig om dit middel in te nemen als je zwanger bent. Doe dit hooguit uitsluitend in overleg met een arts. Ook als je net bevallen bent en borstvoeding geeft.

De Oxazepam werkt namelijk door in de moedermelk waardoor je baby dit ook binnen krijgt. Hoogstwaarschijnlijk is een keer een zeer kleine hoeveelheid niet verontrustend maar meer is niet goed voor de baby.

Bijwerkingen van Oxazepam

Bijwerkingen van Oxazepam

Je kunt te maken krijgen met bijwerkingen van Oxazepam. Vaak heb je niet eens zelf door dat je daar last van hebt.

Je wordt suf en je reactievermogen vermindert. Concentreren wordt een stuk minder. Je spieren verslappen waardoor je minder controle hebt over je lichaam.

Overige bijwerkingen zijn:

 • snurken
 • verwardheid
 • duizeligheid
 • hoofdpijn
 • dubbel zien
 • geheugenverlies
 • misselijk en braken
 • verstopping
 • meer eetlust
 • gewichtstoename
 • diarree
 • moeilijk kunnen slikken
 • huiduitslag
 • minder seksuele gevoelens
 • waanvoorstellen
 • heftige neerslachtigheid *
 • afhankelijk worden

Bij neerslachtigheid moet er gelet worden op een mogelijk achterliggende oorzaak van een depressie. Je krijgt mogelijk tijdens het gebruik van de Oxazepam tegenstrijdige reacties zoals onrust en woedeaanvallen.

Stoppen met Oxazepam

Het middel werkt verslavend en de kans is groot dat dat je steeds meer nodig hebt voor dezelfde werking. Je arts zal dit ook melden aan je.

Indien je er vanaf wilt zou je het beste kunnen afbouwen in overleg met je arts. Als je maar een paar tabletten Oxazepam geslikt hebt kun je gewoon stoppen en zijn er waarschijnlijk weinig ontwenningsverschijnselen.

Oxazepam en andere medicatie

Oxazepam en andere medicatie

Tijdens het gebruik van Oxazepam dien je op te letten met andere medicatie die ook rustgevend werken. Op de verpakking van de Oxazepam staat een gele waarschuwingssticker.

Heb je nog een medicijn met zo'n sticker kan het effect van rust geven versterkt worden net als bij alcohol. Neem dan niet alleen deel aan het verkeer en bestuur geen machines.

Hoeveel Oxazepam

In principe zal de arts je het middel voorschrijven voor maximaal drie per dag 1 tablet. Het middel is er in verschillende sterktes. Meestal is dit 10 mg of 50 mg per tablet.

Indien de hoeveelheid flink overschreden wordt kun je zelfs in coma raken. Binnen een uur uitbraken of een maagspoeling is dan noodzakelijk.

Oxazepam vergeten in te nemen

Wanneer je vergeten bent het middel in te nemen kun je dit alsnog doen maar dus geen dubbele hoeveelheid! Probeer je ritme van inname aan te houden zoals de arts dit heeft voorgeschreven. Je merkt het vaak vanzelf dat je het vergeten bent om in te nemen omdat de onrustige gevoelens weer terugkomen, net als bij het ontwennen.

Tip

Schroom niet om naar je huisarts te gaan, wanneer je last hebt van paniekaanvallen, stress of slapeloosheid. Er zijn veel mensen die daar last van hebben

Bericht bewaren
Beoordeel
Professor Bink beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze deskundigen hier!

Mogelijk ook interessant

Melatonine bijwerkingen op korte en lange termijn

Melatonine bijwerkingen op korte en lange termijn

Er zijn vele wetenschappelijke onderzoeken gedaan naar de bijwerkingen van melatonine, zowel op de korte als de lange te...

Diclofenac (NSAID)

Diclofenac (NSAID): De Werking, Bijwerkingen en verschillende Risico’s

Ben je van plan diclofenac te gebruiken? Dan is het goed om stil te staan bij de werking en mogelijke bijwerkingen van d...

Hyperventilatie aanval stoppen

Hyperventilatie aanval stoppen

Een hyperventilatie aanval hebben is een angstige gebeurtenis. Het overkomt veel mensen. Zo'n 400.000 mensen leiden zelf...

Echinacea, een krachtig kruid

Echinacea: Voordelen, Bijwerkingen en Allergieën

Echinacea, ook wel zonnehoed genoemd, is wereldwijd een van de populairste kruiden. Het is vooral bekend als vrij verkri...

zee alg chlorella

Chlorella: Voordelen, Nadelen en Bijwerkingen

Wil je je voedingspatroon op een makkelijke manier verrijken? Denk dan aan chlorella. Dit algje zit onder andere boordev...

Toon meer (134)