overgewicht-door-ongezond-eten

Overgewicht komt niet door hoeveel je eet, maar wat je eet

Te veel eten is niet de hoofdoorzaak van overgewicht. Het ligt meer aan wát je eet. De ene calorie is de andere niet, en vooral snelle koolhydraten zorgen ervoor dat we meer vet opslaan en snel weer honger hebben. 

Nieuwe manier van kijken

Dat stellen 17 onderzoekers in een artikel gepubliceerd in The American Journal of Clinical Nutrition. Zij vinden dat we op een andere manier moeten kijken naar obesitas.

In de huidige voedingszorg wordt uitgegaan van een energiebalans: als je evenveel calorieën eet als je verbruikt, dan blijf je op gewicht. Maar hiermee wordt geen rekening gehouden met het effect dat een voedingsmiddel heeft op het lichaam. 

De ene calorie is de andere niet

Calorieën krijgen we grotendeels binnen uit koolhydraten, vet, eiwit en alcohol. Als gemiddelden stelt het Voedingscentrum dat een vrouw 2.000 kilocalorieën per dag nodig heeft en een man 2.500.

Als je uitgaat van de energiebalans maakt het niet uit waar die calorieën in zitten. Dan kan je net zo goed een avocado eten als een wit broodje chocopasta, zolang je maar op de hoeveelheid calorieën let. 

Producten met snelle koolhydraten

Vermijd snelle koolhydraten

De onderzoekers stellen dat er een andere manier nodig is van kijken naar voeding. Zij brengen het koolhydraat-insuline model onder de aandacht.

Volgens deze theorie gaat het niet zozeer om de hoeveelheid calorieën, maar om de bron van de calorieën en hoe het lichaam erop reageert. De snelle koolhydraten zijn volgens die theorie de boosdoeners van gewichtstoename.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert

Snelle koolhydraten zitten bijvoorbeeld in gezoete dranken, snoep, koek, snacks, zoet beleg, gezoete ontbijtgranen, witbrood, pasta en rijst. Als je deze vaak sterk bewerkte, koolhydraatrijke producten eet, reageert het lichaam daarop door meer vet op te slaan.

Bovendien krijg je na het eten hiervan een hoge piek in je bloedsuikerwaarden, waarna een dip volgt. Door die dip krijgt je lichaam het seintje dat je honger hebt, waardoor je dus snel na de vorige maaltijd weer gaat eten. Zowel de toename van vetopslag als het snelle hongersignaal zorgen ervoor dat je aankomt in gewicht. 

Voedingsschema's op maatNieuw

Ontvang elke week een nieuw voedingsschema op basis van je persoonlijke macro- en caloriebehoefte. Inclusief wekelijkse boodschappenlijst.

Elke week een nieuw voedingsschema op maat!
Fitchef logo Powered by FitChef
Voedingsschema's
Tip

Je hebt vast wel eens van complexe koolhydraten gehoord. Dit zijn voornamelijk vezelrijke producten, die langzamer verteerd worden door het lichaam en je dus een meer verzadigd gevoel geven, zoals volkoren producten.

Is aankomen oorzaak of gevolg?

Door het koolhydraat-insuline model gaan we anders kijken naar overgewicht. Volgens de theorie van energiebalans worden mensen te dik omdat ze te veel eten. Maar volgens het andere model is overeten geen oorzaak, maar een gevolg.

Omdat mensen het verkeerde eten, ontstaat meer vetopslag en vraagt het lichaam steeds weer om eten. Hierdoor gaan mensen meer en meer eten. Of zoals de auteurs het zelf uitleggen; een puber gaat niet meer eten met als doel om te groeien.

Het groeiende lichaam vraag zelf om meer eten, en daarom eet een puber zoveel. De oorzaak zit niet in de hoeveelheid, maar in biologische en fysiologische veranderingen in het lichaam. 

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Andere aanpak

Als de ideeën volgens het koolhydraat-insuline model kloppen, dan heeft dit een grote invloed op hoe mensen gewicht kunnen verliezen. Het heeft dan weinig zin om minder te eten, zolang je het verkeerde eet.

Je zou beter kunnen stoppen met het tellen van calorieën en vooral kijken naar wat iemand eet. Dat lijkt effectiever te zijn voor zowel de vetopslag als het hongergevoel. Maar, zeggen de auteurs, dit wordt wel bemoeilijkt door de huidige omgeving waarin juist overal veel sterk-bewerkte koolhydraatrijke producten te krijgen zijn.

Er zou dus niet alleen een omslag in denken voor nodig zijn, maar ook maatregelen om de omgeving gezonder te maken.

Gezondheidswetenschapper Marjolein Steur

Geschreven door Marjolein Streur, GezondheidswetenschapperHBO niveau Leefstijlcoach, MSc Health sciences, BSc Gezondheidspsychologie

Beoordeel dit nieuws

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert
Nieuw Voedingsschema's op maat

Gezond eten was nog nooit zo eenvoudig!

Voedingsschema's
Meer informatie
Fitchef logo Powered by FitChef

Beoordeel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Alles over Koolhydraten

Alles wat jij moet weten over koolhydraten

Koolhydraten hebben vaak een slechte naam en worden al snel gelinkt aan gewichtstoename. Maar niet alle koolhydraten zij...

Eiwitten: slank, gezond en sterk met proteïne

Eiwitten: slank, gezond en sterk met proteïne

Eiwitten of proteïnen worden niet alleen gebruikt als bouwstenen voor je lichaam. Ze ondersteunen allerlei lichaamsproce...

Diabetes Type 1

Diabetes type 1, wat is het en hoe wordt het veroorzaakt?

Als je diabetes type 1 hebt, maakt je lichaam het hormoon insuline niet meer aan. Zonder die stof kun je niet leven. Het...

Diabetes Type 2

Diabetes Type 2

Diabetes type 2 werd vroeger 'ouderdomssuiker' genoemd. Tegenwoordig krijgen steeds meer jonge mensen de ziekte ook, vaa...

Kan je plaatselijk vet verbranden op bv buik, benen of billen?

Kan je plaatselijk vet verbranden op bv buik, benen of billen?

Kan je plaatselijk vet verbranden? Bestaan er oefeningen die alleen dat onderste buikvet, die hardnekkige zwembandjes of...

Intuïtief eten: wat houdt het in en hoe begin je ermee?

Intuïtief eten: Wat is het? De Voordelen en Nadelen

Eten wanneer je honger hebt, stoppen wanneer je verzadigd bent en je behoeftes respecteren: dat is in een notendop intuï...

hormonen honger

Ghreline: daar krijg je honger van!

Een rommelende maag of een vervelend gevoel wanneer je te lang niet hebt gegeten, klinkt voor de meeste mensen niet onbe...

Lees wat je gemist hebt

13551 Mensen gingen je al voor

Blijf op de hoogte door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief. Ontvang tijdelijk ons e-book 'Eet jij gezond?' helemaal gratis.

Je ontvangt maximaal één persoonlijke e-mail per week van een van onze teamleden.
Een postbode met het (PDF) boek 'Gezond eten voor iedereen'