Is E261, ook wel Kaliumacetaat, slecht voor je gezondheid?

De oude Egyptenaren en Romeinen gebruikten al hulpstoffen om hun voedingsmiddelen langer te kunnen bewaren of een mooier kleurtje te geven.

Wereldwijd zijn alle E-nummers toegestaan, maar sommige landen laten bepaalde stoffen niet toe. In de EU worden bijvoorbeeld lang niet alle door de WHO (World Health Organization) goedgekeurde E-nummers toegestaan.

Nee, E261 is niet ongezond. Kaliumacetaat (E261) is het (kalium)zout in azijnzuur, een natuurlijk zuur dat wordt toegevoegd aan levensmiddelen als conserveermiddel en ervoor zorgt dat ze niet verkleuren.

E nummers zoals e261 Kaliumacetaat

Wat zijn E-nummers?

E-nummers zijn hulpstoffen die aan ons voedsel worden toegevoegd als bijvoorbeeld conserveermiddel, smaakmaker en/of kleurstof. Het zijn stoffen die niet direct noodzakelijk zijn in ons voedsel, maar wel de veiligheid of kwaliteit ervan waarborgen en zelfs verbeteren.

E-nummers zijn niet iets uit onze tijd. Nou ja, de naam wel, maar de stoffen en de doeleinden ervan niet.

e261 Kaliumacetaat voedingszuur

Oorsprong

Kaliumacetaat hoort in de groep voedingszuren thuis en is verwant aan azijnzuur (E260). Azijnzuur kan zowel op natuurlijke als op synthetische wijze geproduceerd worden.

Op natuurlijke wijze gebeurt dat door fermentatie, dat is een proces waarbij bacteriën, schimmels en gisten worden gebruikt om een bepaald product te maken. Denk bijvoorbeeld aan tempeh, zuurkool, yoghurt of bier. 

Tip

Fermenteren zorgt ervoor dat levensmiddelen langer houdbaar zijn en – grappig detail - het doodt bepaalde bacteriën.

In welke producten kun je E261 terugvinden?

E261 is een hele gangbare hulpstof, je vindt het in vrijwel alle producten. Iedere dag krijgen we voedsel met diverse E-nummers binnen.

Wist je dat...

...voedselfabrikanten verplicht zijn om óf het E-nummer óf de chemische naam van een product op het etiket te vermelden? Het hoeft niet allebei.

Veel mensen kennen de relatie tussen de twee niet en zijn aangenaam verrast als ze geen E-nummers zien staan. Het kan dan dus heel goed dat alleen de chemische naam vermeld staat en je eigenlijk een beetje voor de gek wordt gehouden.

Ook wordt er regelmatig gegoocheld met ingrediënten. Zie je op de verpakking van een zak snoep geen toegevoegde kleurstoffen, maar wel fruitextracten? Dan zitten die kleurstoffen er toch in, verstopt in de fruitextracten.

formule kaliumacetaat e261

Maximale dagelijkse inname E261

De hulpstof E261 heeft geen advies voor een maximale dagelijkse inname en kent geen bijwerkingen.

Er zijn mensen met een zeldzame azijnintolerantie, zij kunnen azijnzuur en acetaten beter vermijden. 

E261 en dieetbeperkingen

Een aantal E-nummers is niet toegestaan binnen bepaalde religies. De Islam en het Jodendom zijn daar voorbeelden van.

Deze religies stellen specifieke eisen aan het eten van dierlijke producten, het voedsel moet halal (Islam) of koosjer (Jodendom) zijn en niet alle additieven voldoen aan die eisen.

Voor kaliumacetaat bestaan geen beperkingen op het gebied van religie, er is geen geloof dat het gebruik ervan verbiedt. Ben je een overtuigd veganist? Ook dan hebben we goed nieuws. Je kunt producten waarin kaliumacetaat is verwerkt gewoon eten. Dat scheelt weer met etiketten uitpluizen!

Diëtist Ilse Brand beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Geschreven door Ilse Brand, BSc Voeding en diëtiek, HBO niveau Voeding en diabetes type 2, Post HBO Sportdiëtetiek, Diëtist bij Sint Jacob

Bericht bewaren
Beoordeel

Mogelijk ook interessant

Medisch Medisch

Wat wordt er bedoeld met metabole gezondheid?

Onder metabole gezondheid wordt "de mate waarin de stofwisseling van een mens functioneert" bedoeld. Een ander woord voo...

Medisch Medisch

Wat kan je het beste eten als je slecht slaapt?

De meest voorkomende oorzaken van slecht slapen hebben te maken met leefgewoonten en voeding, denk aan alcohol drinken o...

Gezond leven Gezond leven

Is koken op inductie slecht voor de gezondheid?

Het koken op een inductieplaat is een alternatief voor het koken op een gasfornuis. Een inductieplaat is een verwarmde p...

Voedingsstoffen Voedingsstoffen

Waarom zijn suikers zo slecht voor ons?

Allereerst zijn suikers niet per definitie slecht voor ons, we hebben namelijk suikers nodig als brandstof. Suikers zijn...

Medisch Medisch

Wat doet ondervoeding bij zwangeren op de gezondheid van het kind?

Ondervoeding van de vrouw tijdens de zwangerschap heeft nadelige gevolgen voor de latere gezondheid van het kind. De eff...

Toon meer (256)