Waarom is gefermenteerde voeding niet gevaarlijk?

Waarom is gefermenteerde voeding niet gevaarlijk?

Gefermenteerde producten die je in de winkel koopt zijn veilig. Ook de gebruikte bacteriën, schimmels en gisten die bij de fermentatie betrokken zijn kunnen geen kwaad. Bedrijven moeten voldoen aan strenge wettelijke eisen op het gebied van voedselveiligheid.

Fermentatie is een proces waarbij bacteriën, schimmels en gisten gebruikt worden om een voedingsmiddel te maken. Dit gebeurt onder andere bij producten zoals yoghurt, bier en zuurkool. Het zorgt ervoor dat er stoffen worden omgezet in het product waardoor de zuurgraad, smaak, geur of uiterlijk verandert.

Fermentatie is van oudsher een manier om voedsel te verduurzamen. Tegenwoordig worden er ook wel gezondheidseffecten toegedicht aan gefermenteerd voedsel. Zo zou het bijvoorbeeld je immuunsysteem verbeteren. Echter zijn veel van deze effecten niet bewezen. Sommige gefermenteerde producten kunnen veel zout bevatten zoals ingelegde groenten.

Else Teuben beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Geschreven door Else Teuben, BSc Voeding en diëtiek, Diëtist bij St. Antonius Ziekenhuis

Bericht bewaren
Beoordeel

Mogelijk ook interessant

Gezond leven Gezond leven

Wat betekent gefermenteerd?

Als een product gefermenteerd wordt, zijn er schimmels, gisten of bacteriën (ofwel micro-organismen) toegevoegd. Door mi...

Voeding Voeding

Wat is kombucha en is het gezond?

Gefermenteerde thee Kombucha (ook wel komboecha) is een gefermenteerde thee. Bij de fermentatie wordt een bacteriecultu...

Sporten Sporten

Is droogtrainen goed voor je lichaam?

Onderhuids vet Wanneer sporters en atleten gaan droogtrainen, ofwel cutten, zorgen ze ervoor dat hun onderhuidse vet ve...

Voeding Voeding

Wat is het verschil tussen pre- en probiotica?

Probiotica zijn de levende bacteriën die aanwezig zijn in bepaalde (gefermenteerde) levensmiddelen, denk bijvoorbeeld aa...

Gezond leven Gezond leven

Wanneer is filet americain gevaarlijk om te eten?

Filet Americain wordt gemaakt van rauw vlees. Het bederft daarom sneller en je hebt meer kans om ziek te worden als je e...

Toon meer (701)