Je hebt misschien wel eens van de vijfsecondenregel gehoord. Volgens deze volkswijsheid is eten wat op de grond is gevallen en binnen vijf seconden weer opgepakt wordt, nog veilig om te eten. Het idee is dat er binnen die vijf seconden nog weinig bacteriën op zitten. Maar klopt dit wel?
Bacteriën
Er zit een kleine waarheid in deze stelling. De hoeveelheid bacteriën neemt toe als je eten lang op de grond laat liggen. Maar dat betekent niet dat er binnen een paar seconden geen bacteriën op zitten of dat je er niet ziek van kunt worden.
Geloof het of niet, wetenschappers hebben de regel getest. En wat blijkt; zodra voedsel de grond raakt komt er al besmetting met bacteriën voor, zelfs wanneer je het supersnel oppakt.
Daarnaast spelen andere factoren, waaronder het soort voedsel en de ondergrond een grotere rol dan de tijd waarin het eten op de grond ligt. Zo blijkt watermeloen binnen een seconde al een bacteriebom, terwijl winegums ook na vijf minuten nog redelijk fris zijn. Verder is de bacterieoverdracht op eten dat je op harde vloeren laat vallen groter dan op tapijt.