Wat is het verschil tussen pasteuriseren en steriliseren?

Wat is het verschil tussen pasteuriseren en steriliseren?

De basis van het conserveren van levensmiddelen is het doden van aanwezige micro-organismen.

Warmtebehandeling

Warmtebehandeling van producten is een van de belangrijkste technieken in de voedingsindustrie voor voedselconservering. Warmtebehandeling stopt de bacteriële en enzymactiviteit; hierdoor wordt kwaliteitsverlies voorkomen en voedsel bederft minder snel. Bij warmtebehandelingsprocessen kunnen verschillende tijd- en temperatuurcombinaties worden toegepast, afhankelijk van de producteigenschappen en houdbaarheidseisen. Twee veelgebruikte methoden zijn pasteurisatie en sterilisatie.

Pasteurisatie

Pasteurisatie verwijst naar de toepassing van milde hitte op voedsel (gewoonlijk minder dan 100°C), zodat de schadelijke micro-organismen erin worden gedood of gedeactiveerd. Omdat er slechts een milde hitte wordt toegepast, ervaart het behandelde voedsel slechts een kleine vermindering van de voedingswaarde en weinig verandering in de sensorische eigenschappen. Hierdoor is pasteurisatie een goed hulpmiddel voor conservering en veiligheid voor veel voedselproducten.

Sterilisatie

Sterilisatie daarentegen verwijst naar het proces waarbij alle micro-organismen worden gedood of verwijderd door het product sterk te verhitten boven de 100°C. De houdbaarheid van gesteriliseerde producten is langer in vergelijking met gepasteuriseerde producten. De sensorische eigenschappen zoals de smaak wordt door het proces wel veranderd, zo heeft gesteriliseerde melk een aparte smaak vergeleken met gepasteuriseerde melk.

Bericht bewaren
Beoordeel
Diëtist Desiré van der Kruk beantwoordt jouw vragen

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze deskundigen hier!

Mogelijk ook interessant om te weten

Gezond levenGezond leven

Hoe pasteuriseer je een ei en waarom is dit belangrijk?

Het wordt afgeraden om rauwe eieren te eten vanwege het risico op een Salmonella-infectie, maar voor sommige recepten zi...

Gezond levenGezond leven

Is het gezond om rauwe eieren te eten?

Hoewel er traditioneel gezien rauwe eieren verwerkt worden in voedingsmiddelen zoals mayonaise en tiramisu, wordt het do...

Gezond levenGezond leven

Wat is het verschil tussen natuurlijke en kunstmatige toevoegingen?

Wanneer er op een verpakking "natuurlijke toevoegingen" staat, kun je al snel denken dat dit gezonder is dan kunstmatige...

VoedingsstoffenVoedingsstoffen

Wat is het verschil tussen margarine en halvarine?

Het grote verschil tussen margarine en halvarine is de hoeveelheid vet in het product. Margarine bestaat voor 80% uit ve...

VoedingVoeding

Wat is het verschil tussen mayonaise en fritessaus?

Mayonaise vindt volgens historici zijn oorsprong op het eiland Menorca. Hier werd de saus door een lokale kok vernoemd n...

Toon meer (1222)
Volg ons