Waarom moet je zoutarm of zoutloos eten tijdens de zwangerschap?

Waarom moet je zoutarm of zoutloos eten tijdens de zwangerschap?

Het is niet per se nodig om zoutloos te eten tijdens je zwangerschap. Vroeger werd dit nog wel eens aangeraden maar uit recente onderzoeken blijkt dat dit niet altijd nodig is. Wel is het belangrijk om niet te veel zout te eten, maar dat geldt ook voor mensen die niet zwanger zijn.

Overmatig gebruik

Er wordt geadviseerd niet meer dan 6 gram zout per dag te eten. Aangezien we in Nederland gemiddeld 7,3 gram zout per dag eten zitten we al boven deze bovengrens. Een te hoge inname van zout kan leiden tot een hoge bloeddruk en het risico op hart- en vaatziektes verhogen. Daarom kan het wel van belang zijn om tijdens de zwangerschap erop te letten dat er niet te veel zout wordt genuttigd.

Aisha Kaars beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Geschreven door Aisha Kaars, BSc Voeding en diëtiek, Diëtist i.o

Bericht bewaren
Beoordeel

Mogelijk ook interessant

Diëten Diëten

Waarom moeten ouderen vaak zoutarm gaan eten?

De nieren van oudere mensen kunnen minder zout uit het lichaam verwerken, want naarmate men ouder wordt gaat de werking ...

Sporten Sporten

Welke sporten zijn wel of niet geschikt bij zwangerschap?

Veel zwangere vrouwen vragen zich af of ze nog wel mogen blijven sporten als ze zwanger zijn, maar vooral welke sporten ...

Diëten Diëten

Waarvoor dient een zoutarm dieet?

Zout is een belangrijk mineraal voor het menselijk lichaam. Het vervult veel verschillende functies zoals het reguleren ...

Gezond leven Gezond leven

Mag je gekruide voeding eten tijdens de zwangerschap?

Tijdens de zwangerschap is het belangrijk dat er bepaalde producten worden vermeden. Denk hierbij aan rauw vlees, rauwme...

Gezond leven Gezond leven

Wat voor invloed heeft zwangerschap op je metabolisme?

Metabolisme is een ander woord voor stofwisseling. Je metabolisme speelt een enorm belangrijke en grote rol in je lichaa...

Toon meer (887)