Wat is salmonella?

Wat is salmonella?

Salmonella is een type bacterie die veel voorkomt in de darmen van dieren (vooral pluimvee en varkens). Omdat deze in de darmen van deze dieren leeft, kan de bacterie via de ontlasting bijna overal terecht komen. De meest bekende producten waarin salmonella voorkomt zijn rauwe eieren en rauw vlees.

Omdat salmonella zich zo gemakkelijk verspreidt, kunnen ook mensen de bacterie bij zich dragen. Het is daarom erg belangrijk om hygiënisch met eten en drinken om te gaan, om te voorkomen dat je een ander niet met de salmonella bacterie besmet.

Een salmonella besmetting is geen pretje. Het kan je klachten geven zoals buikpijn en diarree. Als je een heftige besmetting te pakken hebt kan je zelfs flinke koorts ontwikkelen en echt ziek worden. De verschijnselen komen meestal tot uiting binnen 24 uur na besmetting. Let dus goed op bij rauwe producten en ga hygiënisch met je voeding te werk.

Diëtist Camella Bot beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Geschreven door Camella Bot, DiëtistBSc Voeding en diëtiek, MA Health Food Innovation management

Beoordeel dit antwoord

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert

Beoordeel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Koortslip behandelen: de 10 meest effectieve tips!

Koortslip: De Oorzaken en Effectieve Behandeling

Snel een koortslip behandelen is voor veel mensen een prioriteit. Een koortslip kan erg vervelend zijn: het jeukt, brand...

Ziekte van Lyme symptomen en klachten

Ziekte van Lyme: Symptomen, Klachten en Behandeling

Wat zijn de symptomen en klachten bij de ziekte van Lyme? In dit artikel bespreken wij met welke ziekteverschijnselen je...

Rauwe honing: waarom koudgeslingerde honing gezond is

Rauwe honing: waarom koudgeslingerde honing gezond is

Rauwe honing is gezonder dan 'gewone' honing. Het is zuivere honing, zoals de natuur het bedoeld heeft. Het wordt ook we...

rood vlees

Rood vlees: is het schadelijk voor je gezondheid?

Een malse, sappige hamburger met een flinke laag saus en een plakje gesmolten kaas. Geserveerd op een knapperig broodje ...

eieren

Een ei, kan dat er wel bij? (inclusief recept voor gepocheerd ei)

Er zijn weinig voedingsmiddelen zo veelzijdig als een ei. Je kunt het toevoegen aan een salade, verwerken in een taart o...

Helicobacter pylori infectie

Wat is een Helicobacter pylori infectie?

Een Helicobacter pylori infectie wordt veroorzaakt door een hardnekkige bacterie. Deze tast je maag aan, waardoor serieu...

lintworm

Lintworm: Voorkomen, Symptomen en Behandelen

Zoek je informatie over de lintworm? In dit artikel vind je alle informatie omtrent de lintworm, symptomen en hoe je bes...

Lees wat je gemist hebt

9996 Mensen gingen je al voor

Blijf op de hoogte door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief. Ontvang tijdelijk ons e-book 'Eet jij gezond?' helemaal gratis.

Je ontvangt maximaal één persoonlijke e-mail per week van een van onze teamleden.
Een postbode met het (PDF) boek 'Gezond eten voor iedereen'