Een tiener van 13 jaar ziet per uur scrollen op TikTok zo’n 200 filmpjes waar alcohol in voorkomt. Dit is opvallend, omdat op tv en radio het in de wet geregeld is dat er voor 21.00 uur geen alcohol getoond mag worden.
1 op de 5 TikTokfilmpjes toont alcohol
Algoritme beïnvloeden
Onderzoeksjournalisten van het tv-programma Pointer maakten een account aan als 13-jarige. Om het algoritme van TikTok te beïnvloeden, voerden ze een paar zoektermen in die met alcohol te maken hadden, zoals “drank challenge” en “drankjes mixen”.
Als ze vervolgens door de timeline scrolden, verschenen er allerlei filmpjes over alcohol. Na een uur kijken, werd duidelijk dat 1 op de 5 filmpjes op de tijdlijn alcohol voorkwam.
Wist je dat...
...de gemiddelde leeftijd waarop jongeren gaan drinken 13,3 jaar was in 2019?
Echter, vergeleken met 6 jaar ervoor, zijn jongeren in 2019 gemiddeld meer dan een jaar ouder als zij voor het eerst alcohol drinken. In 2013 was de gemiddelde leeftijd namelijk 12 jaar.
Hoe gezond eet jij?
Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.
Wil jij graag je gezondheid verbeteren?
Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.
Ga naar de Matching toolReclame of niet?
In de Mediawet is sinds 2009 opgenomen dat Nederlandse omroepen tussen 6.00 uur en 21.00 uur geen alcoholreclame uit mogen zenden. Hoe het kan dat kinderen via TikTok zoveel alcohol zien is nog niet helemaal duidelijk.
TikTok zelf zegt dat alcoholreclame verboden is, en ook de alcoholindustrie zegt geen reclame te maken op TikTok. Mogelijk komt het grote aantal filmpjes omdat gebruikers van TikTok zelf vaak alcohol laten zien.
Staatssecretaris Volksgezondheid Maarten van Ooijen noemt het dramatisch dat kinderen via social media toch zoveel alcohol zien.
Echter vreest hij dat het heel ingewikkeld is om dit terug te dringen in een online social media-omgeving.
Hoe gezond eet jij?
Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.
Op social media wordt door influencers vaak een positief beeld geschetst van alcoholgebruik. Bekijk samen met je kind/ tiener welke personen hij/zij volgt op social media en ga na welke invloed deze kunnen hebben. Blokkeer eventueel accounts waarvan de inhoud geen goede invloed zal hebben.
Geschreven door Marjolein Streur, GezondheidswetenschapperHBO niveau Leefstijlcoach, MSc Health sciences, BSc Gezondheidspsychologie