Beweeg jij genoeg? Test het nu online

Voldoe jij aan de beweegrichtlijnen van de Gezondheidsraad? Met de online “Beweegrichtlijnentest” weet je het binnen een paar minuten.

Wist je dat...

...53% van de Nederlanders van 18 jaar en ouder voldoet aan de beweegrichtlijnen?

test beweging

Beweegrichtlijnentest

Het Kenniscentrum Sport & Bewegen heeft de online Beweegrichtlijnentest ontwikkeld.

Binnen een paar minuten kom je erachter in hoeverre je voldoet aan de beweegrichtlijnen en waar eventueel winst te behalen valt.

Eenvoudig invullen

Je kunt de Beweegrichtlijnentest hier invullen. Dat kan zowel mobiel als op een desktop. Na het beantwoorden van enkele vragen verschijnt het resultaat of je op dit moment aan de beweegrichtlijnen van de Gezondheidsraad voldoet. De test is geschikt voor iedereen vanaf de leeftijd van 4 jaar.

Wist je dat...

...18 tot 34-jarigen het meest bewegen?

sporten

Spierversterkende en botversterkende activiteiten

Dit resultaat is uitgesplitst in matig intensieve beweging (als wandelen, fietsen, tuinieren en huishoudelijke activiteiten), spierversterkende activiteiten en botversterkende activiteiten. Spierversterkende activiteiten verbeteren kracht, uithoudingsvermogen en omvang van de skeletspieren.

Voorbeelden zijn krachttraining en duuractiviteiten als fietsen. Botversterkende activiteiten zijn krachttraining en activiteiten waarbij het lichaam met het eigen gewicht wordt belast, zoals springen, traplopen, wandelen, hardlopen en dansen.

Tip

Vind je het lastig om meer te bewegen? Probeer beweging toe te passen bij alledaagse momenten. Stap bijvoorbeeld eens een halte te vroeg uit de bus of loop elke avond na het avond eten een klein rondje!

Beweegrichtlijnen

Volgens de Gezondheidsraad zouden volwassenen minimaal 2,5 uur per week verspreid over meerdere dagen matig intensief moeten bewegen en kinderen (4 t/m 17 jaar) minstens 1 uur per dag.

Daarnaast zijn er ook adviezen voor spier- en botversterkende oefeningen: voor kinderen minstens 3 keer per week, voor volwassenen minstens 2 keer per week en voor ouderen inclusief balansoefeningen.

Verder adviseert de Gezondheidsraad om niet te veel te zitten. Iets meer dan de helft van de Nederlanders voldoet aan de beweegrichtlijnen.

Voedingswetenschapper Angela Sever

Geschreven door Angela Severs, WO niveau Wetenschappelijke voedingsdeskundige A, BSc Biochemicus, MSc Scheikundige Technologie, Voedingswetenschapper

Bericht bewaren
Beoordeel

Mogelijk ook interessant

Gezondeten.nl | Water en vetten vaak vergeten in online eetdagboek

Water en vetten vaak vergeten in online eetdagboek

In het online eetdagboek Mijn Eetmeter van het Voedingscentrum vergeten mensen vaak water en smeer- en bereidingsvetten ...

Gezondeten.nl Zelftest voor voedingsmiddelen bij voedselallergie in de maak

Zelftest voor voedingsmiddelen bij voedselallergie in de maak

Wageningse onderzoekers hebben een test ontwikkeld, waarmee mensen met een voedselallergie ter plekke hun voedsel kunnen...

7000 stappen per dag genoeg

Zijn 7.000 stappen per dag genoeg?

Iedereen kent het advies om 10.000 stappen per dag te lopen. Wetenschappelijk gezien is dit getal echter uit de lucht ge...

Is diabetes type 2 om te keren? Check het met deze zelftest!

Is diabetes type 2 om te keren? Check het met deze zelftest!

“Voeding Leeft” heeft een online zelftest ontwikkeld voor mensen met diabetes type 2. Binnen 2 minuten weet ...

DNA-testen voor persoonlijk leefstijladvies

Zijn DNA-testen nuttig voor persoonlijk leefstijladvies?

Persoonlijk leefstijladvies op basis van DNA-testen blijkt nog niet zinvol. De testen zijn niet specifiek genoeg en alge...

Toon meer (186)