Effect coronavaccinatie op moedermelk

Vrouwen die borstvoeding geven, worden aangemoedigd een coronavaccin te halen. Uit recente gegevens blijkt nu dat soms de aanmaak van moedermelk kortdurend afneemt na vaccinatie.

corona vaccinatie

Beschermende antistoffen

Studies zien tot nu toe geen ernstige nadelige gevolgen voor het kind na coronavaccinatie van de moeder. De antistoffen die de moeder aanmaakt na vaccinatie, beschermen niet alleen haarzelf tegen het virus.

Deze antistoffen komen ook in de moedermelk en kunnen zo worden doorgegeven aan het kind. Via deze weg kunnen de antistoffen meehelpen aan de bescherming van het kind tegen een corona-infectie. 

Vrouwen die borstvoeding geven, worden daarom aangemoedigd een vaccinatie te halen. 

Wist je dat...

...van de pasgeboren baby's 69% volledige borstvoeding krijgt?

Minder moedermelk

Sommige borstvoedende vrouwen merken een afname in de moedermelkaanmaak na coronavaccinatie. Bijwerkingencentrum Lareb ontving hiervan bijna 200 meldingen in 2021.

Vaak was de verminderde melkaanmaak van korte duur. In het zwangerschapsregister van Moeders van Morgen worden vrouwen gevolgd in de periode dat zij borstvoeding geven.

Deze vrouwen is gevraagd of zij een coronavaccinatie hebben gekregen in deze periode. Ook is gevraagd of zij een effect op de moedermelk hebben gemerkt. Na in totaal 185 vaccinaties werd 7 keer een effect op de melk gemerkt (3,8 procent).

Wist je dat...

...tijdens de eerste 1000 dagen (vanaf het moment van bevruchting tot ongeveer 2 jaar) de blauwdruk van je kindje gemaakt wordt? De combinatie en hoeveelheid van de voedingsstoffen die jij als moeder binnenkrijgt zijn van grote invloed op de ontwikkeling en later het functioneren van je kind.

moedermelk corona

Overige oorzaken

Een tijdelijk verminderde aanmaak van moedermelk kan 1 tot 2 dagen na vaccinatie voorkomen. Dit effect treedt vaker op na toediening van geneesmiddelen of wanneer een vrouw ziek is.

Het is ook mogelijk dat de afname van moedermelk een gevolg is van bijvoorbeeld vermoeidheid, koorts of stress, van de vaccinatie of door andere omstandigheden. 

De verminderde aanmaak herstelt bijna altijd weer volledig: in de meeste gevallen was de hoeveelheid moedermelk na een aantal dagen weer normaal.

Voorbereiding

Een goede voorbereiding op de vaccinatie kan moeder die borstvoeding geven helpen. Zo kan van tevoren een voorraad moedermelk in de vriezer worden bewaard.

Ook kan de moeder haar kind na de vaccinatie vaker aanleggen en voeden op verzoek. Hierdoor kan de hoeveelheid moedermelk sneller terugkomen naar het niveau van voor de vaccinatie.

Diëtist Sophie Luderer

Geschreven door Sophie Luderer, BSc Voeding en diëtiek, Diëtist en tekstschrijver

Bericht bewaren
Beoordeel

Mogelijk ook interessant

Gezondeten.nl Waarom zijn groenten en fruit belangrijk voor jonge kinderen?

Waarom zijn groenten en fruit belangrijk voor jonge kinderen?

Deze vraag beantwoordt dr. Koen Joosten, kinderarts in het Erasmus MC-Sophia in Rotterdam, in een circa 10-minuten duren...

Heeft leefstijl effect op het denkvermogen van ouderen?

Heeft leefstijl effect op het denkvermogen van ouderen?

Van geheugentraining tot lichaamsbeweging en van gezonde voeding tot ontspanning. Wat helpt om achteruitgang in het denk...

stappenteller

Stappenteller onvoldoende effect op gezond gedrag

Healthapps zoals stappentellers worden gebruikt om gezond gedrag te stimuleren. Toch blijkt een stappenteller niet altij...

Nadelig effect van slaaptekort is op te heffen

Nadelig effect van slaaptekort is op te heffen

Geloven dat je wilskracht onbeperkt is, kan een slechte nachtrust compenseren en een productieve werkdag voeden. Dat bli...

kookcursus gezond

Kookcursus heeft positief effect op lichaam en geest 

Nieuw onderzoek wijst uit dat een kookcursus niet alleen zorgt voor meer zelfvertrouwen in de keuken, maar ook voor bete...

Toon meer (201)