Effect coronavaccinatie op moedermelk

Vrouwen die borstvoeding geven, worden aangemoedigd een coronavaccin te halen. Uit recente gegevens blijkt nu dat soms de aanmaak van moedermelk kortdurend afneemt na vaccinatie.

corona vaccinatie

Beschermende antistoffen

Studies zien tot nu toe geen ernstige nadelige gevolgen voor het kind na coronavaccinatie van de moeder. De antistoffen die de moeder aanmaakt na vaccinatie, beschermen niet alleen haarzelf tegen het virus.

Deze antistoffen komen ook in de moedermelk en kunnen zo worden doorgegeven aan het kind. Via deze weg kunnen de antistoffen meehelpen aan de bescherming van het kind tegen een corona-infectie. 

Vrouwen die borstvoeding geven, worden daarom aangemoedigd een vaccinatie te halen. 

Wist je dat...

...van de pasgeboren baby's 69% volledige borstvoeding krijgt?

Minder moedermelk

Sommige borstvoedende vrouwen merken een afname in de moedermelkaanmaak na coronavaccinatie. Bijwerkingencentrum Lareb ontving hiervan bijna 200 meldingen in 2021.

Vaak was de verminderde melkaanmaak van korte duur. In het zwangerschapsregister van Moeders van Morgen worden vrouwen gevolgd in de periode dat zij borstvoeding geven.

Deze vrouwen is gevraagd of zij een coronavaccinatie hebben gekregen in deze periode. Ook is gevraagd of zij een effect op de moedermelk hebben gemerkt. Na in totaal 185 vaccinaties werd 7 keer een effect op de melk gemerkt (3,8 procent).

Wist je dat...

...tijdens de eerste 1000 dagen (vanaf het moment van bevruchting tot ongeveer 2 jaar) de blauwdruk van je kindje gemaakt wordt? De combinatie en hoeveelheid van de voedingsstoffen die jij als moeder binnenkrijgt zijn van grote invloed op de ontwikkeling en later het functioneren van je kind.

moedermelk corona

Overige oorzaken

Een tijdelijk verminderde aanmaak van moedermelk kan 1 tot 2 dagen na vaccinatie voorkomen. Dit effect treedt vaker op na toediening van geneesmiddelen of wanneer een vrouw ziek is.

Het is ook mogelijk dat de afname van moedermelk een gevolg is van bijvoorbeeld vermoeidheid, koorts of stress, van de vaccinatie of door andere omstandigheden. 

De verminderde aanmaak herstelt bijna altijd weer volledig: in de meeste gevallen was de hoeveelheid moedermelk na een aantal dagen weer normaal.

Voorbereiding

Een goede voorbereiding op de vaccinatie kan moeder die borstvoeding geven helpen. Zo kan van tevoren een voorraad moedermelk in de vriezer worden bewaard.

Ook kan de moeder haar kind na de vaccinatie vaker aanleggen en voeden op verzoek. Hierdoor kan de hoeveelheid moedermelk sneller terugkomen naar het niveau van voor de vaccinatie.

Bericht bewaren
Beoordeel

Bronnen

Lareb (link)

Diëtist Sophie Luderer

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze deskundigen hier!

Mogelijk ook interessant om te weten

Door deze marketingtruc koop je liever druiven dan koekjes

Door deze marketingtruc koop je liever druiven dan koekjes

Wil je druiven kopen, maar kom je in de verleiding koekjes mee te nemen? De supermarkt kan je een zetje in de goede rich...

Nieuwe onderbouwing voor dieet bij ADHD

Nieuwe onderbouwing voor dieet bij ADHD

Wageningen University & Research doet onderzoek naar het effect van een speciaal dieet bij kinderen met ADHD. Dit di...

Waarom kauwen goed is voor je lichaamsgewicht

Waarom kauwen goed is voor je lichaamsgewicht

Japanse wetenschappers hebben ontdekt waarom goed kauwen helpt om op gewicht te blijven. Het verhoogt tijdelijk je stofw...

Supplementen helpen niet tegen luchtweginfecties

Supplementen helpen niet tegen luchtweginfecties

Het slikken van supplementen zoals (multi)vitamines helpt bij gezonde mensen niet om luchtweginfecties te voorkomen. Dat...

Vette vis niet meer afgeraden bij chemotherapie

Vette vis niet meer afgeraden bij chemotherapie

Jarenlang werd mensen met kanker voor de zekerheid afgeraden om vette vis en visolie te nemen bij bepaalde vormen van ch...

Toon meer (-8)
Volg ons