Waterpokken thuis behandelen

Bijna elk kind krijgt een keer waterpokken; het is een klassieke kinderziekte. Je kunt je er flink beroerd door voelen. Gelukkig is het in vrijwel alle gevallen een onschuldige aandoening. Maar wat doe je tegen die jeuk en hoe zorg je ervoor dat je er geen littekens aan overhoudt?

In dit artikel leggen we je uit hoe je waterpokken thuis behandelen kunt.

Professor Bink beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Geschreven door Professor Bink, Vertegenwoordigt gezondeten.nl

Waterpokken krijg je voor je negende levensjaar

Wat is waterpokken?

Waterpokken wordt veroorzaakt door een besmetting met een virus. Het gaat om een infectie met het varicella-zostervirus.

De meeste mensen krijgen waterpokken als baby, in de vroege kinderjaren of in ieder geval voor het negende levensjaar. Op 15 jarige leeftijd heeft 90-95% van de Nederlandse bevolking de waterpokken al gehad.

Tip

Het varicella-zostervirus is een herpesvirus; hetzelfde soort virus dat in andere vormen onder andere verantwoordelijk is voor gordelroos, een koortslip, de geslachtsziekte herpes en de ziekte van Pfeiffer. Onderling veroorzaken ze geen besmetting. Je kunt dus geen waterpokken krijgen van iemand met een koortslip.

In de periode van maart tot en met juni vinden de meeste besmettingen plaats.

In (sub)tropische streken komt waterpokken minder vaak voor dan bijvoorbeeld in Nederland.

Symptomen en verloop van waterpokken

De aandoening begint vaak met een verkoudheid en lichte koorts. Daarna verschijnt de huiduitslag. Waterpokken zijn kleine rode vlekjes/bultjes waarop ook blaasjes kunnen verschijnen. Het wordt ook wel de vlekjesziekte of wijnpokken genoemd.

Je krijgt deze vlekjes aanvankelijk alleen op je romp. Vervolgens breidt dit zich uit over het hele lichaam, ook op je hoofd in je haar, in je oren en in de mond. Hoeveel vlekjes je krijgt is voor iedereen verschillend. De één kan helemaal onder zitten en de ander heeft maar een paar vlekjes.

Vaak gaan de vlekjes gepaard met koorts en keelpijn. Ook moeite met slapen, vermoeidheid, hoofdpijn, gebrek aan eetlust, buikpijn, diarree, misselijkheid en overgeven behoren tot de klachten.

De oksels kunnen opgezwollen zijn evenals de ogen. De ogen kunnen dik, rood en / of ontstoken zijn.

De blaasjes drogen uiteindelijk in en er ontstaan korstjes die meestal erg jeuken. Soms doen ze ook pijn. De vlekjes vernieuwen zich in de meeste gevallen telkens.

Tip

Bij kinderen kan de hevigheid van de aandoening nog weleens variëren. Bij volwassenen zijn er altijd duidelijke signalen op te merken.

Waterpokken besmettelijk

Waterpokken is zeer besmettelijk en van mens op mens overdraagbaar. Waterpokken wordt wel een infectieziekte genoemd.

Het virus verspreidt zich via druppeltjes die vrijkomen in de lucht, zoals bij ademen, spreken, hoesten, niezen, enzovoorts. Daarom wordt het ook wel windpokken genoemd. Ook huid op huid contact kan de ziekte overdragen.

De incubatietijd, de tijd tussen de besmetting en de eerste ziekteverschijnselen, duurt zo'n twee tot drie weken. Vanaf twee dagen voordat de eerste vlekjes verschijnen tot het moment dat alle blaasjes korstjes hebben gekregen is er besmettingsgevaar. In deze periode is het dus erg belangrijk dat het kind niet met kinderen en volwassenen in aanraking komt die nog geen waterpokken hebben gehad.

Wist je dat...

... honden het virus ook kunnen krijgen maar het wordt niet van mens naar dier overgebracht of andersom. Elke diersoort heeft zijn eigen herpes variant.

Diagnose wordt gesteld op basis van klachten

Diagnose

De diagnose bij de arts wordt gedaan op basis van de klachten en de visuele verschijnselen.

In geval van twijfel tussen waterpokken of gordelroos kan er blaasjesvocht uit een huidvesikel worden onderzocht.

Het is niet per definitie noodzakelijk om een arts te bezoeken. Waterpokken herken je makkelijk en er zijn ook verder geen medicijnen die de arts voor kan schrijven, behalve eventueel Zovirax en antihistaminica tegen huidirritatie.

In principe kun je prima waterpokken thuis behandelen.

Wanneer niet alleen waterpokken thuis behandelen

Bij volwassenen, met name zwangere vrouwen, pasgeborenen en ouderen, maar ook bij zowel volwassenen als kinderen met een verlaagde weerstand is het wél belangrijk dat de patiënt in contact staat met een arts.

Daarbij is het bij de volgende klachten raadzaam om direct een arts te waarschuwen:

 • Hoge koorts
 • Keelpijn met opgezwollen keel
 • Ontstekingen van de blaasjes
 • Vermoedelijke longontsteking

Complicaties zijn er nauwelijks maar in zeldzame gevallen vindt hersenontsteking plaats. Er overlijden jaarlijks helaas enkele kinderen aan complicaties ten gevolge van de waterpokken.

Waterpokken thuis behandelen: huidverzorging

Wat bij waterpokken thuis behandelen met name belangrijk is, is dat de huid goed verzacht en gekalmeerd wordt en dat de jeuk verlicht wordt. Ga de blaasjes niet doorprikken en probeer ook niet of zo weinig mogelijk te gaan krabben, hoe lastig dit ook is. Hiermee voorkom je namelijk ontstekingen, bacteriële huidinfecties en littekens.

Als je kind oud genoeg is kun je dit uitleggen. Voor jongere kinderen en bijvoorbeeld ook voor 's nachts als er onbewust gekrabd wordt, bestaan er anti-krab handschoentjes of - wantjes, bijvoorbeeld gemaakt van bamboe. Knip ook de nagels kort. Koel de huid eventueel met een coolpack of ijs (in een theedoek)

Wanneer je gaat douchen doe dit dan met lauwwarm water of indien mogelijk koud water. Gebruik geen zeep en dep de huid af.

Havermout in je bad om de huid te verzachten

Ter bescherming en hydratatie: neem een bad met havermout en / of 300 gram zuiveringszout om de pH-waarde in je huid te herstellen. Ook een paar flinke scheuten bruine azijn doen wonderen voor je huid.

Doe de havermout in een washandje. Bind het washandje dicht met elastiek en leg het in bad tot het water troebel is. Ga er na een kwartiertje inzitten en blijf er dan een klein half uurtje in.

Tip

Spoel de huid niet af na het badderen met havermout, maar dep de huid droog.

Waterpokken thuis behandelen met smeersels

Er zijn vele crèmes, lotions, zalfjes, gels en poeders (ook homeopathisch) op de markt om de huid te verzachten, verkoelen en de jeuk te verlichten. Zowel om op de blaren te smeren als op de ingedroogde blaren; de korstjes. Denk bijvoorbeeld aan:

 • Calamine lotion
 • Honing op blaren
 • Sudocreme
 • Aloë vera gel
 • Vaseline
 • Calendula
 • Menthol poeder
 • Tea tree olie (liefst gemengd met kokosolie)
 • Vitamine E

De olie kun je met wattenstaafjes deppen op de aangedane plekken. Was vooraf en achteraf altijd goed je handen.

Om de huid te herstellen en littekens te voorkomen en te behandelen kun je een mengsel maken van kokosolie en kurkuma.

Waterpokken thuis behandelen overige middelen

Eventueel kun je een pijnstiller slikken tegen de pijn en om goed te slapen maar wees hier zeer zuinig mee bij kinderen. Geef ze ook zeker geen aspirine.

Je kind kan best naar buiten maar je moet erg oppassen voor besmetting. Het liefst houd je je kind zeker 5 dagen thuis. Kijk ook uit met warm weer. Wanneer alle plekjes zijn ingedroogd kun je bijvoorbeeld weer gaan zwemmen.

Zorg ervoor dat jij of je kind veel drinkt en licht verteerbare voeding eet; eventueel vloeibare voeding als je kind moeite of pijn heeft bij het slikken. Eet gezonde voeding en bijvoorbeeld kruidenthee om het immuunsysteem te versterken.

Genezing waterpokken

De aandoening gaat over het algemeen vanzelf weer over. Binnen tien dagen ben je meestal weer genezen.

De eerste infectie wordt de primo infectie genoemd. Na die eerste infectie blijft het virus levenslang onzichtbaar in het lichaam aanwezig. Meestal blijft het bij deze ene keer. In zeldzame gevallen komt waterpokken nog een keer terug in een mildere vorm of in de vorm van gordelroos.

Waterpokken voorkomen

Waterpokken is eigenlijk niet te voorkomen. Mensen die besmet zijn zijn dit al voordat de rode vlekjes op komen zetten. Het is dus niet na te gaan of iemand het virus al bij zich draagt.

Het is gelukkig ook goed als een kind de aandoening een keer heeft gehad om zo de weerstand op te bouwen. Je kunt waterpokken beter als kind krijgen omdat het als volwassene vaak een hevigere variant is.

Vaccineren waterpokken

Tegen veel kinderziektes wordt aangeraden je kind laten inenten. Denk aan de mazelen, polio, de bof, rode hond en kinkhoest.

Er bestaat tegenwoordig echter ook een vaccinatie tegen de waterpokken, al weten veel mensen dit niet. Deze inenting met immunoglobulinen is niet opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma en in het basis zorgpakket. 

Bericht bewaren
Beoordeel
Professor Bink beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze deskundigen hier!

Mogelijk ook interessant

Gordelroos: symptomen & behandeling

Gordelroos: symptomen & behandeling

Gordelroos kan je zeker een week lang lamleggen. Niet alleen pijn en jeuk, maar meerdere klachten kunnen je uit je routi...

Mazelen: oorzaken en symptomen

Mazelen, de belangrijkste oorzaken en symptomen

Wat zijn de oorzaken en symptomen van mazelen? Ooit was mazelen een gevreesde ziekte in Nederland die voor hoge sterfte...

Diclofenac (NSAID)

Diclofenac (NSAID): De Werking, Bijwerkingen en verschillende Risico’s

Ben je van plan diclofenac te gebruiken? Dan is het goed om stil te staan bij de werking en mogelijke bijwerkingen van d...

Biceps thuis trainen met of zonder gewichten

Biceps thuis trainen met of zonder gewichten

Thuis je biceps trainen is niet zo moeilijk. Als je zelf dumbells in huis hebt kun je de training van je biceps met gewi...

Thuis triceps trainen

Thuis triceps trainen

De meeste mannen willen meestal thuis de biceps trainen en de meeste vrouwen doen graag oefeningen voor de triceps om va...

Toon meer (129)