Gebrek aan slaap maakt minder behulpzaam

Slecht geslapen? Dat is niet alleen vervelend voor jezelf, maar ook voor de mensen om je heen. Van een slaapgebrek word je een stuk minder behulpzaam. Dat ontdekten Amerikaanse onderzoekers. 

studies slaapgebrek

Drie studies

De onderzoekers voerden een serie van 3 onderzoeken uit. Aan het 1e deel van de studie deden 24 vrijwilligers mee.

De onderzoekers maakten een MRI-scan van hun hersenen nadat ze 8 uur hadden geslapen, en nadat ze een nacht niet hadden geslapen. Daar zat een duidelijk verschil tussen; na de slapeloze nacht waren de hersengebieden die betrokken zijn bij empathie en inlevingsvermogen minder actief. 

Minder behulpzaam 

In de 2e studie werd van ruim 100 mensen tijdens 3 of 4 nachten online de slaap gemeten. De onderzoekers keken naar de slaapkwaliteit en – kwantiteit, onder andere naar hoe lang mensen sliepen en hoe vaak ze wakker waren.

Vervolgens werd gekeken naar het gedrag van deze mensen overdag. De mensen die niet goed hadden geslapen, waren de volgende dag minder snel bereid een ander te helpen met kleine dingen, zoals bijvoorbeeld een deur openhouden. 

zomertijd slapen

Ook de zomertijd heeft effect

In het laatste deel van de studie bekeken de onderzoekers donaties aan goede doelen, nadat de zomertijd was ingegaan. In die nacht slapen mensen over het algemeen een uur korter.

Hiervoor werden gegevens van 3 miljoen donaties tussen 2001 en 2016 geanalyseerd. 

In de week nadat de zomertijd was ingegaan, ontvingen goede doelen 10 procent minder donaties. Dit was niet het geval in de staten waarin de tijd niet veranderde, of bij het omschakelen naar wintertijd (als mensen juist een uur langer kunnen slapen). 

Wist je dat...

...zelfs het missen van 1 uur slaap een grote impact kan hebben op onze vriendelijkheid en bereidheid om anderen te helpen?

Slaap is een prioriteit

De onderzoekers trekken de conclusie dat de kwaliteit en de kwantiteit van de slaap niet alleen invloed heeft op de persoon zelf, maar ook op de mensen om hen heen, en dus de maatschappij.

‘Het is tijd dat we als maatschappij gaan inzien dat slaap niet zonde van de tijd is, maar dat we van slaap een prioriteit maken’, aldus de onderzoekers. 

Tip

Ben je een slechte slaper? Simpele tips kunnen al verschil maken. Sport overdag in plaats van 's avonds, drink geen koffie na 11.00 uur, zet schermen in de avond uit en doe iets ontspannends zoals een wandeling of een warm bad voor je naar bed gaat.

Gezondheidswetenschapper Marjolein Steur

Geschreven door Marjolein Streur, HBO niveau Leefstijlcoach, MSc Health sciences, BSc Gezondheidspsychologie, Gezondheidswetenschapper

Bericht bewaren
Beoordeel

Mogelijk ook interessant

slaap gezond

Zeven uur slaap is optimaal

Vaak wordt gezegd dat 8 uur slapen gezond is, maar nieuw onderzoek wijst wat anders uit: een slaapduur van 7 uur blijkt ...

Natuurlijk daglicht maakt een mens gelukkiger

Natuurlijk daglicht maakt mensen gelukkiger

Naar buiten gaan maakt gelukkig. Door in het daglicht te zijn vergroot ons gevoel van geluk, slapen we beter en hebben w...

Nadelig effect van slaaptekort is op te heffen

Nadelig effect van slaaptekort is op te heffen

Geloven dat je wilskracht onbeperkt is, kan een slechte nachtrust compenseren en een productieve werkdag voeden. Dat bli...

kinderen buitenspelen

Steeds minder kinderen spelen buiten

Een op de 5 kinderen speelt elke dag buiten, maar bijna 1 op de 6 doet dat nooit. Jonge kinderen spelen meer buiten dan ...

Meer bewegen en sporten en anders slapen sinds coronacrisis

Meer bewegen en anders slapen sinds coronacrisis

Sinds de coronacrisis zijn veel Nederlanders meer gaan bewegen. Ook op het slaappatroon had de pandemie invloed; 1 op de...

Toon meer (211)