Gezonde voeding helpt bij ontstekingsziekte­n darm

Na een leefstijlprogramma hebben mensen met inflammatoire darmziekten zoals de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa minder last van buikklachten en vermoeidheid. Dat komt vooral door een gezonder eetpatroon.

klachten darmproblemen

Wens om klachten te verminderen

Mensen met inflammatoire darmziekten (IBD) hebben vaak de vraag of ze zelf iets kunnen doen om hun klachten te verminderen. Uit eerdere onderzoeken is bekend dat voeding en beweging de klachten kunnen verminderen.

Om dit verder te onderzoeken voerde Carlijn Lamers, arts-onderzoeker MDL bij Ziekenhuis Gelderse Vallei en Wageningen University & Research een studie uit onder 26 mensen met deze ontstekingsziekten van de darm.

Wist je dat...

...IBD een verzamelnaam is voor chronische ontstekingen aan het maagdarmkanaal is? Zo vallen de ziekte van Crohn en culitus ulcerosa beide onder deze verzamelnaam. 

Volgen van algemene richtlijnen

In de studie werd gebruik gemaakt van de richtlijnen Goede Voeding en de Beweegrichtlijnen. Ondanks dat er op internet veel tips te vinden zijn over andere eetpatronen, wilden de onderzoekers eerst bij de basis beginnen, omdat veel mensen al niet aan deze algemene richtlijnen voldoen.

Wel maakten ze een paar aanpassingen in de voedingsrichtlijnen. De patiënten kregen het advies om meer vezels te eten dan in de algemene richtlijn, minder rood vlees en bewerkt vlees helemaal te vermijden.

Wist je dat...

...de huidige beweegrichtlijn 150 minuten matige intensieve beweging per week is? Deze beweging kan verschillen van een stukje hardlopen tot een intensieve schoonmaaksessie in huis. 

leefstijl begeleiding

Begeleiding bij voeding en beweging

De deelnemers kregen 6 maanden lang begeleiding van een diëtist en een fysiotherapeut. Ook kregen ze een app met recepten en een boekje met beweegoefeningen. De onderzoekers keken wat het effect was van deze interventie op de invloed van IBD op het dagelijks leven, activiteit van de ziekte, kwaliteit van leven en vermoeidheid.

Daarnaast onderzochten ze de ontlasting van de deelnemers om te kijken of een verandering in darmbacteriën optrad en om de ontstekingsactiviteit te bepalen.

Gezonder eetpatroon

Na 6 maanden waren alle deelnemers gezonder gaan eten. Ze gebruikten vooral meer groente, fruit, volkoren producten, peulvruchten en noten. Tegelijkertijd waren ze minder suikerhoudende dranken, alcohol en vruchtensappen gaan drinken.

Een maand na de start van de studie hadden de deelnemers over het algemeen ook minder buikklachten en waren ze minder vermoeid. Deze effecten werden gedurende de studie steeds groter.

Tip

Voeding kan bijdragen aan het verminderen van darmklachten. Vind je het lastig om je voeding aan te pakken? Dan kan een diëtist je hier goed bij helpen. Je hebt geen verwijzing nodig om je bij een diëtist aan te melden! 

Geen andere veranderingen

Op het gebied van beweging werden geen veranderingen gevonden. Mogelijk kwam dit omdat veel mensen al relatief actief waren. Ook op de activiteit van de ziekte en de kwaliteit van leven werden geen resultaten gevonden. Het onderzoek naar de darmbacteriën in de ontlasting is nog niet afgerond.

Gezondheidswetenschapper Marjolein Steur

Geschreven door Marjolein Streur, GezondheidswetenschapperHBO niveau Leefstijlcoach, MSc Health sciences, BSc Gezondheidspsychologie

Bericht bewaren
Beoordeel

Mogelijk ook interessant

Darmen en nieuwe inzichten uit ervaringsverhalen van mensen met darmziekten

Nieuwe inzichten uit ervaringsverhalen van mensen met darmziekten

Wat doen mensen met ontstekingsziekten van de darm zelf om hun klachten te verminderen? En wat zijn de overeenkomsten da...

duurzaam eten

Gezonde en duurzame voeding gaan meestal hand in hand

Om in de toekomst iedereen te voeden, is het nodig om duurzamer te gaan eten. Maar hoe doe je dat? Prof. Ingeborg Brouwe...

groente en fruit btw

Radboudumc betaalt een week lang btw op groente en fruit in restaurant

Het Radboudumc vindt dat het afschaffen van btw op groente en fruit te lang duurt. Om een voorbeeld te stellen, betaalde...

Gezondeten.nl Oproep aan nieuwe kabinet: maak ons eten weer gezond!

Oproep aan nieuwe kabinet: maak ons eten weer gezond!

Medische experts, voedingswetenschappers en bezorgde consumenten roepen het nog te vormen nieuwe kabinet alvast dringend...

Gezondeten.nl Gezond eten weer duurder geworden dan ongezond eten

Gezond eten weer duurder geworden dan ongezond eten

Gezonde voeding werd tussen 2010 en 2020  duurder dan ongezonde voeding. Gezonde producten stegen 21 procent in prijs, t...

Toon meer (211)