Gezonde voeding helpt bij ontstekingsziekte­n darm

Na een leefstijlprogramma hebben mensen met inflammatoire darmziekten zoals de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa minder last van buikklachten en vermoeidheid. Dat komt vooral door een gezonder eetpatroon.

klachten darmproblemen

Wens om klachten te verminderen

Mensen met inflammatoire darmziekten (IBD) hebben vaak de vraag of ze zelf iets kunnen doen om hun klachten te verminderen. Uit eerdere onderzoeken is bekend dat voeding en beweging de klachten kunnen verminderen.

Om dit verder te onderzoeken voerde Carlijn Lamers, arts-onderzoeker MDL bij Ziekenhuis Gelderse Vallei en Wageningen University & Research een studie uit onder 26 mensen met deze ontstekingsziekten van de darm.

Wist je dat...

...IBD een verzamelnaam is voor chronische ontstekingen aan het maagdarmkanaal is? Zo vallen de ziekte van Crohn en culitus ulcerosa beide onder deze verzamelnaam. 

Volgen van algemene richtlijnen

In de studie werd gebruik gemaakt van de richtlijnen Goede Voeding en de Beweegrichtlijnen. Ondanks dat er op internet veel tips te vinden zijn over andere eetpatronen, wilden de onderzoekers eerst bij de basis beginnen, omdat veel mensen al niet aan deze algemene richtlijnen voldoen.

Wel maakten ze een paar aanpassingen in de voedingsrichtlijnen. De patiënten kregen het advies om meer vezels te eten dan in de algemene richtlijn, minder rood vlees en bewerkt vlees helemaal te vermijden.

Wist je dat...

...de huidige beweegrichtlijn 150 minuten matige intensieve beweging per week is? Deze beweging kan verschillen van een stukje hardlopen tot een intensieve schoonmaaksessie in huis. 

leefstijl begeleiding

Begeleiding bij voeding en beweging

De deelnemers kregen 6 maanden lang begeleiding van een diëtist en een fysiotherapeut. Ook kregen ze een app met recepten en een boekje met beweegoefeningen. De onderzoekers keken wat het effect was van deze interventie op de invloed van IBD op het dagelijks leven, activiteit van de ziekte, kwaliteit van leven en vermoeidheid.

Daarnaast onderzochten ze de ontlasting van de deelnemers om te kijken of een verandering in darmbacteriën optrad en om de ontstekingsactiviteit te bepalen.

Gezonder eetpatroon

Na 6 maanden waren alle deelnemers gezonder gaan eten. Ze gebruikten vooral meer groente, fruit, volkoren producten, peulvruchten en noten. Tegelijkertijd waren ze minder suikerhoudende dranken, alcohol en vruchtensappen gaan drinken.

Een maand na de start van de studie hadden de deelnemers over het algemeen ook minder buikklachten en waren ze minder vermoeid. Deze effecten werden gedurende de studie steeds groter.

Tip

Voeding kan bijdragen aan het verminderen van darmklachten. Vind je het lastig om je voeding aan te pakken? Dan kan een diëtist je hier goed bij helpen. Je hebt geen verwijzing nodig om je bij een diëtist aan te melden! 

Geen andere veranderingen

Op het gebied van beweging werden geen veranderingen gevonden. Mogelijk kwam dit omdat veel mensen al relatief actief waren. Ook op de activiteit van de ziekte en de kwaliteit van leven werden geen resultaten gevonden. Het onderzoek naar de darmbacteriën in de ontlasting is nog niet afgerond.

Bericht bewaren
Beoordeel

Bronnen

Alliantie voeding in de zorg (link)

Gezondheidswetenschapper Marjolein Steur

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze deskundigen hier!

Mogelijk ook interessant om te weten

Gezondeten.nl Hersenfuncties beter behouden door gezond eten

Hersenfuncties beter behouden door gezond eten

Wie gezond eet, kan zijn brein jonger houden en achteruitgang vertragen. Dat blijkt uit onderzoek van het RIVMGezonde vo...

Gezondeten.nl Oproep aan nieuwe kabinet: maak ons eten weer gezond!

Oproep aan nieuwe kabinet: maak ons eten weer gezond!

Medische experts, voedingswetenschappers en bezorgde consumenten roepen het nog te vormen nieuwe kabinet alvast dringend...

Gezondeten.nl Gezond eten weer duurder geworden dan ongezond eten

Gezond eten weer duurder geworden dan ongezond eten

Gezonde voeding werd tussen 2010 en 2020  duurder dan ongezonde voeding. Gezonde producten stegen 21 procent in prijs, t...

Gezondeten.nl | Veganistisch niet geschikt voor kinderen tot 3 jaar en zwangeren

Veganistisch? Niet geschikt voor kinderen tot 3 jaar en zwangeren

De Hoge Gezondheidsraad in België raadt een veganistische voeding af voor kinderen tot 3 jaar en voor zwangere vrouwen e...

Wat is een gezonde voeding bij diabetes type 2?

Wat is een gezonde voeding bij diabetes type 2?

De Richtlijnen goede voeding van de Gezondheidsraad zijn niet alleen geschikt voor gezonde mensen. Ook voor mensen met d...

Toon meer (-8)
Volg ons