Gezondheidsraad past energiebehoefte aan

De Gezondheidsraad heeft de voedingsnormen voor energie aangepast. Niet alleen leeftijd en geslacht zijn van invloed op de energiebehoefte, maar ook de mate van lichamelijke activiteit. 

Voeding energie

Dagelijkse energiebehoefte

De energiebehoefte is de hoeveelheid energie uit de voeding (calorische inname) die nodig is voor alle levensprocessen. Denk aan het kloppen van het hart, de ademhaling, het op temperatuur houden van het lichaam en het bewegen van het lichaam. Kinderen en zwangere vrouwen hebben daarnaast extra energie nodig voor de aanmaak van nieuw lichaamsweefsel.

Tip

Vrouwen die borstvoeding geven hebben ook meer energie nodig voor de productie van moedermelk. Ook is extra drinken belangrijk voor een goede melkproductie.

Energie-inname

De mens voorziet in zijn energiebehoefte door te eten en drinken. De macronutriënten in de voeding – eiwitten, vetten en koolhydraten – leveren energie. De hoeveelheid energie wordt meestal uitgedrukt in kilocalorieën (kcal). Eiwitten en verteerbare koolhydraten leveren 4 kcal per gram, vetten leveren 9 kcal per gram en niet-verteerbare koolhydraten (voedingsvezel) leveren gemiddeld 2 kcal per gram. Ook alcohol draagt bij aan de energie-inname (7 kcal per gram alcohol).

Leeftijd activiteit

Lichamelijke activiteit

De energiebehoefte verschilt sterk van persoon tot persoon. Leeftijd, lichaamsgewicht en activiteitenpatroon hebben hierop een grote invloed. Daarom heeft de Gezondheidsraad per leeftijdsgroep en geslacht aparte energiebehoeftes opgesteld. In de vorige voedingsnormen uit 2001 was er nog sprake van 1 gemiddelde energiebehoefte per leeftijdsgroep en geslacht. 

Nu is dat voor iedere leeftijdsgroep en geslacht vervangen door 4 gemiddelde energiebehoeftes, afhankelijk van hoe actief iemand is. Dat varieert van licht actief, via matig actief naar actief en zeer actief. Immers: hoe actiever iemand is, hoe meer energie iemand verbruikt.

Onder de categorie licht actief vallen bijvoorbeeld volwassenen met zittend werk, die in hun vrije tijd enkel lichte huishoudelijke of recreatieve activiteiten uitvoeren. In de zeer actieve categorie zitten mensen met fysiek zeer inspannend werk en mensen met een zeer actieve vrijetijdsbesteding. Denk aan medewerkers in de bouw en mensen die trainen voor de marathon. 

Dagelijkse calorieën

Praktijkvoorbeeld

In de praktijk is de energiebehoefte verandert van één gemiddelde naar een range. Voor volwassenen van 35 jaar was de oude energiebehoefte voor vrouwen 2317 kcal/dag en varieert deze nu tussen 1900 en 2710 kcal/dag, afhankelijk van het activiteitenpatroon. Bij mannen van 35 jaar was de oude energiebehoefte 2914 kcal/dag en varieert het nu tussen 2360 en 3370.  

Naar diëtist voor persoonlijk advies

Verder benadrukt de Gezondheidsraad dat de gemiddelde energiebehoeftes niet geschikt zijn voor individuen, maar alleen voor toepassingen op groepsniveau, zoals in algemene voedingsvoorlichting. Wel formuleert de raad in het advies aandachtspunten voor diëtisten voor het inschatten van de energiebehoefte van een individu voor het geven van voedingsadviezen.

Overgewicht, ondergewicht en chronische ziekten

Bij de voedingsnormen is de Gezondheidsraad uitgegaan van gezonde mensen met een gezond gewicht. Met andere factoren die mogelijk van invloed zijn op de energiebehoefte, zoals lichaamssamenstelling, hormonen, medicatie en aandoeningen of ziekten, is in dit advies geen rekening mee gehouden omdat er nog te weinig over bekend is. 

Medicijngebruik

De Gezondheidsraad beveelt wel aan dat er onderzoek komt naar de mate waarin ondergewicht, overgewicht, bepaalde ziekten en/of medicijngebruik invloed hebben op de energiebehoefte. Veel mensen kampen immers met overgewicht en/of chronische ziekten.

Wist je dat...

...in 2021 de helft van de Nederlanders te maken had met overgewicht? Obesitas komt voor bij 14% van ons. 

EFSA

De nieuwe voedingsnormen voor energie zijn grotendeels gebaseerd op de normen die de Europese voedselveiligheidsautoriteit EFSA heeft vastgesteld. Harmonisatie van voedingsnormen binnen Europa is daarbij het streven. Wel heeft de Gezondheidsraad de voedingsnormen voor energie aangepast aan de gemiddelde lengte en het gemiddelde gewicht van de Nederlandse bevolking.

Het advies over de voedingsnormen voor energie is een deeladvies binnen de evaluatie van alle Nederlandse voedingsnormen. Eerder verschenen al herziene voedingsnormen voor vitamines en mineralen voor volwassenen, voor eiwitten en voor vitamines en mineralen voor zwangere vrouwen.

Voedingswetenschapper Angela Sever

Geschreven door Angela Severs, WO niveau Wetenschappelijke voedingsdeskundige A, BSc Biochemicus, MSc Scheikundige Technologie, Voedingswetenschapper

Bericht bewaren
Beoordeel

Mogelijk ook interessant

Zo kunnen ouderen met obesitas verantwoord afvallen

Zo kunnen ouderen met obesitas verantwoord afvallen

Met extra eiwit in combinatie met krachttraining en daarbovenop het liefst ook nog cardiotraining kunnen ouderen met obe...

eetstoornissen behandeling

Gezondheidsraad: pak eetstoornissen landelijk aan 

Er moet een landelijke aanpak komen om eetstoornissen eerder te herkennen en behandelen. Dat adviseert de Gezondheidsraa...

Gezondeten.nl voeding tijdens de zwangerschap

Wat moet je wel of niet eten als je zwanger bent?

Waarvan kun je tijdens de zwangerschap beter wat meer eten, en waar moet je juist mee opletten? Dat maakt de Gezondheids...

Wat is een gezonde voeding bij diabetes type 2?

Wat is een gezonde voeding bij diabetes type 2?

De Richtlijnen goede voeding van de Gezondheidsraad zijn niet alleen geschikt voor gezonde mensen. Ook voor mensen met d...

Kinderen beeldscherm

Dagelijks 3 uur beweging en maximaal 1 uur beeldscherm voor jonge kinderen

De Gezondheidsraad heeft nieuwe adviezen voor beweging opgesteld voor kinderen van0 tot en met 4 jaar. Voor het eerst zi...

Toon meer (211)