Goed gevoed ouder worden

Ruim 10 procent van de zelfstandig thuiswonende ouderen is ondervoed en onder ouderen die zorg ontvangen is dit zelfs 35 procent. Daarom is de bewustwordingsactie “Goed gevoed ouder worden” gestart.

gezonde voeding ouderen

Ondervoeding

Doel van de bewustwordingsactie is een vroege herkenning en een tijdige behandeling van ondervoeding bij ouderen. Bij het ouder worden is een goede voeding, samen met beweging, belangrijk voor het behoud van spierkracht en conditie.

Bij ondervoeding krijgt iemand te weinig energie en voedingsstoffen binnen. Dis is nadelig voor de gezondheid: de weerstand neemt af, de kans op vallen is groter en het herstel na operatie of ziekte duurt langer.

Wist je dat...

...ouderen zelf aangeven dat eenzaamheid en het niet meer zelf kunnen koken of boodschappen doen, bijdragen aan minder goed eten. 

Voedzaam en gevarieerd eten en voldoende bewegen is extra belangrijk bij het ouder worden. Het houdt fysiek én mentaal gezond.

Testen, adviezen en tips

Bij de bewustwordingsactie hoort de website goedgevoedouderworden.nl, waar online testen te vinden zijn om erachter te komen of iemand gevarieerd en genoeg eet of voldoende beweegt. Ook zijn er praktische adviezen en tips te vinden. 

Enkele tips om fit en krachtig te blijven: 

  • Eet gezond en gevarieerd gebruik 3 tot 6 maaltijden per dag en zorg voor voldoende afwisseling.
  • Eet voldoende eiwitrijke producten om verlies van kracht en spiermassa tegen te gaan. Voorbeelden zijn melk, kaas, eieren, vlees, vis, gevogelte, noten en pinda’s, sojaproducten en peulvruchten.
  • Bewegen is goed, meer bewegen is beter. Kies activiteiten die bij u passen.

Mantelzorgers

Er worden ook tips gegeven aan mantelzorgers, waaraan ze ondervoeding bij hun naaste kunnen herkennen:

  • Gewichtsverlies zonder dat dit de bedoeling is (ook bij overgewicht)
  • Kleding en/of een horloge zitten losser
  • Minder eetlust 
  • Vermoeidheid of een slechte conditie
  • Dagelijkse activiteiten kosten meer moeite

Als iemand mogelijk ondervoeding heeft, dan is het advies om contact op te nemen met huisarts of diëtist.

eiwitten ouderen

Energie- en eiwitrijke producten

Om ondervoeding bij ouderen te voorkomen, is het belangrijk om voldoende eiwit en energie binnen te krijgen.

Op de website www.goedgevoedouderworden.nl is een overzicht te vinden met energie- en eiwitrijke producten die verkrijgbaar zijn in supermarkten of die online besteld kunnen worden.  

Tip

Eiwitten helpen bij het herstellen en opbouwen van lichaamscellen en spieren! Eiwitten vind je onder anderen in vlees, vis, eieren, zuivel, noten, peulvruchten en groentes. 

Er kan gezocht worden op soort product, bijvoorbeeld toetjes, zoete of hartige tussendoortjes, zuiveldranken, ontbijtgranen. Ook kun je zoeken op de hoeveelheid eiwit (meer of minder dan 10 gram per eenheid) en de hoeveelheid energie (meer of minder dan 100 kcal per eenheid).

Voedingswetenschapper Angela Sever

Geschreven door Angela Severs, WO niveau Wetenschappelijke voedingsdeskundige A, BSc Biochemicus, MSc Scheikundige Technologie, Voedingswetenschapper

Bericht bewaren
Beoordeel

Mogelijk ook interessant

plantaardig eten

Wereld is te voeden met uitsluitend plantaardige voeding

Er worden voldoende plantaardige eiwitten geproduceerd in de wereld om de wereldbevolking te voeden. Dat concludeert dr....

beweging ouderen

Gezond ouder worden door vitaliteitsclubs

Bewegen in groepsverband draagt voor ouderen bij aan een gezonder en langer leven. Dit blijkt uit onderzoek naar de rol ...

Ouderen ruiken hartige geuren niet meer goed, vrouw ruikt aan bloemen

Ouderen ruiken hartige geuren niet meer goed, maar zoete wel

Op oudere leeftijd wordt het reukvermogen minder. Onderzoekers dachten dat dat voor alle geuren gold. Maar dat blijkt ni...

Gezondere leefomgeving nodig voor gezond ouder worden

Gezondere leefomgeving nodig voor gezond ouder worden

De sleutel tot gezond ouder worden, ligt vooral in de leefomgeving. Dat stelde prof. David van Bodegom tijdens zijn inau...

Gunstige bacteriën en probiotica goed voor onze gezondheid

Gunstige bacteriën en probiotica goed voor onze gezondheid

Bijna iedereen kent wel dat onderbuikgevoel van ‘vlinders in je buik’ of ‘in je broek poepen van angst’. Deze welbekende...

Toon meer (211)