Inname suikers moet zo laag mogelijk

Eet en drink zo min mogelijk toegevoegde suikers. Dat zegt de Europese voedingswaakhond EFSA. Suiker vergroot de kans op gezondheidsproblemen. Het is niet mogelijk om vast te stellen hoeveel suiker wel veilig is.

suiker slecht

Is er een veilige bovengrens? 

Het is bekend dat het gebruik van suiker een oorzaak is van gaatjes in het gebit (cariës). Ook neemt het risico op verschillende chronische ziektes zoals obesitas, niet-alcoholische leververvetting, hart- en vaatziekten en diabetes type 2 toe door het eten en drinken van suiker.

Onderzoekers van de European Food Safety Authority (EFSA), de Europese voedselwaakhond, hebben geprobeerd vast te stellen hoeveel suiker je wel binnen kan krijgen zonder het risico te lopen op deze ziektes.

Tip

Wil je minder toegevoegde suikers binnen krijgen? Richt je op de inname van onbewerkte producten, hier zit vaak minder suiker in. 

Ruim 30.000 studies onderzocht

Voor het vaststellen van die veilige bovengrens analyseerde een commissie van experts ruim 30.000 studies over suikers. Ze keken hierbij zowel naar toegevoegde suikers (suikers die toegevoegd worden bij de productie van voedingsmiddelen) als naar vrije suikers (uit honing en siroop, fruitsappen, groentesappen en sapconcentraten).

Het vaststellen van een bovengrens zou het voor de Europese landen makkelijker moeten maken om voedingsrichtlijnen op te stellen.

Wist je dat...

Wist je dat er meer dan 50 verschillende benamingen zijn voor suiker? Dit zetten fabrikanten op hun verpakking, om minder duidelijk te benoemen dat er suiker in hun producten zit. 

Zo min mogelijk 

Ondanks de grote hoeveelheid studies blijkt dat het niet mogelijk is om vast te stellen hoeveel suiker er veilig kan worden gebruikt zonder een risico te lopen op gezondheidsproblemen. Dit komt vooral door een gebrek aan wetenschappelijk onderzoek naar lage innames van suiker.

Het advies van de EFSA is dan ook om de inname van toegevoegde en vrije suikers zo laag mogelijk te houden.

Wist je dat...

...er in Nederland geen vastgestelde inname is voor suiker? Wel adviseert de WHO om minder dan 10% van je totale inname uit natuurlijk en toegevoegde suikers te halen. 

Bericht bewaren
Beoordeel

Bronnen

European Food Safety Authority (link)

Gezondheidswetenschapper Marjolein Steur

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze deskundigen hier!

Mogelijk ook interessant om te weten

Kleurstof E171 onder andere gebruikt in tandpasta en kauwgom wordt mogelijk verboden

Kleurstof E171 wordt mogelijk verboden

Het kleur- en glansmiddel E171, dat gebruikt wordt in bijvoorbeeld kauwgom en snoep, is mogelijk niet veilig. De Consume...

zoetstoffen gevaarlijk

Zijn zoetstoffen kankerverwekkend?

Zoetstoffen die in light-producten worden gebruikt om suiker te vervangen, zijn mogelijk niet veilig. Nieuw Frans onderz...

allergieën kinderen

Genezen van voedselallergie door nieuwe behandeling

Is voedselallergie bij jonge kinderen te genezen? De eerste resultaten van orale immunotherapie in Nederland zijn veelbe...

Koffie gezond

Is koffie goed voor je hart?

Goed nieuws voor koffieliefhebbers: het drinken van 2 à 3 kopjes koffie per dag beschermt mogelijk tegen hartziek...

Meer aandacht nodig voor gebruik cafeïne bij oudere met dementie, oude man drinkt koffie

Meer aandacht nodig voor gebruik cafeïne bij oudere met dementie

Bij ouderen met dementie wordt nog niet genoeg gelet op hoeveel cafeïne ze binnenkrijgen. Terwijl het veel of weinig dri...

Toon meer (-8)
Volg ons