Eet en drink zo min mogelijk toegevoegde suikers. Dat zegt de Europese voedingswaakhond EFSA. Suiker vergroot de kans op gezondheidsproblemen. Het is niet mogelijk om vast te stellen hoeveel suiker wel veilig is.
Inname suikers moet zo laag mogelijk
Is er een veilige bovengrens?
Het is bekend dat het gebruik van suiker een oorzaak is van gaatjes in het gebit (cariës). Ook neemt het risico op verschillende chronische ziektes zoals obesitas, niet-alcoholische leververvetting, hart- en vaatziekten en diabetes type 2 toe door het eten en drinken van suiker.
Onderzoekers van de European Food Safety Authority (EFSA), de Europese voedselwaakhond, hebben geprobeerd vast te stellen hoeveel suiker je wel binnen kan krijgen zonder het risico te lopen op deze ziektes.
Wil je minder toegevoegde suikers binnen krijgen? Richt je op de inname van onbewerkte producten, hier zit vaak minder suiker in.
Hoe gezond eet jij?
Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.
Wil jij graag je gezondheid verbeteren?
Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.
Ga naar de Matching toolRuim 30.000 studies onderzocht
Voor het vaststellen van die veilige bovengrens analyseerde een commissie van experts ruim 30.000 studies over suikers. Ze keken hierbij zowel naar toegevoegde suikers (suikers die toegevoegd worden bij de productie van voedingsmiddelen) als naar vrije suikers (uit honing en siroop, fruitsappen, groentesappen en sapconcentraten).
Het vaststellen van een bovengrens zou het voor de Europese landen makkelijker moeten maken om voedingsrichtlijnen op te stellen.
Wist je dat...
Wist je dat er meer dan 50 verschillende benamingen zijn voor suiker? Dit zetten fabrikanten op hun verpakking, om minder duidelijk te benoemen dat er suiker in hun producten zit.
Zo min mogelijk
Ondanks de grote hoeveelheid studies blijkt dat het niet mogelijk is om vast te stellen hoeveel suiker er veilig kan worden gebruikt zonder een risico te lopen op gezondheidsproblemen. Dit komt vooral door een gebrek aan wetenschappelijk onderzoek naar lage innames van suiker.
Het advies van de EFSA is dan ook om de inname van toegevoegde en vrije suikers zo laag mogelijk te houden.
Hoe gezond eet jij?
Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.
Wist je dat...
...er in Nederland geen vastgestelde inname is voor suiker? Wel adviseert de WHO om minder dan 10% van je totale inname uit natuurlijk en toegevoegde suikers te halen.
Geschreven door Marjolein Streur, GezondheidswetenschapperHBO niveau Leefstijlcoach, MSc Health sciences, BSc Gezondheidspsychologie