Inname suikers moet zo laag mogelijk

Eet en drink zo min mogelijk toegevoegde suikers. Dat zegt de Europese voedingswaakhond EFSA. Suiker vergroot de kans op gezondheidsproblemen. Het is niet mogelijk om vast te stellen hoeveel suiker wel veilig is.

suiker slecht

Is er een veilige bovengrens? 

Het is bekend dat het gebruik van suiker een oorzaak is van gaatjes in het gebit (cariës). Ook neemt het risico op verschillende chronische ziektes zoals obesitas, niet-alcoholische leververvetting, hart- en vaatziekten en diabetes type 2 toe door het eten en drinken van suiker.

Onderzoekers van de European Food Safety Authority (EFSA), de Europese voedselwaakhond, hebben geprobeerd vast te stellen hoeveel suiker je wel binnen kan krijgen zonder het risico te lopen op deze ziektes.

Tip

Wil je minder toegevoegde suikers binnen krijgen? Richt je op de inname van onbewerkte producten, hier zit vaak minder suiker in. 

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert

Ruim 30.000 studies onderzocht

Voor het vaststellen van die veilige bovengrens analyseerde een commissie van experts ruim 30.000 studies over suikers. Ze keken hierbij zowel naar toegevoegde suikers (suikers die toegevoegd worden bij de productie van voedingsmiddelen) als naar vrije suikers (uit honing en siroop, fruitsappen, groentesappen en sapconcentraten).

Het vaststellen van een bovengrens zou het voor de Europese landen makkelijker moeten maken om voedingsrichtlijnen op te stellen.

Wist je dat...

Wist je dat er meer dan 50 verschillende benamingen zijn voor suiker? Dit zetten fabrikanten op hun verpakking, om minder duidelijk te benoemen dat er suiker in hun producten zit. 

Zo min mogelijk 

Ondanks de grote hoeveelheid studies blijkt dat het niet mogelijk is om vast te stellen hoeveel suiker er veilig kan worden gebruikt zonder een risico te lopen op gezondheidsproblemen. Dit komt vooral door een gebrek aan wetenschappelijk onderzoek naar lage innames van suiker.

Het advies van de EFSA is dan ook om de inname van toegevoegde en vrije suikers zo laag mogelijk te houden.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!
Wist je dat...

...er in Nederland geen vastgestelde inname is voor suiker? Wel adviseert de WHO om minder dan 10% van je totale inname uit natuurlijk en toegevoegde suikers te halen. 

Gezondheidswetenschapper Marjolein Steur

Geschreven door Marjolein Streur, GezondheidswetenschapperHBO niveau Leefstijlcoach, MSc Health sciences, BSc Gezondheidspsychologie

Beoordeel dit nieuws

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert

Beoordeel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Hoeveel calorieën per dag eten?

Hoeveel calorieën per dag eten?

We zullen in dit artikel uitleggen wat een goede manier is om je dieet samen te stellen. Niet qua soort voedsel, maar wa...

Energiedrankjes ongezond?

Hoe Ongezond zijn Energiedrankjes

Trek jij wel eens een blikje energydrank open? Vooral jongeren drinken steeds meer energydrinks en sportdrankjes. In de ...

Eieren & cholesterol – Hoeveel eieren kun je veilig eten?

Eieren & cholesterol – Hoeveel eieren kun je veilig eten?

Zondag ochtend - een lekker ontbijt met zelfgebakken brood, smoothies en een gekookt eitje. Op je verjaardag zet je een ...

E-nummers, Top 10 Omstreden e-nummers

Eerlijk over E-nummers, dit wil je weten!

?Ik gebruik geen pakjes en zakjes hoor. Want al die e-nummers zijn zó slecht voor je.? Komt deze gedachte jou bekend voo...

Zonnebloempitten: Gezondheidsvoordelen en -Risico's

3 Redenen om vaker zonnebloempitten te eten

Wist jij dat zonnebloempitten eigenlijk geen pitten, maar zaden zijn? En de kans dat je ze vaker eet dan je denkt is gro...

Aspartaam

Aspartaam: tweehonderd keer zo zoet is als suiker, maar is het ook gezond?

Aspartaam is een zoetstof dat onder andere gebruikt wordt in light frisdranken. Het lijkt een aantrekkelijk middel als j...

suiker

Suiker: de ongezoete waarheid

Er is veel te doen over suiker. Het geeft een lekkere smaak, maar wordt ook vaak als boosdoener gezien. Is het terecht d...

Lees wat je gemist hebt

10030 Mensen gingen je al voor

Blijf op de hoogte door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief. Ontvang tijdelijk ons e-book 'Eet jij gezond?' helemaal gratis.

Je ontvangt maximaal één persoonlijke e-mail per week van een van onze teamleden.
Een postbode met het (PDF) boek 'Gezond eten voor iedereen'