Inname suikers moet zo laag mogelijk

Eet en drink zo min mogelijk toegevoegde suikers. Dat zegt de Europese voedingswaakhond EFSA. Suiker vergroot de kans op gezondheidsproblemen. Het is niet mogelijk om vast te stellen hoeveel suiker wel veilig is.

suiker slecht

Is er een veilige bovengrens? 

Het is bekend dat het gebruik van suiker een oorzaak is van gaatjes in het gebit (cariës). Ook neemt het risico op verschillende chronische ziektes zoals obesitas, niet-alcoholische leververvetting, hart- en vaatziekten en diabetes type 2 toe door het eten en drinken van suiker.

Onderzoekers van de European Food Safety Authority (EFSA), de Europese voedselwaakhond, hebben geprobeerd vast te stellen hoeveel suiker je wel binnen kan krijgen zonder het risico te lopen op deze ziektes.

Tip

Wil je minder toegevoegde suikers binnen krijgen? Richt je op de inname van onbewerkte producten, hier zit vaak minder suiker in. 

Ruim 30.000 studies onderzocht

Voor het vaststellen van die veilige bovengrens analyseerde een commissie van experts ruim 30.000 studies over suikers. Ze keken hierbij zowel naar toegevoegde suikers (suikers die toegevoegd worden bij de productie van voedingsmiddelen) als naar vrije suikers (uit honing en siroop, fruitsappen, groentesappen en sapconcentraten).

Het vaststellen van een bovengrens zou het voor de Europese landen makkelijker moeten maken om voedingsrichtlijnen op te stellen.

Wist je dat...

Wist je dat er meer dan 50 verschillende benamingen zijn voor suiker? Dit zetten fabrikanten op hun verpakking, om minder duidelijk te benoemen dat er suiker in hun producten zit. 

Zo min mogelijk 

Ondanks de grote hoeveelheid studies blijkt dat het niet mogelijk is om vast te stellen hoeveel suiker er veilig kan worden gebruikt zonder een risico te lopen op gezondheidsproblemen. Dit komt vooral door een gebrek aan wetenschappelijk onderzoek naar lage innames van suiker.

Het advies van de EFSA is dan ook om de inname van toegevoegde en vrije suikers zo laag mogelijk te houden.

Wist je dat...

...er in Nederland geen vastgestelde inname is voor suiker? Wel adviseert de WHO om minder dan 10% van je totale inname uit natuurlijk en toegevoegde suikers te halen. 

Gezondheidswetenschapper Marjolein Steur

Geschreven door Marjolein Streur, GezondheidswetenschapperHBO niveau Leefstijlcoach, MSc Health sciences, BSc Gezondheidspsychologie

Bericht bewaren
Beoordeel

Mogelijk ook interessant

Gezondeten.nl | Gevoeligheid voor zout mogelijk bepalend bij risico hoge bloeddruk

Gevoeligheid voor zout mogelijk bepalend bij risico hoge bloeddruk

Mensen die gevoelig zijn voor zout, hebben mogelijk een hoger risico op hoge bloeddruk, dan mensen die minder zoutgevoel...

Kleurstof E171 onder andere gebruikt in tandpasta en kauwgom wordt mogelijk verboden

Kleurstof E171 wordt mogelijk verboden

Het kleur- en glansmiddel E171, dat gebruikt wordt in bijvoorbeeld kauwgom en snoep, is mogelijk niet veilig. De Consume...

Voeding kan helpen bij endometriose

Hulp van voeding bij endometriose

Naar schatting hebben 1 op de 5 vrouwen last van endometriose. Op internet circuleren allerlei voedingsadviezen. Maar me...

suiker menukaart

Waarschuwing voor suikers op menu?

Als op een menukaart wordt aangegeven hoeveel suiker er in een product of maaltijd zit, zijn klanten zich hier bewuster ...

zout eten

Minder zout, suiker en verzadigd vet in voedingsmiddelen

Het ministerie van VWS wil dat de voedingsindustrie sneller zorgt dat bewerkte voedingsmiddelen minder zout, suiker en v...

Toon meer (211)