Heeft leefstijl effect op het denkvermogen van ouderen?

Van geheugentraining tot lichaamsbeweging en van gezonde voeding tot ontspanning. Wat helpt om achteruitgang in het denkvermogen van ouderen te voorkomen? Dat wordt nu onderzocht in een Nederlandse studie.

Ouderen volgen twee jaar lang een leefstijlprogramma

Leefstijlprogramma

Onlangs is de FINGER-NL-studie in Nederland gestart, waarin ouderen tussen 60 en 79 jaar 2 jaar lang een leefstijlprogramma volgen. De onderzoekers kijken of de leefstijlaanpassingen effect hebben op het denkvermogen van de ouderen.

De FINGER-NL studie wordt uitgevoerd door 5 Nederlandse onderzoekscentra: Wageningen Universiteit, Universiteit Maastricht, Radboudumc, Universitair Medisch Centrum Groningen en Alzheimercentrum Amsterdam. 

Naar Fins voorbeeld

Uit een eerdere studie uitgevoerd in Finland, genaamd FINGER, bleek dat een combinatie van lichaamsbeweging, gezonde voeding, goede controle van de hart- en vaatgezondheid en geheugentraining het denkvermogen van ouderen verbetert.

Recent onderzoek laat zien dat andere leefstijlfactoren, waaronder beter slapen en voldoende ontspanning, mogelijk ook een positief effect hebben op het denkvermogen. In de FINGER-NL studie bundelt  al deze leefstijlfactoren tot een 2-jarige leefstijlinterventie. 

Hersengezondheid

Mensen tussen 60 en 79 jaar oud kunnen meedoen als er ruimte voor verbetering is op het gebied van leefstijlfactoren die bijdragen aan de hersengezondheid. Denk aan een hoge bloeddruk, een verhoogd cholesterolgehalte, een weinig actieve leefstijl, een ongezonde voeding, dementie in de familie of problemen met het denkvermogen.

Gedurende 2 jaar volgen zij een leefstijlprogramma, waarbij metingen worden gedaan bij de start, na 1 jaar en na 2 jaar. Het gaat onder meer om bloeddruk en gewicht en vragenlijsten over voeding, beweging, slaap en stemming.

Ook meet men de snelheid van informatie verwerken, geheugen, taalvaardigheid, aandacht en concentratie. Met de resultaten van het onderzoek hopen de onderzoekers in de toekomst een gerichter leefstijladvies te kunnen geven om achteruitgang in het denkvermogen van ouderen te voorkomen. 

Tip

Bent je tussen de 60 en 80 jaar en heb je interesse om deel te nemen aan dit onderzoek? Geef je dan hier op

Bericht bewaren
Beoordeel

Bronnen

Radboudumc (link)

Voedingswetenschapper Angela Sever

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze deskundigen hier!

Mogelijk ook interessant om te weten

Nieuwe onderbouwing voor dieet bij ADHD

Nieuwe onderbouwing voor dieet bij ADHD

Wageningen University & Research doet onderzoek naar het effect van een speciaal dieet bij kinderen met ADHD. Dit di...

Door deze marketingtruc koop je liever druiven dan koekjes

Door deze marketingtruc koop je liever druiven dan koekjes

Wil je druiven kopen, maar kom je in de verleiding koekjes mee te nemen? De supermarkt kan je een zetje in de goede rich...

pepermunt

Helpt pepermunt tegen buikpijn bij kinderen?

Bij volwassenen lijkt pepermunt een gunstig effect te hebben op chronische buikpijn. Het St. Antonius Ziekenhuis gaat nu...

overgewicht-door-ongezond-eten

Overgewicht komt niet door hoeveel je eet, maar wat je eet

Te veel eten is niet de hoofdoorzaak van overgewicht. Het ligt meer aan wát je eet. De ene calorie is de andere niet, en...

Wat is een gezonde voeding bij diabetes type 2?

Wat is een gezonde voeding bij diabetes type 2?

De Richtlijnen goede voeding van de Gezondheidsraad zijn niet alleen geschikt voor gezonde mensen. Ook voor mensen met d...

Toon meer (-8)
Volg ons