Het orthomoleculaire dieet: zin of onzin?

Orthomoleculaire voeding wordt door veel mensen als een wondermiddel beschouwd. Maar ik hoor je denken ortho.. wat?

Orthomoleculair betekent dat alle voedingsstoffen in de juiste hoeveelheden aanwezig zijn in je lichaam. Dit zou uiteindelijk zorgen voor een optimale gezondheid!

Maar wat zijn precies de voordelen van deze manier van eten? En hoe ziet het er uit in de praktijk? Ik leg het je uit. 

Diëtist Desiré van der Kruk beantwoordt jouw vragen

Geschreven door Desiré van der Kruk, DiëtistBSc Voeding en diëtiek, WO niveau Nutrition, Exercise and Sports

Orthomoleculaire voeding

Wat betekent orthomoleculair?

Het woord orthomoleculair bestaat uit twee delen.

Orthos is het Griekse woord voor correct of juist. Je zou het ook als gezond kunnen vertalen.

Moleculair wijst naar het moleculenniveau. 

Heb je het over orthomoleculair, dan heb je het over juiste en gezonde stoffen voor je lichaam.

Bij orthomoleculaire therapie gaat het dan vooral over voeding. Deze therapeuten houden zich bezig met welke voeding je lichaam op de juiste manier steunt en geen schade aanricht.

Wist je dat...

...deze vorm van therapie onder de alternatieve geneeskunde valt? De werking is dus niet wetenschappelijk bewezen, maar kan een aanvulling zijn op de reguliere gezondheidszorg.

Het verschil tussen een orthomoleculair therapeut en orthomoleculair diëtist

Een orthomoleculair therapeut is geschoold in de orthomoleculaire theorie. Deze therapeuten hebben daarom een goede algemene kennis over deze alternatieve geneeskunde. Ze kunnen de kennis toepassen op voeding, leefstijl, gedrag en bioritme.

Je bent pas een orthomoleculair diëtist wanneer je zowel orthomoleculaire theorie hebt gestudeerd als een opleiding diëtetiek hebt afgerond.

Het voordeel van een orthomoleculair diëtist is dus dat deze hulpverlener zowel traditionele als alternatieve geneeskunde beheerst. De diëtist is ook veel meer gespecialiseerd in voeding en wat het met je lichaam doet.

Heb je dus specifiek interesse in orthomoleculaire voeding? Dan is een gespecialiseerde diëtist de beste keuze.

Gezondheidsproblemen in DNA van voedingspatroon

Wat is orthomoleculaire voeding?

Bij orthomoleculaire voeding wordt er gedacht dat veel gezondheidsproblemen te herleiden zijn naar je voedingspatroon.

Eet je te eenzijdig of ongezond? Dan komt je lichaam essentiële voedingsstoffen tekort die noodzakelijk zijn voor gezonde cellen.

Hierdoor kunnen er allerlei klachten ontstaan, van pijn tot een hoge bloeddruk. Orthomoleculaire diëtisten gebruiken de juiste voedingsstoffen om tekorten aan te vullen en disbalansen in je lichaam te herstellen.

Hoe ziet een orthomoleculair voedingspatroon eruit?

De kern van orthomoleculaire voeding is dat het voedingspatroon wordt aangepast aan jouw lichaam en jouw behoeften. Wel zijn er een aantal basisregels die bij dit voedingspatroon passen.

Zo zie je geen bewerkte producten terugkomen bij deze leefstijl. Biologische voeding en verse producten vormen de basis. Ook koolhydraten, bepaalde soorten vlees en zuivel worden beperkt gebruikt.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert

Hoe het orthomoleculaire dieet er precies uitziet is helemaal afhankelijk van de persoon voor wie het wordt samengesteld. De basis is wel altijd hetzelfde:

  • Veel groente
  • Veel fruit
  • Eiwitten uit vis, gevogelte en schelp- en schaaldieren
  • Gezonde vetten uit noten en zaden
Tip

Wil je volgens de orthomoleculaire voedingsleer gaan eten? Laat je dan altijd adviseren door een diëtist, zodat je geen essentiële voedingsstoffen mist.

Het belang van ontzurende voeding

Een van de kernpunten van orthomoleculaire voeding is het tegengaan van verzuring in je lichaam. Producten zoals vlees, granen en zuivel zorgen tijdens het verteren voor het vrijkomen van zuur in je lichaam.

Dat hoeft geen probleem te zijn, behalve wanneer je te veel verzurende voeding eet. De zuurgraad in je lichaam wordt dan te hoog, wat voor klachten zorgt. Daarom speelt ontzurende voeding een belangrijke rol bij de orthomoleculaire voedingsleer.

Groenten en fruit worden als ontzurende voedingsmiddelen gezien. Tijdens het verteren blijft er een basische rest over. Dit compenseert het zuur dat vrijkomt wanneer je vlees, zuivel of granen eet.

Hierdoor blijft je lichaam in balans, waardoor er geen klachten ontstaan. Het eten van verse groenten en fruit is dus een belangrijk onderdeel binnen deze voedingsleer.

Duim omhoog voor orthomoleculaire therapie

Voordelen van orthomoleculaire voeding

De daadwerkelijke effecten van orthomoleculaire voeding zijn niet bewezen.

Wat zeker is, is dat de basis van deze manier van eten is erg gezond is.

Dat komt doordat er een grote nadruk ligt op vers eten.

Bewerkte producten laat je zoveel mogelijk links liggen, waardoor je automatisch minder ongezonde vetten, zout en suiker binnenkrijgt.

Het mijden van bewerkte producten kunnen welvaartsziektes zoals diabetes of hart- en vaatziekten mogelijk voorkomen worden. Daarnaast zorgt het volgen van een gezond en gevarieerd voedingspatroon ervoor dat je je fitter voelt.

Je geeft je lichaam namelijk wat het nodig heeft: bouwstoffen om goed te functioneren. Hierdoor wordt er bij sommige onderzoeken een positief effect gezien bij mensen die zich op orthomoleculaire voeding richten.

Duim naar beneden om nadelen van orthomoleculaire voeding

Nadelen van orthomoleculaire voeding

Het nadeel van orthomoleculaire voeding is dat er geen bewijs is dat deze manier van eten gezondheidsvoordelen oplevert.

Natuurlijk is een dieet met veel groenten, fruit, gezonde vetten en magere proteïne een goede basis voor je gezondheid.

Dit betekent alleen niet dat je met deze manier van eten ook ernstigere gezondheidsklachten kunt verminderen.

Het is ook niet zeker dat orthomoleculaire voeding de enige manier is om je gezonder en fitter te voelen. Een ander nadeel is dat orthomoleculaire therapeuten vaak grote hoeveelheden supplementen voorschijven.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Zo zou je ervoor zorgen dat je voldoende vitaminen en mineralen binnenkrijgt. Met een normaal gevarieerd dieet is dat onnodig.

Het innemen van grote hoeveelheden van vitaminen kan zelfs schadelijk zijn. Zo vergroot een grote hoeveelheid vitamine E mogelijk de kans op kanker.

Tip

Overleg altijd met je huisarts voordat je supplementen gaat nemen. Zo weet je zeker dat er geen negatieve bijwerkingen zijn.

Voor wie is orthomoleculaire voeding geschikt?

In principe is orthomoleculaire voeding geschikt voor iedereen. Het is een op maat gemaakte manier van eten.

Hierdoor is het ook toepasbaar voor kinderen, ouderen of zieke mensen.Er kunnen bovendien aanpassingen gedaan worden als je niet tegen zuivel of gluten kunt.

Ook als je liever vegetarisch of veganistisch eet is het mogelijk om de dit dieet te volgen. Het is dan wel belangrijk om een diëtist te vinden met ervaring op dit gebied. Zo weet je zeker dat je voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt.

Tip

Eén van de kernpunten van orthomoleculaire voeding is dat het aansluit op jouw behoeften. Kies daarom nooit voor een kant-en-klaar dieet. Laat je adviseren door een expert. Wat de één nodig heeft, is niet wat jij nodig hebt.

Orthomoleculaire voeding tijdens de zwangerschap

Er wordt gedacht dat orthomoleculaire voeding erg behulpzaam kan zijn tijdens de zwangerschap. Veel zwangere vrouwen hebben last van tekorten, die met de juiste voeding weer hersteld kunnen worden.

Het is wel belangrijk om altijd het advies van je dokter te volgen. Zo voorkom je dat je voor een voedingspatroon kiest dat uiteindelijk schadelijk is tijdens een zwangerschap.

Conclusie

De kern van orthomoleculaire voeding is dat het voedingspatroon wordt aangepast aan jouw lichaam en jouw behoeften. 

Wanneer je als basis voor je gerechten meer voor onbewerkt en biologisch voedsel kiest, kun je al een heel goed begin maken! 

Wil je volledig volgens de orthomoleculaire voedingsleer gaan eten? Laat je dan altijd adviseren door een diëtist. Zo weet je zeker dat je geen essentiële voedingsstoffen mist.

Beoordeel dit artikel

Diëtist Desiré van der Kruk beantwoordt jouw vragen

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze voedingsexperts hier!

Gerelateerde artikelen

Gezondeten.nl Vetten, een onmisbaar onderdeel van het dieet?

Vetten, onderschat maar onmisbaar in een gezond eetpatroon

Vetten, zijn ze vet belangrijk? Of kun je er beter voor zorgen dat je niet te veel van deze stofjes binnenkrijgt? Over ...

Alizonne dieet therapeut

Alizonne dieet: de voor- en nadelen van Alizonne therapie

Het Alizonne dieet is uitgegroeid tot een grote trend in Nederland. Met dit dieet hebben verschillende bekende Nederland...

De aardpeer, vergeten groenten die je niet mag vergeten

Vergeten groenten, heerlijke groenten die je niet moet vergeten

Het begrip “vergeten groenten” zegt letterlijk wat het is; groenten die we vergeten zijn. Het gaat vaak om groenten welk...

Orthomoleculaire voedingsleer & geneeskunde

Orthomoleculaire voedingsleer & geneeskunde

Orthomoleculaire voedingsleer en de daaraan gekoppelde orthomoleculaire geneeskunde beleven een opmars. Het wordt bijvoo...

rood vlees

Rood vlees: is het schadelijk voor je gezondheid?

Een malse, sappige hamburger met een flinke laag saus en een plakje gesmolten kaas. Geserveerd op een knapperig broodje ...

Alternatieve behandeling bij astma

Alternatieve behandeling bij astma, effectief en gezond

Een alternatieve behandeling bij astma; wat zijn de mogelijkheden? In Nederland zijn er zo'n half miljoen mensen met as...

Biologisch vlees zuivel beter

Biologisch vlees en zuivel beter voor jou en het milieu?

Biologische vlees- en zuivelproducten zijn hot! Zo kan het zomaar gebeuren dat je bij je buurvrouw op de koffie bent en ...

Lees wat je gemist hebt

10030 Mensen gingen je al voor

Blijf op de hoogte door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief. Ontvang tijdelijk ons e-book 'Eet jij gezond?' helemaal gratis.

Je ontvangt maximaal één persoonlijke e-mail per week van een van onze teamleden.
Een postbode met het (PDF) boek 'Gezond eten voor iedereen'