Orthomoleculaire voeding, wat is het precies?

Orthomoleculaire voeding wordt door veel mensen als een wondermiddel beschouwd. Er wordt gedacht dat het je algemene gezondheid verbetert en het zelfs chronische ziekten kan genezen en voorkomen.

Maar wat houdt orthomoleculaire voeding precies in? Wij vertellen je alles wat je moet weten.

Diëtist Desiré van der Kruk beantwoordt jouw vragen

Geschreven door Desiré van der Kruk, DiëtistBSc Voeding en diëtiek, WO niveau Nutrition, Exercise and Sports

Orthomoleculaire voeding

Wat betekent orthomoleculair?

Het woord orthomoleculair bestaat uit twee delen. Orthos is het Griekse woord voor correct of juist. Je zou het ook als gezond kunnen vertalen.

Moleculair wijst naar het moleculenniveau. Heb je het over orthomoleculair, dan heb je het over juiste en gezonde stoffen voor ons lichaam.

Bij orthomoleculaire therapie gaat het dan vooral over voeding. Deze therapeuten houden zich bezig met welke voeding je lichaam op de juiste manier steunt en geen schade aanricht.

Wist je dat...

...deze vorm van therapie onder de alternatieve geneeskunde valt? De werking is dus niet wetenschappelijk bewezen, maar kan een aanvulling zijn op de reguliere gezondheidszorg.

Is er een verschil tussen een orthomoleculair therapeut en orthomoleculair diëtist?

Een orthomoleculair therapeut is geschoold in de orthomoleculaire theorie. Deze therapeuten hebben daarom een goede algemene kennis over deze alternatieve geneeskunde. Ze kunnen de kennis toepassen op voeding, leefstijl, gedrag en bioritme.

Je bent pas een orthomoleculair diëtist wanneer je zowel orthomoleculaire theorie hebt gestudeerd als een opleiding diëtetiek hebt afgerond.

Het voordeel van een orthomoleculair diëtist is dus dat deze hulpverlener zowel traditionele als alternatieve geneeskunde beheerst. De diëtist is ook veel meer gespecialiseerd in voeding en wat het met je lichaam doet. Heb je dus specifiek interesse in orthomoleculaire voeding? Dan is een gespecialiseerde diëtist de beste keuze.

Gezondheidsproblemen in DNA van voedingspatroon

Wat is orthomoleculaire voeding?

Bij orthomoleculaire voeding wordt er gedacht dat veel gezondheidsproblemen te herleiden zijn naar je voedingspatroon.

Eet je te eenzijdig of ongezond? Dan komt je lichaam essentiële voedingsstoffen tekort die noodzakelijk zijn voor gezonde cellen.

Hierdoor kunnen er allerlei klachten ontstaan, van pijn tot een hoge bloeddruk. Orthomoleculaire diëtisten gebruiken de juiste voedingsstoffen om tekorten aan te vullen en disbalansen in je lichaam te herstellen.

Hoe ziet een orthomoleculair voedingspatroon eruit?

De kern van orthomoleculaire voeding is dat het voedingspatroon wordt aangepast aan jouw lichaam en jouw behoeften. Wel zijn er een aantal basisregels die bij dit voedingspatroon passen.

Zo zie je geen bewerkte producten terugkomen bij deze leefstijl. Biologische voeding en verse producten vormen de basis. Ook koolhydraten, bepaalde soorten vlees en zuivel worden beperkt gebruikt. Dit is helemaal afhankelijk van de persoon voor wie het voedingspatroon wordt samengesteld. De basis is wel altijd hetzelfde:

  • Veel groente
  • Veel fruit
  • Eiwitten uit vis, gevogelte en schelp- en schaaldieren
  • Gezonde vetten uit noten en zaden
Tip

Wil je volgens de orthomoleculaire voedingsleer gaan eten? Laat je dan altijd adviseren door een diëtist, zodat je geen essentiële voedingsstoffen mist.

Wat betekent ontzurende voeding?

Een van de kernpunten van orthomoleculaire voeding is het tegengaan van verzuring in je lichaam. Producten zoals vlees, granen en zuivel zorgen tijdens het verteren voor het vrijkomen van zuur in ons lichaam.

Dat hoeft geen probleem te zijn, behalve wanneer je te veel verzurende voeding eet. De zuurgraad in je lichaam wordt dan te hoog, wat voor klachten zorgt. Daarom speelt ontzurende voeding een belangrijke rol bij de orthomoleculaire voedingsleer.

Groenten en fruit worden als ontzurende voedingsmiddelen gezien. Tijdens het verteren blijft er een basische rest over. Dit compenseert het zuur dat vrijkomt wanneer je vlees, zuivel of granen eet. Hierdoor blijft je lichaam in balans, waardoor er geen klachten ontstaan. Het eten van verse groenten en fruit is dus een belangrijk onderdeel binnen deze voedingsleer.

Duim omhoog voor orthomoleculaire therapie

Voordelen van orthomoleculaire voeding

De daadwerkelijke effecten van orthomoleculaire voeding zijn niet bewezen, maar de basis van deze manier van eten is erg gezond. Dat komt doordat er een grote nadruk ligt op vers eten.

Bewerkte producten laat je zoveel mogelijk links liggen, waardoor je automatisch minder ongezonde vetten, zout en suiker binnenkrijgt.

Het mijden van bewerkte producten kunnen welvaartsziektes zoals diabetes of hart- en vaatziekten mogelijk voorkomen worden. Daarnaast zorgt het volgen van een gezond en gevarieerd voedingspatroon ervoor dat je je fitter voelt.

Je geeft je lichaam namelijk wat het nodig heeft: bouwstoffen om goed te functioneren. Hierdoor wordt er bij sommige onderzoeken een positief effect gezien bij mensen die zich op orthomoleculaire voeding richten.

Duim naar beneden om nadelen van orthomoleculaire voeding

Nadelen van orthomoleculaire voeding

Een van de grote nadelen van orthomoleculaire voeding is dat er geen bewijs is dat deze manier van eten gezondheidsvoordelen oplevert. Natuurlijk is een dieet met veel groenten, fruit, gezonde vetten en magere proteïne een goede basis voor je gezondheid.

Dit betekent alleen niet dat je met deze manier van eten ook ernstigere gezondheidsklachten kunt verminderen.

Het is ook niet zeker dat orthomoleculaire voeding de enige manier is om je gezonder en fitter te voelen. Een ander nadeel is dat orthomoleculaire therapeuten vaak grote hoeveelheden supplementen voorschijven.

Zo zou je ervoor zorgen dat je voldoende vitaminen en mineralen binnenkrijgt. Met een normaal gevarieerd dieet is dat onnodig. Het innemen van grote hoeveelheden van vitaminen kan zelfs schadelijk zijn. Zo vergroot een grote hoeveelheid vitamine E de kans op kanker.

Tip

Overleg altijd met je huisarts voordat je supplementen gaat nemen. Zo weet je zeker dat er geen negatieve bijwerkingen zijn.

Voor wie is orthomoleculaire voeding geschikt?

In principe is orthomoleculaire voeding geschikt voor iedereen. Het is een op maat gemaakte manier van eten, waardoor het ook toepasbaar is voor kinderen, ouderen of zieke mensen. Er kunnen ook aanpassingen gedaan worden voor mensen die niet tegen zuivel of gluten kunnen.

Ook voor mensen die liever vegetarisch of veganistisch eten is het mogelijk om de orthomoleculaire voedingsleer te volgen. Het is dan wel belangrijk om een diëtist te vinden met ervaring op dit gebied, zodat je zeker weet dat je voldoende eiwitten en vitaminen binnenkrijgt.

Tip

Eén van de kernpunten van orthomoleculaire voeding is dat het aansluit op jouw behoeften. Kies daarom nooit voor een kant-en-klaar dieet, maar laat je adviseren door een expert. Wat de één nodig heeft, is namelijk niet wat jij nodig hebt.

Orthomoleculaire voeding tijdens de zwangerschap

Er wordt gedacht dat orthomoleculaire voeding erg behulpzaam kan zijn tijdens de zwangerschap. Veel zwangere vrouwen hebben last van tekorten, die met de juiste voeding weer hersteld kunnen worden.

Het is wel belangrijk om altijd het advies van je dokter te volgen. Zo voorkom je dat je voor een voedingspatroon kiest dat uiteindelijk schadelijk is tijdens een zwangerschap.

Bericht bewaren
Beoordeel
Diëtist Desiré van der Kruk beantwoordt jouw vragen

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze deskundigen hier!

Mogelijk ook interessant

Orthomoleculaire voedingsleer & geneeskunde

Orthomoleculaire voedingsleer & geneeskunde

Orthomoleculaire voedingsleer en de daaraan gekoppelde orthomoleculaire geneeskunde beleven een opmars. Het wordt bijvoo...

Wat is een diëtist

Een diëtist helpt bij het behalen van je gezondheidsdoelen

Een diëtist is een bekend begrip, maar weet je waar deze professional je bij kan helpen? Kom er in dit artikel achter wa...

10x cholesterolverlagende voeding

10x cholesterolverlag­e­n­d­e voeding

Wij hebben in dit artikel de belangrijkste cholesterolverlagers op een rij gezet. Gelukkig is het ook nog eens heel smak...

Ontzuren: de sleutel tot fysieke en mentale gezondheid

Ontzuren: de sleutel tot fysieke en mentale gezondheid

Ontzuren: het wordt wel de sleutel tot fysieke en mentale gezondheid genoemd. In één van de eerste onderzoeksresultaten ...

Wat doet een voedingscoach?

Voedingscoach, dit is wat je er van mag verwachten! (inclusief de voor- en nadelen)

Een voedingscoach is specialist op het gebied van voeding en leefstijl. Deze hulpverlener helpt je daarom met afvallen, ...

Toon meer (328)