Leefstijlverbeter­i­n­g bij artrose of maagverkleining

Er zijn al gecombineerde leefstijlinterventies (GLI’s) voor mensen met overgewicht of diabetes. Ook voor artrose, maagverkleining en leververvetting worden nu speciale leefstijlprogramma’s ontwikkeld. 

Gecombineerde leefstijlinterventies worden meer aangeboden

Speciale GLI’s 

Het Albert Schweitzer ziekenhuis in Dordrecht gaat speciale gecombineerde leefstijlinterventies (GLI’s) aanbieden die voor specifieke aandoeningen zijn ontwikkeld.

Momenteel loopt er een pilot met zo’n leefstijlprogramma voor artrose en er komen ook programma’s voor maagverkleiningen (bariatrie) en niet-alcoholgerelateerde leververvetting (NASH). 

Leefstijl bij artrose

De GLI voor mensen met artrose is een samenwerking tussen het Albert Schweitzer ziekenhuis in Dordrecht, Artroselifestyle.nl en leefstijlcentrum Your Health Spot.

Tip

Afgelopen maand zijn twee pilotgroepen van elk tien deelnemers van start gegaan. Als de piot succesvol verloopt, zal het programma structureel worden aangeboden. 

Bewegen en spieropbouw

De doelen van het leefstijlprogramma bij artrose zijn: het leren omgaan met artrose, gewicht verliezen en kracht opbouwen.

Volgens de initiatiefnemers zijn er al wel leefstijlprogramma’s voor bijvoorbeeld mensen met diabetes of hart- en vaatziekten, maar daarin ligt meestal de nadruk op gewichtsverlies. Mensen met artrose hebben een iets andere aanpak nodig en daarom is de GLI aangepast met meer aandacht voor bewegen en spieropbouw.

Minder complicaties

Mensen met overgewicht hebben meer kans op complicaties tijdens of na het plaatsen van een knie- of heupprothese. Wie vooraf gewicht verliest en goed leert omgaan met artrose, heeft misschien voorlopig geen operatie nodig of zelfs uiteindelijk helemaal niet.

‘Je eigen gewricht is beter dan welke prothese ook’, stelt orthopedisch chirurg Mikel Reilingh van het Albert Schweitzer ziekenhuis. ‘Opereren doen wij daarom pas als het kraakbeen echt weg is.’ Dankzij deze GLI hoeft de patiënt dat niet af te wachten, maar kan deze zelf de balans vinden tussen voeding, beweging, spieropbouw en gewichtsverlies.’

Leefstijlcoach, fysiotherapeut en diëtist

De GLI voor artrose duurt twee jaar en bestaat uit groepssessies, individuele sessies en een ThuisTrainer-app. Er is begeleiding door onder andere een fysiotherapeut, een diëtist en een leefstijlcoach. Naast voeding en beweging is er ook aandacht voor slaap, stress en innerlijke balans, net als in de “gewone” GLI.

Het programma is gratis voor de deelnemers, na verwijzing door de orthopeed.  Een deel wordt vergoed door de zorgverzekeraars en de rest door de initiatiefnemers. Deze hopen dat de zorgverzekeraars op den duur de GLI helemaal zullen bekostigen, zodra gebleken is dat het werkt.

Ze verwachten dat de deelnemers veel beter structureel worden geholpen door hun hele problematiek aan te pakken in plaats van alleen dat ene pijnlijke gewricht. 

Maagverkleining en leververvetting

Intussen is het Albert Schweitzer ziekenhuis met Your Health Spot bezig met pilot-GLI’s op het gebied van respectievelijk maagverkleiningen en niet-alcoholgerelateerde leververvetting (NASH).

De GLI bij maagverkleining duurt drie jaar, waarvan drie maanden vóór de operatie en 33 maanden erna. Doel is de patiënten zo fit als mogelijk de operatie in te laten gaan en daarna terugval in oude gewoonten te voorkomen.

Bij leververvetting duurt de GLI twee jaar en is het doel om met behulp van beweging, coaching en onder meer een mediterraan dieet af te laten vallen en de vervetting van de lever terug te dringen.

Voedingswetenschapper Angela Sever

Geschreven door Angela Severs, WO niveau Wetenschappelijke voedingsdeskundige A, BSc Biochemicus, MSc Scheikundige Technologie, Voedingswetenschapper

Bericht bewaren
Beoordeel

Mogelijk ook interessant

Operatie Obesitas: nieuwe tv-serie met willie wartaal

“Operatie Obesitas”: nieuwe tv-serie

Op 8 september start de 4-delige tv-serie “Operatie Obesitas”. Hierin worden  verschillende mensen gevolgd in het proces...

Afslanken met pillen injecties en ballonnen

Afslanken met tabletten en injecties

Mensen met een overtollig lichaamsgewicht zijn soms gebaat bij hulp. Een voedingspatroon is vaak lastig te doorbreken, h...

kinderen overgewicht

Be-My-Coach helpt kinderen met overgewicht bij leefstijlaanpassi­n­g

Het project “Be-My-Coach" wil kinderen met overgewicht actief betrekken bij de best passende zorg en leefstijlaanp...

medicatie obesitas

Eerste medicijn tegen obesitas in basisverzekering

Er zijn verschillende medicijnen voor de behandeling van obesitas, maar tot nu toe moesten patiënten die zelf betalen. M...