Leefstijlverbetering bij artrose of maagverkleining

Er zijn al gecombineerde leefstijlinterventies (GLI’s) voor mensen met overgewicht of diabetes. Ook voor artrose, maagverkleining en leververvetting worden nu speciale leefstijlprogramma’s ontwikkeld. 

Gecombineerde leefstijlinterventies worden meer aangeboden

Speciale GLI’s 

Het Albert Schweitzer ziekenhuis in Dordrecht gaat speciale gecombineerde leefstijlinterventies (GLI’s) aanbieden die voor specifieke aandoeningen zijn ontwikkeld.

Momenteel loopt er een pilot met zo’n leefstijlprogramma voor artrose en er komen ook programma’s voor maagverkleiningen (bariatrie) en niet-alcoholgerelateerde leververvetting (NASH). 

Leefstijl bij artrose

De GLI voor mensen met artrose is een samenwerking tussen het Albert Schweitzer ziekenhuis in Dordrecht, Artroselifestyle.nl en leefstijlcentrum Your Health Spot.

Tip

Afgelopen maand zijn twee pilotgroepen van elk tien deelnemers van start gegaan. Als de piot succesvol verloopt, zal het programma structureel worden aangeboden. 

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert

Bewegen en spieropbouw

De doelen van het leefstijlprogramma bij artrose zijn: het leren omgaan met artrose, gewicht verliezen en kracht opbouwen.

Volgens de initiatiefnemers zijn er al wel leefstijlprogramma’s voor bijvoorbeeld mensen met diabetes of hart- en vaatziekten, maar daarin ligt meestal de nadruk op gewichtsverlies. Mensen met artrose hebben een iets andere aanpak nodig en daarom is de GLI aangepast met meer aandacht voor bewegen en spieropbouw.

Voedingsschema's op maatNieuw

Ontvang elke week een nieuw voedingsschema op basis van je persoonlijke macro- en caloriebehoefte. Inclusief wekelijkse boodschappenlijst.

Elke week een nieuw voedingsschema op maat!
Fitchef logo Powered by FitChef
Voedingsschema's

Minder complicaties

Mensen met overgewicht hebben meer kans op complicaties tijdens of na het plaatsen van een knie- of heupprothese. Wie vooraf gewicht verliest en goed leert omgaan met artrose, heeft misschien voorlopig geen operatie nodig of zelfs uiteindelijk helemaal niet.

‘Je eigen gewricht is beter dan welke prothese ook’, stelt orthopedisch chirurg Mikel Reilingh van het Albert Schweitzer ziekenhuis. ‘Opereren doen wij daarom pas als het kraakbeen echt weg is.’ Dankzij deze GLI hoeft de patiënt dat niet af te wachten, maar kan deze zelf de balans vinden tussen voeding, beweging, spieropbouw en gewichtsverlies.’

Leefstijlcoach, fysiotherapeut en diëtist

De GLI voor artrose duurt twee jaar en bestaat uit groepssessies, individuele sessies en een ThuisTrainer-app. Er is begeleiding door onder andere een fysiotherapeut, een diëtist en een leefstijlcoach. Naast voeding en beweging is er ook aandacht voor slaap, stress en innerlijke balans, net als in de “gewone” GLI.

Het programma is gratis voor de deelnemers, na verwijzing door de orthopeed.  Een deel wordt vergoed door de zorgverzekeraars en de rest door de initiatiefnemers. Deze hopen dat de zorgverzekeraars op den duur de GLI helemaal zullen bekostigen, zodra gebleken is dat het werkt.

Ze verwachten dat de deelnemers veel beter structureel worden geholpen door hun hele problematiek aan te pakken in plaats van alleen dat ene pijnlijke gewricht. 

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Maagverkleining en leververvetting

Intussen is het Albert Schweitzer ziekenhuis met Your Health Spot bezig met pilot-GLI’s op het gebied van respectievelijk maagverkleiningen en niet-alcoholgerelateerde leververvetting (NASH).

De GLI bij maagverkleining duurt drie jaar, waarvan drie maanden vóór de operatie en 33 maanden erna. Doel is de patiënten zo fit als mogelijk de operatie in te laten gaan en daarna terugval in oude gewoonten te voorkomen.

Bij leververvetting duurt de GLI twee jaar en is het doel om met behulp van beweging, coaching en onder meer een mediterraan dieet af te laten vallen en de vervetting van de lever terug te dringen.

Voedingswetenschapper Angela Sever

Geschreven door Angela Severs, VoedingswetenschapperWO niveau Wetenschappelijke voedingsdeskundige A, BSc Biochemicus, MSc Scheikundige Technologie

Beoordeel dit nieuws

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert
Nieuw Voedingsschema's op maat

Gezond eten was nog nooit zo eenvoudig!

Voedingsschema's
Meer informatie
Fitchef logo Powered by FitChef

Beoordeel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Eiwitten voor spieropbouw, handige tips en suggesties!

Eiwitten voor spieropbouw? Dit wil je weten!

Eiwitten zijn voedingsstoffen, net als vetten en koolhydraten. Een ander veel gebruikte benaming voor eiwitten is proteï...

Diabetes Type 1

Diabetes type 1, wat is het en hoe wordt het veroorzaakt?

Als je diabetes type 1 hebt, maakt je lichaam het hormoon insuline niet meer aan. Zonder die stof kun je niet leven. Het...

Diabetes Type 2

Diabetes Type 2

Diabetes type 2 werd vroeger 'ouderdomssuiker' genoemd. Tegenwoordig krijgen steeds meer jonge mensen de ziekte ook, vaa...

Artrose behandeling

Artrose behandeling

Op zoek naar een goede artrose behandeling? Leven met artrose is voor veel mensen erg zwaar. Door het worstelen met alle...

Pijn in de schouder: oorzaken schouderklachten

Pijn in de schouder: oorzaken schouderklachten

Pijn in de schouder komt veel voor. Het gaat dan met name over pijn rond het schoudergewricht. Dit is een complex gewric...

Jicht: oorzaken, symptomen en behandeling

Jicht: oorzaken, symptomen en behandeling

Heb je last van aanvallen van gewrichtspijn? Wellicht heb je te maken met de gewrichtsaandoening jicht. in de volksmond ...

spieropbouw

Meer spiermassa? Dit wil je eten (+ eiwitrijk menu)

Wil jij een gespierd lichaam? Dan ben je niet de enige. Veel mannen en vrouwen dromen ervan. Spieren worden vaak gezien ...

Lees wat je gemist hebt

13510 Mensen gingen je al voor

Blijf op de hoogte door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief. Ontvang tijdelijk ons e-book 'Eet jij gezond?' helemaal gratis.

Je ontvangt maximaal één persoonlijke e-mail per week van een van onze teamleden.
Een postbode met het (PDF) boek 'Gezond eten voor iedereen'