Meer aandacht nodig voor gezonde leefstijl in de zorg

 De meerderheid van de Nederlanders vindt dat er meer aandacht moet gaan naar het bevorderen van een gezonde leefstijl om de zorg goed, toegankelijk en betaalbaar te houden.

preventie zorg

Preventie van ziekte

Uit representatief onderzoek onder 2.000 Nederlanders in opdracht van Zorginstituut Nederland blijkt dat bijna 70 procent van de Nederlanders voorstander van het anders organiseren van zorg.

Van de ondervraagden is 60 procent van mening dat er veel meer focus moet komen te liggen op voorkomen van ziekten in plaats van het behandelen ervan. 

Wist je dat...

...volgens Zorginstituut Nederland de kosten van het basispakket met 0,4% gestegen zijn in 2021?

Ruim 80 procent van de deelnemers vindt dat het maken van gezonde keuzes makkelijker moet worden, bijvoorbeeld door het verlagen van de BTW op groenten en fruit en het weren van snoep- en frisdrankautomaten uit scholen.

premie zorg

Hogere zorgpremie bij ongezonde leefstijl?

Uit het onderzoek blijkt verder dat de bereidheid om mee te betalen aan de zorg voor mensen met een ongezonde leefstijl onder druk staat. Zo’n 4 op de 10 Nederlanders vindt dat mensen die ongezond leven een hogere zorgpremie moeten gaan betalen.

Mensen met een ongezonde leefstijl moeten actief hierop worden aangesproken door hun huisarts, vindt 64 procent. Een minderheid van 19 procent gaat nog een stap verder en vindt dat zijzelf voorrang moeten krijgen in de zorg op mensen met een ongezonde leefstijl.

Bewustwordingscampagne

Het Zorginstituut publiceerde het onderzoek bij de start van een bewustwordingscampagne over hoe de toekomst van onze zorg eruit moet zien: #dezorgvanmorgen.

Steeds meer mensen hebben vaker en langer zorg nodig. Kosten blijven stijgen. Het enige dat krimpt is het aantal mensen dat in de zorg wil werken. Uit het onderzoek blijkt dat ruim driekwart van de Nederlanders zich er niet of onvoldoende van bewust is dat de dreigende crisis in de zorg ook hen persoonlijk zal raken.

‘Als er niets verandert, zullen patiënten in de nabije toekomst niet langer in alle gevallen kunnen rekenen op goede zorg’, aldus Sjaak Wijma, voorzitter van de Raad van Bestuur van Zorginstituut Nederland. ‘We moeten bedenken wat we belangrijk vinden in de zorg, keuzes maken en elkaar daaraan houden.’

zorg social media

#dezorgvanmorgen

Via de hashtag #dezorgvanmorgen wordt iedereen met hart voor de zorg uitgenodigd op social media mee te praten en met elkaar in gesprek te gaan over de toekomst van onze zorg.

Het doel is om iedere Nederlander ervan bewust te maken dat verandering in de zorg nodig is en dat dit duidelijke keuzes en acties vraagt van de hele samenleving. 

Wist je dat...

...ieder jaar ongeveer 10% van de bevolking wordt opgenomen in het ziekenhuis? Een klein deel van deze patiënten zorgen voor hoge tot zeer hoge zorgkosten.

Onder meer minister Ernst Kuipers van VWS, NWO-voorzitter en internist Marcel Levi en internist Liesbeth van Rossum doen mee met de campagne en delen in persoonlijke video’s hun verhalen én ze vertellen hoe zij denken dat het beter kan.

Voedingswetenschapper Angela Sever

Geschreven door Angela Severs, WO niveau Wetenschappelijke voedingsdeskundige A, BSc Biochemicus, MSc Scheikundige Technologie, Voedingswetenschapper

Bericht bewaren
Beoordeel

Mogelijk ook interessant

duurzaam eten

Gezonde en duurzame voeding gaan meestal hand in hand

Om in de toekomst iedereen te voeden, is het nodig om duurzamer te gaan eten. Maar hoe doe je dat? Prof. Ingeborg Brouwe...

overgewicht-door-ongezond-eten

Overgewicht komt niet door hoeveel je eet, maar wat je eet

Te veel eten is niet de hoofdoorzaak van overgewicht. Het ligt meer aan wát je eet. De ene calorie is de andere niet, en...

meer-fruit-en-groente-zorgen-voor-meer-winderigheid

Meer fruit en groente zorgen voor meer winderigheid!

Mensen die overstappen op een plantaardig dieet laten vaker winden. Vervelend, maar het is juist een goed teken. Het kom...

meer bewegen

Wat levert meer beweging op?

Het behalen van bewegingsdoel van het Nationaal Preventieakkoord zorgt niet alleen voor verbetering van de volksgezondhe...

Kalium voordeel

Kalium in eten vermindert nadelige effecten van te veel zout in voeding

Te veel zout eten is ongezond. Uit onderzoek van het Amsterdam UMC blijkt nu dat vrouwen die kaliumrijk voedsel zoals gr...

Toon meer (211)