Maagbeschermers: Waarom, Bijwerkingen en Alternatieven

Brandend maagzuur is een van de meest voorkomende klachten in Nederland. Deze aandoening kan ontstaan door het gebruik van medicijnen of door een medische oorzaak. 

Als je hier last van hebt dan is het vaak nodig om een maagbeschermer te gebruiken. Maar ook wanneer verkeerde eet- en leefgewoonten de oorzaak zijn van de maagklachten, grijpen veel Nederlanders naar maagtabletten. 

Heb jij ook last van je maag? Dan zijn er veel verschillende mogelijkheden om je maag te beschermen. In dit artikel maken wij je wegwijs in het aanbod aan maagbeschermers. Ook leer je over de voor- en nadelen van dit medicijn en ontdek je welke alternatieven er zijn.

Diëtist Fleur Lassche

Geschreven door Fleur Lassche, BSc Voeding en diëtiek, MSc Health education and promotion, HBO minor Klinische voeding, Diëtist & Content Creator

Van maagbeschermers bestaan er twee soorten: maagzuurbinders en maagzuurremmers.

Wat zijn maagbeschermers?

Een teveel aan maagzuur zorgt voor klachten en kan de maagwand beschadigen. Met medicijnen is het mogelijk om het maagzuur in het gareel te houden. Dit zijn de zogenaamde maagbeschermers.

Van maagbeschermers bestaan er twee soorten: maagzuurbinders en maagzuurremmers. Ze doen allebei eigenlijk precies wat hun naam zegt.

Tip

Zowel maagbinders als maagzuurremmers zijn in verschillende vormen verkrijgbaar. Van capsules tot kauwtabletten en van maagtabletten die je in zijn geheel moet doorslikken, tot exemplaren die je kunt oplossen in water.

Maagzuurbinder

Een maagzuurbinder is alleen werkzaam in je maag. Daar bindt het je maagzuur en neutraliseert het. Wanneer je een maagzuurbinder inneemt, ben je in principe snel van het brandende gevoel af. De werking van het middel duurt een paar uur. 

Maagzuurremmer

Maagzuurremmers zijn meestal zonder recept verkrijgbaar bij de drogisterij of apotheek. Maagzuurremmers verminderen de aanmaak van het zuurgehalte in je maag. Ook werkt de stof van dit soort medicijnen niet alleen in je maag, maar wordt het ook in je bloed opgenomen.

Deze medicijnen zijn dus niet alleen bedoeld om van het ongemakkelijke gevoel van brandend maagzuur af te komen, maar ook om een eventuele beschadigde maagwand te genezen. De werking van deze medicijnen duurt ook langer dan die van maagbinders.

Wist je dat...

...circa 2,8 miljoen Nederlanders per jaar een recept voor sterke maagzuurremmers krijgen? Dit is volgens het Zorginstituut Nederland onnodig veel.

Maagbeschermers slikken

Waarom zou je maagbeschermers slikken?

Eén van de redenen waarom je misschien een maagbeschermer wilt slikken, is wanneer je last hebt van brandend maagzuur door overmatig eten, te veel alcohol of een stressvol leven en snel van het nare gevoel af wilt zijn. Een verandering van je levensstijl is echter een betere oplossing voor de lange termijn.

Er zijn ook medische redenen om maagbeschermers te nemen. Zo wordt PPI-medicatie (maagzuurremmers zoals pantoprazol of omeprazol) voorgeschreven bij het gebruik van bepaalde medicijnen die je maag kunnen irriteren. Verder zijn bloedverdunners een goede reden om je maag te beschermen, omdat zij een eventuele maagbeschadiging kunnen verergeren.

Behalve medicijngebruik kan ook een lichamelijke aandoening een reden zijn om te kiezen voor maagbeschermers. PPI-medicatie wordt bijvoorbeeld ingezet bij maag- of darmzweren, of bij een ontsteking van je maag. Doordat het maagzuur wordt geremd krijgt je lichaam de kans om te helen.

Tip

Heb je pijn en twijfel je tussen naproxen en paracetamol als pijnstiller? Neem dan de laatste, als je een gevoelige maag hebt. Naproxen kan namelijk een irriterende werking op je maag hebben.

Gebruik van maagbeschermers

Maagbeschermers en bijwerkingen: pas op met langdurig gebruik

Bij sommige maagzuurbinders kunnen er eventueel lichte maagklachten optreden. Ernstigere bijwerkingen zijn zeldzaam. Lees in ieder geval de bijsluiter voordat je een maagzuurbinder slikt, zodat je weet op welke symptomen je moet letten.

Maagzuurremmers zijn in het algemeen een zwaarder middel dan maagzuurbinders. In lagere doseringen zijn er verschillende soorten maagzuurremmers zonder recept te koop bij de apotheek. De zwaardere varianten worden voorgeschreven door je arts.

Van de maagzuurremmers is vooral de zogenaamde PPI-medicatie populair, zoals pantoprazol of omeprazol. Ook bij deze maagzuurremmers kunnen er lichte bijverschijnselen optreden, zoals hoofdpijn of maag-darmklachten. Verder kun je overgevoelig zijn voor deze medicijnen. Dit merk je aan jeuk, huiduitslag of galbulten.

PPI-medicatie wordt ook langdurig op medisch voorschrift gebruikt. De bijwerkingen kunnen dan ernstigere vormen aannemen. Er kunnen bijvoorbeeld ontstekingen in je maag of darm ontstaan. Daarnaast is een tekort aan vitaminen en mineralen mogelijk, en bestaat er kans op botontkalking.

Stop niet plots met bepaalde maagbeschermers

Overigens kun je het beste niet plotseling stoppen met PPI-medicatie wanneer je een van deze maagbeschermers langer dan acht weken gebruikt. Het beste is om het gebruik, in overleg met je huisarts of apotheker, langzaam af te bouwen. Anders kun je weer maagzuurklachten krijgen. Je maag kan namelijk door een plotselinge stop extra zuur gaan aanmaken.

Tip

Heb je last van brandend maagzuur? Controleer dan of je kleding niet te strak zit. Knellende kledingstukken kunnen de oorzaak zijn.

Maagbeschermers in combinatie met andere medicijnen

Voor deskundig advies over het gebruik en de mogelijke bijwerkingen is het het beste om je maagbeschermer voor te laten schrijven door je huisarts of bij de apotheek te kopen. Dit geldt zeker als je andere medicijnen gebruikt.

Zo hebben pantoprazol of omeprazol een wisselwerking met veel andere soorten medicatie. De betrouwbaarheid van de morning-afterpil kan bijvoorbeeld in het geding komen. Maar ook de werking van bloedverdunners en bepaalde antibiotica kunnen verminderen. Check dus bij je arts of apotheker of jouw medicatie samengaat met je maagbeschermer.

Wist je dat...

...je in je keuken misschien ook natuurlijke maagbeschermers vindt? Gember, peterselie en venkel staan bijvoorbeeld bekend om hun kalmerende werking op je maag- en darmstelsel. Verder kunnen munt- en kamillethee verlichting geven.

Gezondere leefstijl inplaats van maagbeschermer

Je maag beschermen zonder medicatie

Net zoals met andere medicijnen is het beter om te voorkomen dat je maagbeschermers moet gebruiken. Er zijn aandoeningen waarbij dat niet mogelijk is, maar veel maagklachten ontstaan door een verkeerde voeding of een ongezonde levenswijze.

Zo zijn scherpe kruiden en alcohol triggers voor brandend maagzuur. Ook rokers hebben eerder last van maagklachten. En eet je te snel of te vet? Dan is de kans groter dat je af en toe naar een maagbeschermer grijpt. Verder is stress een voedingsbodem voor maagproblemen.

In veel gevallen kun je dus zelf je maagzuur-problemen verhelpen. Ben je een roker of drinker? Het matigen met beide gewoontes kan al helpen. Ook het eten van kleinere porties en het minder nuttigen van vette en sterk gekruide gerechten, geeft je maag meer rust. 

Eet ook vezelrijk, want een goede stoelgang helpt brandend maagzuur te voorkomen. En neem vooral de tijd voor je maaltijden. Hanteer de 20-20 regel. Probeer minimaal 20 minuten uit te trekken voor een maaltijd en kauw op elke hap 20 keer. 

Zorg ook voor voldoende rustpunten in je dag, zodat je je kunt ontspannen. En ga je slapen? Doe dat dan niet vlak na een maaltijd, maar minimaal drie uur later. Lig je eenmaal in bed? Verstel dan het hoofdeinde of neem een extra hoofdkussen om te zorgen dat je hoofd hoger ligt. Zo kan maagzuur niet zo makkelijk in je slokdarm stromen.

Wist je dat...

...overgewicht ook een oorzaak kan zijn van brandend maagzuur? Het extra gewicht zorgt namelijk voor meer druk op je buik, waardoor je maag van positie verandert. Doordat deze omhoog wordt gedrukt, kan het maagzuur makkelijker je slokdarm bereiken. Hierdoor ontstaat het brandende gevoel.

Bij maagklachten zijn er meerdere oplossingen. Het beste is om je levensstijl aan te passen. Mocht dit niet genoeg zijn of is er een medische oorzaak? Dan kunnen medicijnen in de vorm van maagbeschermers verlichting brengen. Ga in ieder geval bij langdurige maagzuurklachten naar je huisarts.

Bericht bewaren
Beoordeel
Diëtist Fleur Lassche

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze deskundigen hier!

Mogelijk ook interessant

Melatonine bijwerkingen op korte en lange termijn

Melatonine bijwerkingen op korte en lange termijn

Er zijn vele wetenschappelijke onderzoeken gedaan naar de bijwerkingen van melatonine, zowel op de korte als de lange te...

Diclofenac (NSAID)

Diclofenac (NSAID): De Werking, Bijwerkingen en verschillende Risico’s

Ben je van plan diclofenac te gebruiken? Dan is het goed om stil te staan bij de werking en mogelijke bijwerkingen van d...

Wel of geen ADHD medicijnen?

Wel of geen ADHD medicijnen?

Moet ik (of mijn kind) nu wel of geen ADHD medicijnen slikken? In dit artikel bespreken wij de voor- en nadelen van medi...

Stoppen met antidepressiva

Stoppen met antidepressiva

Stoppen met antidepressiva is meestal niet eenvoudig. Het is ook zeker niet iets wat je van de één op de andere dag kunt...

Constipatie en gebruik laxeermiddel of laxerende voeding

Constipatie en het gebruik van laxeermiddel of laxerende voeding

Constipatie kan erg lastig zijn. Bijna iedereen heeft er wel eens mee te maken. Je kunt last hebben van een langdurige o...

Toon meer (207)