Maagzuurremmers erg onnodig en ongezond

Maagzuurremmer is vaak onnodig bij maagklachten

Zo’n 2,8 miljoen Nederlanders met maagklachten slikken sterke maagzuurremmers op recept. Volgens Zorginstituut Nederland worden deze vaak onterecht voorgeschreven.

Veel Nederlanders met maagklachten

Jaarlijks komen zo’n 800.000 mensen bij de huisarts met maagklachten. Meestal zijn die relatief onschuldig en kunnen ze met leefstijladviezen van de huisarts worden verholpen. Pas als dat niet werkt, schrijft de huisarts medicatie voor.

Volgens de richtlijn moet worden gestart met milde maagzuurremmers. Uit het onderzoek van Zorginstituut Nederland komen sterke aanwijzingen dat een groot deel van de patiënten direct start met de sterkste maagzuurremmers, de zogenoemde protonpompremmers (PPI’s) als omeprazol en pantoprazol.

In 2018 slikten maar liefst 2,8 miljoen Nederlanders PPI’s. Veel patiënten gebruiken deze maagzuurremmers langdurig en dit kan leiden tot gezondheidsrisico’s, zoals een grotere kans op botbreuken, chronische nierschade en vitaminetekorten.

Ook maagonderzoek vaak onnodig

Volgens het Zorginstituut krijgt verder een aanzienlijk deel van de mensen met maagklachten onnodig een kijkonderzoek van de maag (gastroscopie). Bij mensen zonder ernstige symptomen en/of jonger dan 50 jaar, is een gastroscopie volgens de richtlijn meestal niet nodig.

Huisartsen kiezen er desondanks vaak voor deze aan te vragen. Minder kijkonderzoeken en minder lang gebruik van sterke maagzuurremmers kan volgens het Zorginstituut een besparing van 19 miljoen euro per jaar opleveren.

Sneller doorverwijzen naar diëtist

De Nederlandse Vereniging van Diëtisten (NVD) stelt in een reactie op het rapport dat mensen met maagklachten sneller naar een diëtist moeten worden doorverwezen.

Veel klachten zijn met goede leefstijl- en voedingsadviezen door een diëtist relatief snel en eenvoudig te verhelpen, aldus de NVD.

Bericht bewaren
Beoordeel

Bronnen

Zorginstituut Nederland (link)

Voedingswetenschapper Angela Sever

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze deskundigen hier!

Mogelijk ook interessant om te weten

Gezondeten.nl Praat jij wel eens over poep en ontlasting?

Praat jij wel eens over poep?

We praten liever niet over poep. We schamen ons, vinden het vies of ongepast. Toch heeft bijna de helft van de...

Volg ons