Producten in supermarkten bevatten evenveel of net iets minder zout, suiker en verzadigd vet dan 2 jaar geleden. Dat concludeert het RIVM, dat iedere 2 jaar de samenstelling van de producten bekijkt.
Minder zout, vet en suiker in deel van supermarktproducten
Afspraken voor gezondere producten
In 2014 maakten verschillende voedselpartijen en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport afspraken over de samenstelling van bewerkte producten die in supermarkten te koop zijn.
Met elkaar wilden ze zorgen voor een gezonder aanbod, door minder suiker, zout en verzadigd vet in bepaalde voedingsproducten te gebruiken. Deze afspraken werden vastgelegd in het Akkoord Verbetering Productsamenstelling (AVP).
De bedoeling was dat er bijvoorbeeld minder suiker zou komen in frisdranken en toetjes, minder verzadigd vet in vleeswaren en kant-en-klaarmaaltijden en minder zout in brood, sauzen en diepvriessnacks.
Hoe gezond eet jij?
Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.
Wil jij graag je gezondheid verbeteren?
Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.
Ga naar de Matching toolGelukt bij een deel
Voor een deel van de producten is dit gelukt. Vooral producten uit de voedingsgroepen die beschreven zijn in de APV zijn nu iets gezonder dan twee jaar geleden.
Vergeleken met het onderzoek in 2018 is zout het meest gedaald in bewerkte vleesproducten als knakworst in blik en filet americain, maar ook in currysaus en peulvruchten in blik. Verzadigd vet is vooral gedaald in sommige vleeswaren. De hoeveelheden suiker zijn met name afgenomen in frisdranken.
Nog lang niet alles voldoet aan richtlijn
Maar hoewel een deel van de producten wel gezonder is geworden, geldt dat nog lang niet voor alles. Zo’n 29% van de producten bevat nog te veel suiker, 28% bevat te veel zout en 14% bevat te veel verzadigd vet.
De afspraken zoals in de APV liepen in 2020 af. Er zijn nu nieuwe en bredere afspraken gemaakt, die worden opgenomen in het Nationaal Preventie Akkoord.
Hoe gezond eet jij?
Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.
Geschreven door Marjolein Streur, GezondheidswetenschapperHBO niveau Leefstijlcoach, MSc Health sciences, BSc Gezondheidspsychologie