Minder zout, vet en suiker in deel van supermarktproduct­e­n

Producten in supermarkten bevatten evenveel of net iets minder zout, suiker en verzadigd vet dan 2 jaar geleden. Dat concludeert het RIVM, dat iedere 2 jaar de samenstelling van de producten bekijkt. 

Producten moeten gezonder was de afspraak

Afspraken voor gezondere producten

In 2014 maakten verschillende voedselpartijen en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport afspraken over de samenstelling van bewerkte producten die in supermarkten te koop zijn.

Met elkaar wilden ze zorgen voor een gezonder aanbod, door minder suiker, zout en verzadigd vet in bepaalde voedingsproducten te gebruiken. Deze afspraken werden vastgelegd in het Akkoord Verbetering Productsamenstelling (AVP). 

Tip

De bedoeling was dat er bijvoorbeeld minder suiker zou komen in frisdranken en toetjes, minder verzadigd vet in vleeswaren en kant-en-klaarmaaltijden en minder zout in brood, sauzen en diepvriessnacks.

Gelukt bij een deel

Voor een deel van de producten is dit gelukt. Vooral producten uit de voedingsgroepen die beschreven zijn in de APV zijn nu iets gezonder dan twee jaar geleden.

Vergeleken met het onderzoek in 2018 is zout het meest gedaald in bewerkte vleesproducten als knakworst in blik en filet americain, maar ook in currysaus en peulvruchten in blik. Verzadigd vet is vooral gedaald in sommige vleeswaren. De hoeveelheden suiker zijn met name afgenomen in frisdranken.

Nog lang niet alles voldoet aan richtlijn

Maar hoewel een deel van de producten wel gezonder is geworden, geldt dat nog lang niet voor alles. Zo’n 29% van de producten bevat nog te veel suiker, 28% bevat te veel zout en 14% bevat te veel verzadigd vet.

De afspraken zoals in de APV liepen in 2020 af. Er zijn nu nieuwe en bredere afspraken gemaakt, die worden opgenomen in het Nationaal Preventie Akkoord. 

Gezondheidswetenschapper Marjolein Steur

Geschreven door Marjolein Streur, GezondheidswetenschapperHBO niveau Leefstijlcoach, MSc Health sciences, BSc Gezondheidspsychologie

Bericht bewaren
Beoordeel

Mogelijk ook interessant

zout eten

Minder zout, suiker en verzadigd vet in voedingsmiddelen

Het ministerie van VWS wil dat de voedingsindustrie sneller zorgt dat bewerkte voedingsmiddelen minder zout, suiker en v...

Gezondeten.nl te veel suiker en zout in ons eten

Nog steeds te veel zout en suiker in bewerkte voeding

Nederlanders krijgen nog steeds te veel suiker en zout uit bewerkte producten binnen, ondanks afspraken met de voedingsi...

Kalium voordeel

Kalium in eten vermindert nadelige effecten van te veel zout in voeding

Te veel zout eten is ongezond. Uit onderzoek van het Amsterdam UMC blijkt nu dat vrouwen die kaliumrijk voedsel zoals gr...

Natuurlijk daglicht maakt een mens gelukkiger

Natuurlijk daglicht maakt mensen gelukkiger

Naar buiten gaan maakt gelukkig. Door in het daglicht te zijn vergroot ons gevoel van geluk, slapen we beter en hebben w...

teveel zout

Volwassenen krijgen nog steeds te veel zout binnen

De inname van zout lijkt de afgelopen 14 jaar iets te dalen, maar is nog steeds te hoog.Vooral mannen krijgen meer zout ...

Toon meer (211)