Minder zout, vet en suiker in deel van supermarktproduct­e­n

Producten in supermarkten bevatten evenveel of net iets minder zout, suiker en verzadigd vet dan 2 jaar geleden. Dat concludeert het RIVM, dat iedere 2 jaar de samenstelling van de producten bekijkt. 

Producten moeten gezonder was de afspraak

Afspraken voor gezondere producten

In 2014 maakten verschillende voedselpartijen en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport afspraken over de samenstelling van bewerkte producten die in supermarkten te koop zijn.

Met elkaar wilden ze zorgen voor een gezonder aanbod, door minder suiker, zout en verzadigd vet in bepaalde voedingsproducten te gebruiken. Deze afspraken werden vastgelegd in het Akkoord Verbetering Productsamenstelling (AVP). 

Tip

De bedoeling was dat er bijvoorbeeld minder suiker zou komen in frisdranken en toetjes, minder verzadigd vet in vleeswaren en kant-en-klaarmaaltijden en minder zout in brood, sauzen en diepvriessnacks.

Gelukt bij een deel

Voor een deel van de producten is dit gelukt. Vooral producten uit de voedingsgroepen die beschreven zijn in de APV zijn nu iets gezonder dan twee jaar geleden.

Vergeleken met het onderzoek in 2018 is zout het meest gedaald in bewerkte vleesproducten als knakworst in blik en filet americain, maar ook in currysaus en peulvruchten in blik. Verzadigd vet is vooral gedaald in sommige vleeswaren. De hoeveelheden suiker zijn met name afgenomen in frisdranken.

Nog lang niet alles voldoet aan richtlijn

Maar hoewel een deel van de producten wel gezonder is geworden, geldt dat nog lang niet voor alles. Zo’n 29% van de producten bevat nog te veel suiker, 28% bevat te veel zout en 14% bevat te veel verzadigd vet.

De afspraken zoals in de APV liepen in 2020 af. Er zijn nu nieuwe en bredere afspraken gemaakt, die worden opgenomen in het Nationaal Preventie Akkoord. 

Bericht bewaren
Beoordeel

Bronnen

RIVM (link)

Gezondheidswetenschapper Marjolein Steur

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze deskundigen hier!

Mogelijk ook interessant om te weten

Natuurlijk daglicht maakt een mens gelukkiger

Natuurlijk daglicht maakt mensen gelukkiger

Naar buiten gaan maakt gelukkig. Door in het daglicht te zijn vergroot ons gevoel van geluk, slapen we beter en hebben w...

Minder maagdarminfecties dankzij corona?

Minder maagdarminfecties dankzij corona?

Het lijkt erop dat coronamaatregelen als handen wassen en afstand houden niet alleen gunstig zijn tegen een coronabesmet...

Eet gezond voor je nieren

Gezond eten is ook goed voor de nieren

Mensen die gezond eten, hebben minder kans op nierschade dan mensen die ongezond eten. Dat blijkt uit onderzoek onder bi...

Darmklachten? Pas op met het vermijden van voedingsmiddelen, Darmen

Darmklachten? Pas op met het vermijden van voedingsmiddelen

Mensen met het Prikkelbare Darm Syndroom vermijden vaak voedingsmiddelen om klachten te voorkomen. Bij ruim 1 op de 10 p...

vleesvervangers nationale week zonder vlees

Steeds meer Nederlanders eten wekelijks vleesvervangers

In Nederland wordt steeds minder vlees gegeten, terwijl het gebruik van vleesvervangers toeneemt. Dit blijkt uit onderzo...

Toon meer (-8)
Volg ons