Minder zout, vet en suiker in deel van supermarktproducten

Producten in supermarkten bevatten evenveel of net iets minder zout, suiker en verzadigd vet dan 2 jaar geleden. Dat concludeert het RIVM, dat iedere 2 jaar de samenstelling van de producten bekijkt. 

Producten moeten gezonder was de afspraak

Afspraken voor gezondere producten

In 2014 maakten verschillende voedselpartijen en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport afspraken over de samenstelling van bewerkte producten die in supermarkten te koop zijn.

Met elkaar wilden ze zorgen voor een gezonder aanbod, door minder suiker, zout en verzadigd vet in bepaalde voedingsproducten te gebruiken. Deze afspraken werden vastgelegd in het Akkoord Verbetering Productsamenstelling (AVP). 

Tip

De bedoeling was dat er bijvoorbeeld minder suiker zou komen in frisdranken en toetjes, minder verzadigd vet in vleeswaren en kant-en-klaarmaaltijden en minder zout in brood, sauzen en diepvriessnacks.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert

Gelukt bij een deel

Voor een deel van de producten is dit gelukt. Vooral producten uit de voedingsgroepen die beschreven zijn in de APV zijn nu iets gezonder dan twee jaar geleden.

Vergeleken met het onderzoek in 2018 is zout het meest gedaald in bewerkte vleesproducten als knakworst in blik en filet americain, maar ook in currysaus en peulvruchten in blik. Verzadigd vet is vooral gedaald in sommige vleeswaren. De hoeveelheden suiker zijn met name afgenomen in frisdranken.

Nog lang niet alles voldoet aan richtlijn

Maar hoewel een deel van de producten wel gezonder is geworden, geldt dat nog lang niet voor alles. Zo’n 29% van de producten bevat nog te veel suiker, 28% bevat te veel zout en 14% bevat te veel verzadigd vet.

De afspraken zoals in de APV liepen in 2020 af. Er zijn nu nieuwe en bredere afspraken gemaakt, die worden opgenomen in het Nationaal Preventie Akkoord. 

Voedingsschema's op maatNieuw

Ontvang elke week een nieuw voedingsschema op basis van je persoonlijke macro- en caloriebehoefte. Inclusief wekelijkse boodschappenlijst.

Elke week een nieuw voedingsschema op maat!
Fitchef logo Powered by FitChef
Voedingsschema's
Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!
Gezondheidswetenschapper Marjolein Steur

Geschreven door Marjolein Streur, GezondheidswetenschapperHBO niveau Leefstijlcoach, MSc Health sciences, BSc Gezondheidspsychologie

Beoordeel dit nieuws

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert
Nieuw Voedingsschema's op maat

Gezond eten was nog nooit zo eenvoudig!

Voedingsschema's
Meer informatie
Fitchef logo Powered by FitChef

Beoordeel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Glycemische Index (GI) helpt bij afvallen en gezonder leven

Glycemische Index (GI) helpt bij afvallen en gezonder leven

Ben jij al bekend met de term 'Glycemische Index'? Het is een term die in de voedingsleer veel gebruikt wordt om de mate...

Verschillende soorten zout

Alles over de gezondheid van de verschillende soorten zout

Zout: wie gebruikt het niet in meer of mindere mate? Zonder zout zijn veel maaltijden toch wat smakeloos. Alhoewel tevee...

Transvetten - het meest ongezonde vet

Transvetten - het meest ongezonde vet

Transvetten zitten verstopt in veel verschillende voedingsmiddelen. Zelfs in voeding die door de voedselindustrie als 'g...

rood vlees

Rood vlees: is het schadelijk voor je gezondheid?

Een malse, sappige hamburger met een flinke laag saus en een plakje gesmolten kaas. Geserveerd op een knapperig broodje ...

Kan je plaatselijk vet verbranden op bv buik, benen of billen?

Kan je plaatselijk vet verbranden op bv buik, benen of billen?

Kan je plaatselijk vet verbranden? Bestaan er oefeningen die alleen dat onderste buikvet, die hardnekkige zwembandjes of...

Havermelk: het Plantaardige antwoord op dierlijke Melk

Is havermelk gezonder dan koemelk? (+ zo maak je het zelf)

Havermelk kom je steeds vaker tegen. Niet alleen in de schappen van de supermarkt, maar ook in de horeca. Het drankje i...

suiker

De ongezoete waarheid over suiker

Er is veel te doen over suiker. Het geeft een lekkere smaak, maar wordt ook vaak als boosdoener gezien. Is het terecht d...

Lees wat je gemist hebt

14354 Mensen gingen je al voor

Blijf op de hoogte door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief. Ontvang tijdelijk ons e-book 'Eet jij gezond?' helemaal gratis.

Je ontvangt maximaal één persoonlijke e-mail per week van een van onze teamleden.
Een postbode met het (PDF) boek 'Gezond eten voor iedereen'