Nederlandse kinderen bewegen te weinig

Een kwart van de basisschoolleerlingen beweegt te weinig. Onder kinderen tussen 9 en 12 jaar is dit aantal nog hoger. Dit blijkt uit onderzoek naar de motoriek van kinderen in de basisschoolleeftijd.

kinderen beweging

Achteruitgang motoriek

Kinderen zijn steeds minder gaan bewegen, waardoor hun motoriek sterk achteruitgaat. Dit is zorgelijke ontwikkeling die al langer aan de gang is en negatieve gevolgen heeft voor de fysieke en mentale gezondheid van kinderen.

Met de komst van het Nationaal Sportakkoord en Preventieakkoord in 2018 zijn nagenoeg alle Nederlandse gemeenten de afgelopen jaren samen met scholen gericht aan de slag gegaan om deze negatieve trend om te keren. Toch laten de landelijk cijfers geen grote verbeteringen zien.

Wist je dat...

...je motoriek kan onderverdelen in grove of fijne motoriek? Grove motoriek zijn activiteiten zoals lopen en zwemmen. Kleine motoriek is bijvoorbeeld knippen of tekenen. 

Nauwelijks verbetering

Opvallend in de Motoriek Peiling 2021 onder basisschoolkinderen zijn de resultaten bij kinderen tussen de 9 en 12 jaar. De kinderen in deze leeftijdscategorie scoorden qua motorische vaardigheden 33-35 procent onder het gemiddelde. Van de totale groep basisscholieren tussen de 4 en 12 jaar scoort 24 procent ondergemiddeld. In 2020 en 2019 was dat nog 27 procent.

Het lijkt dus voorzichtig de goede kant op te gaan, al betreft het onderzoek in 2021 deels een andere groep kinderen en zijn er duidelijke verschillen per leeftijdsgroep en per provincie.

Tip

Vind je het lastig om samen met je kind een leuke sport te vinden? Bij de meeste clubs, kan je gratis een paar keer mee sporten. Zo kan je samen op zoek naar een passende sport! 

kinderen bewegingstest

Motoriek Peiling

De Motoriek Peiling wordt elk jaar uitgevoerd door de Haagse Hogeschool. Er deden dit keer 722 basisscholen aan mee met in totaal 132.000 kinderen.

Hiermee is het representatief voor de status van de motoriek van basisschoolleerlingen in heel Nederland. De kinderen legden een beweegparcours af, waarbij ze moesten rennen, springen en hinkelen. 

Wist je dat...

...regelmatig meedoen aan sporten in groepsverband, goed is voor de sociale ontwikkeling  van kinderen? 

Vervolgonderzoek

Een brede motorische ontwikkeling betekent dat kinderen voldoende en gevarieerd moeten bewegen om motorisch vaardig te worden. Hierbij ligt de nadruk op de ontwikkeling van goede motorische basisvaardigheden zoals balans, lopen, rennen, springen, gooien en vangen.

Het belang van een brede motorische ontwikkeling wordt steeds meer onderkend, en vele gemeenten en scholen zijn aan de slag gegaan met het verbeteren van het beweegaanbod voor kinderen. Omdat de landelijk cijfers geen grote verbeteringen zien, gaat De Haagse Hogeschool verder onderzoek doen naar de kwantiteit en de kwaliteit van het beweegaanbod. 

Bericht bewaren
Beoordeel

Bronnen

De Haagse Hogeschool (link)

Diëtist Sophie Luderer

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze deskundigen hier!

Mogelijk ook interessant om te weten

Kinderen beeldscherm

Dagelijks 3 uur beweging en maximaal 1 uur beeldscherm voor jonge kinderen

De Gezondheidsraad heeft nieuwe adviezen voor beweging opgesteld voor kinderen van0 tot en met 4 jaar. Voor het eerst zi...

allergieën kinderen

Genezen van voedselallergie door nieuwe behandeling

Is voedselallergie bij jonge kinderen te genezen? De eerste resultaten van orale immunotherapie in Nederland zijn veelbe...

Kinderen met obesitas hebben vaak slaapapneu

Kinderen met obesitas hebben vaak slaapapneu

Obesitas vergroot de kans op slaapapneu, niet alleen bij volwassenen, maar ook bij kinderen. Slaapapneu op de kinderleef...

Gezondeten.nl Waarom zijn groenten en fruit belangrijk voor jonge kinderen?

Waarom zijn groenten en fruit belangrijk voor jonge kinderen?

Deze vraag beantwoordt dr. Koen Joosten, kinderarts in het Erasmus MC-Sophia in Rotterdam, in een circa 10-minuten duren...

beweging ouderen

Gezond ouder worden door vitaliteitsclubs

Bewegen in groepsverband draagt voor ouderen bij aan een gezonder en langer leven. Dit blijkt uit onderzoek naar de rol ...

Toon meer (-8)
Volg ons