Nieuwe app helpt gehandicapten meer te sporten en bewegen

Het Fonds Gehandicaptensport heeft een app ontwikkeld, waarmee vanuit huis gesport kan worden. Dit helpt gehandicapten, die veelal inactief zijn door onvoldoende toegang tot sport, om weer te gaan bewegen.

beweging handicap

1 op de 10

In Nederland heeft ongeveer 1 op de 10 mensen een matige of ernstige lichamelijke beperking. Uit onderzoek van het CBS en RIVM blijkt dat slechts 34 procent van de Nederlanders met een lichamelijke beperking voldoet aan de beweegrichtlijnen van de Gezondheidsraad en dat 27 procent van deze groep wekelijks sport.

Voor de algemene Nederlandse populatie geldt dat iets meer dan de helft voldoet aan de beweegrichtlijnen.

Wist je dat...

...er naast thuis sporten ook sportverenigingen zijn voor mensen met een handicap? 

app thuis sporten

Uniek Sporten Thuis

De app “Uniek Sporten Thuis” is ontwikkeld om een gezonde levensstijl voor iedereen te bevorderen, ongeacht diens uitdagingen of beperkingen.

Dit digitale leefstijlprogramma stimuleert een actieve leefstijl, gezond voedingspatroon en een gezonde balans tussen inspanning en ontspanning.  

sporten thuis

Barrières en behoeften

Uit onderzoek blijkt dat mensen met een handicap het liefst thuis (zonder reistijd) in hun eigen tempo oefeningen doen om zich fitter te voelen.

Met meer dan 4.000 oefeningen, specifieke trainings- en voedingsprogramma’s en ontspanningsoefeningen, zorgt de app ervoor dat mensen met een beperking ook vanuit huis fit kunnen blijven. 

Wist je dat...

...er ook een grote groep in Nederland is die in mindere mate een beperking hebben? Dit gaat om ongeveer 3 miljoen mensen. 

Ook bevat de app een community functie, voor het makkelijk leggen van contacten, waardoor eenzaamheid minder kans krijgt. Gesterkt door de positieve ervaring met Uniek Sporten Thuis, wordt de drempel naar een fitnessclub of vereniging mogelijk ook lager. 

thuis sporten beweging

Positieve stimulans

‘Wanneer je thuis sport, kun je lekker zijn wie je bent’, zegt Nike Boor, directeur Fonds Gehandicaptensport. ‘Ook word je niet afgeleid door andere mensen en kun je jezelf volledig focussen op je eigen voortgang.

Uniek Sporten Thuis is hierdoor een positieve stimulans voor de vele mensen met een beperking die inactief zijn door onvoldoende toegang tot sport’. 

De Uniek Sporten Thuis app is gratis te downloaden (zowel android als iOS) via unieksporten.nl/thuis.

Diëtist Sophie Luderer

Geschreven door Sophie Luderer, BSc Voeding en diëtiek, Diëtist en tekstschrijver

Bericht bewaren
Beoordeel

Mogelijk ook interessant

Afvallen door sporten moeilijker voor mensen met obesitas

Afvallen door te sporten moeilijker voor mensen met obesitas

Mensen met obesitas die gaan sporten, vallen daardoor lang niet altijd af. Hoewel ze meer calorieën verbranden door het ...

app eetbuiten

App tegen eetbuien in de maak

Onderzoekers van de Universiteit Maastricht werken aan een app voor mensen met een eetbuistoornis. De app zou kunnen ins...

meer bewegen

Wat levert meer beweging op?

Het behalen van bewegingsdoel van het Nationaal Preventieakkoord zorgt niet alleen voor verbetering van de volksgezondhe...

kinderen overgewicht

Be-My-Coach helpt kinderen met overgewicht bij leefstijlaanpassi­n­g

Het project “Be-My-Coach" wil kinderen met overgewicht actief betrekken bij de best passende zorg en leefstijlaanp...

Ontbijtgranen krijgen code voor slechtzienden op verpakking

Ontbijtgranen krijgen code voor slechtzienden op verpakking

Voedingsfabrikant Kellogg’s gaat alle verpakkingen van cornflakes en andere ontbijtgranen voorzien van een kleurcode. Hi...

Toon meer (211)