Op werk mag vaker gesproken worden over gezonde leefstijl

Werkgevers praten nauwelijks met werknemers over een gezonde leefstijl. Terwijl bijna de helft van de werknemers dit best wil. Werkgevers weten niet goed hoe ze dit moeten doen en zijn bang bemoeizuchtig te zijn.

gezondheid medewerkers

Leefstijl bijna nooit ter sprake

Vraagt een leidinggevende wel eens of een werknemer gezond leeft of daar hulp bij nodig heeft? Bijna 80 procent van de werknemers zegt dat dit niet het geval is.

Toch vindt 40 procent van de werknemers wel dat de werkgever dit zou mogen doen, en zien ze wel een rol voor de werkgever om te helpen met gezonder leven.

Wist je dat...

...ongeveer een op de vijf werkende mensen 8 uur per dag zit. 

Kwart van de werkgevers maakt zich zorgen over gezondheid

Werkgevers daarentegen vinden het lastig om het onderwerp te bespreken. Ongeveer de helft zegt het niet met hun werknemers over een gezonde leefstijl te hebben. Wel schatten ze in dat zo’n 37 procent van de werknemers problemen heeft met gezond leven.

Een kwart van de werkgevers maakt zich daar zorgen om, mede omdat het invloed kan hebben op het functioneren van de werknemer, en daarmee het succes van de organisatie.

werkdruk gezondheid

Bemoeizuchtig of juist geïnteresseerd?

Werkgevers weten niet zo goed of het wel hun taak is om een gezonde leefstijl te bespreken met de werknemers. Een deel van de werkgevers is bang dat het als bemoeizuchtig wordt gezien.

Ook weten ze niet zo goed hoe en wanneer het gepast zou zijn om het gesprek erover aan te gaan. De onderwerpen werk-privé balans en stress vinden ze over het algemeen makkelijker te bespreken dan algemene leefstijl en of mensen wel voldoende bewegen.

Tip

Op veel (grotere) werkplekken kan je via je werkgever korting krijgen op bijvoorbeeld een fietsplan of andere bewegingsmogelijkheden! Vraag eens na wat de mogelijkheden zijn bij jouw werkgever! 

Weg met het taboe

De Arbo Unie hoopt juist dat werknemers en werkgevers meer met elkaar gaan praten over gezonde leefstijl. Werkgevers willen dat hun werknemers goed functioneren, en werknemers willen gezond oud worden. Beide partijen hebben er baat bij om te bespreken hoe werknemers gezond kunnen zijn of blijven, aldus de Arbo Unie.

Gezondheidswetenschapper Marjolein Steur

Geschreven door Marjolein Streur, HBO niveau Leefstijlcoach, MSc Health sciences, BSc Gezondheidspsychologie, Gezondheidswetenschapper

Bericht bewaren
Beoordeel

Mogelijk ook interessant

medicatie obesitas

Eerste medicijn tegen obesitas in basisverzekering

Er zijn verschillende medicijnen voor de behandeling van obesitas, maar tot nu toe moesten patiënten die zelf betalen. M...

artsen voeding

Artsen gaan meer leren over voeding

Artsen in opleiding van de Universiteit Utrecht gaan samenwerken met voedingsstudenten van Wageningen Universiteit. Het ...

Iemand zonder overgewicht op de weegschaal

Mensen met ernstig overgewicht zijn vaker tevreden met hun gewicht

Ruim 1 op de 4 mensen met ernstig overgewicht (obesitas) is tevreden met zijn of haar gewicht. Dat meldt het CBS op basi...

Baby groente tas, meer groente eten

Baby’s eten vaker groente met de Baby Groente Tas

Baby Groente Tas stimuleert het leren eten van groente. Als ouders wekelijks een tas krijgen met groenten, dan eten baby...

Gezondeten.nl | Moeder met gezonde leefstijl? Dan kind meestal ook!

Moeder met gezonde leefstijl? Dan kind meestal ook!

Goed voorbeeld doet goed volgen. Als een moeder veel groenten en fruit eet en weinig televisie kijkt, dan hebben haar ki...

Toon meer (211)